Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cu inimă deschisă și cuget curat, ,,12 ore cu Eminescu”

O inițiativă lăudabilă

Cu inimă deschisă și cuget curat, ,,12 ore cu Eminescu”

Duminică, 15 ianuarie 2017, în și de Ziua Culturii Naționale, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor a invitat orădenii să-l cinstească pe Eminescu în chiar ziua sa de naștere, recitând sau citindu-i versurile în fața camerei de filmat și semnând în cartea de onoare a manifestării.

Evenimentul a fost găzduit de Muzeul Memorial ,,Iosif Vulcan", fiind organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Complexul Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Memorial ,,Iosif Vulcan" și Revista ,,Familia".
Timp de 12 ore (între orele 10.00 și 22.00), doritorii au putut să se exprime liber, recitând din lirica eminesciană ori citind dintr-un volum de poezii sau de proză, aparținând poetului nostru național. Și nu au fost puțini cei care și-au învins frica în fața camerei de filmat: de la elevi de toate vârstele, reprezentând diferite școli orădene, la profesori, juriști, inspectori școlari, oameni de cultură și oameni simpli care îl iubesc pe Eminescu, la jurnaliști, poeți și actori...
Apreciindu-i pe toți pentru gestul lor sincer și înălțător, îi vom nominaliza pe cei pe care am reușit să-i identificăm într-un fel sau altul.
Elevi de la Liceul de Arte au cântat la pian și la chitară, au recitat sonete, au citit din proza eminesciană și din George Călinescu (despre) ,,Viața lui Mihai Eminescu"; au recitat ori au citit elevi ai Colegiului Național ,,Mihai Eminescu"; elevi și profesori de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu"; elevi din clasele a V-a, a X-a și a XII-a A, precum și membri ai trupei de teatru de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", însoțiți de doamna profesor Sânziana Neșiu (,,actorii" vulcaniști l-au redat pe Eminescu lumii întregi nu numai în dulcea sa limbă românească, dar și tradus în engleză, franceză, germană, maghiară, spaniolă, arabă...); au recitat elevi de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" (elevi ai doamnei profesor Ioana Trempe); și doamna inspector școlar Daniela Sopota și domnul director Lucian Silaghi au citit ,,Trecut-au anii", iar dl Dinicu Braghină (jurnalist) - ,,Iubind în taină"; gojdiștii din a IX-a E au făcut un adevărat spectacol, recitând ,,Luceafărul" (pe roluri): Ioana Boşcai (fata de împărat), David Sereban (Cătălin), Tarce Alexandru (Hyperion/Luceafărul), Iulia Barna (Cătălina), Tarce Alexandra, Puia Patricia, Hodișan Anna-Lisa, Câmpianu Carina, Dulău Ana, Derecichei Valentina (naratori), Popescu Tudor (Demiurgul); dl Pașcu Balaci a citit ,,La steaua", iar dl Aurelian Șandor - ,,Criticilor mei"; l-au mai cinstit pe Eminescu elevi din clasa a IX-a A, de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", însoțiți de dl profesor Alexandru Popovici. Chiar și domnul profesor a recitat câteva versuri din Scrisoarea I și Odă (în metrul antic)...
Din partea domnului director Lucian Silaghi, am primit un comunicat final, cu un scurt bilanț (la solicitarea noastră).
,,În legătură cu evenimentul ,,12 ore cu Eminescu", desfășurat ieri, 15 ianuarie 2017, cu ocazia ,,Zilei Culturii Naționale", vă aduc la cunoștință faptul că Muzeul memorial ,,Iosif Vulcan" a eliberat un număr de 300 de bilete de intrare (fără valoare, doar pentru a avea o evidență a participanților), în Cartea de onoare au semnat 165 de persoane iar contul de Facebook al Direcției Județene pentru Cultură Bihor a avut peste 3.300 de accesări în perioada desfășurării evenimentului.
Mulțumim tuturor celor care au fost implicați în buna desfășurare a evenimentului și nu în ultimul rând, mass-media".
Și noi vă mulțumim, domnule director Lucian Silaghi și vă felicităm pentru manifestarea de suflet dedicată voievodului limbii române! Felicitări tuturor celor care s-au exprimat în fața camerei de filmat sau în alte împrejurări, în și de Ziua poetului nostru nepereche!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (77 de poze), accesați Galeria foto: Cu inimă deschisă și cuget curat, ,,12 ore cu Eminescu”.

Trimite email
vineri, 4 iulie 2025, 03:47:10 Ora de vară a Europei de Est