Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cu inimă deschisă și cuget curat, ,,12 ore cu Eminescu”

O inițiativă lăudabilă

Cu inimă deschisă și cuget curat, ,,12 ore cu Eminescu”

Duminică, 15 ianuarie 2017, în și de Ziua Culturii Naționale, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor a invitat orădenii să-l cinstească pe Eminescu în chiar ziua sa de naștere, recitând sau citindu-i versurile în fața camerei de filmat și semnând în cartea de onoare a manifestării.

Evenimentul a fost găzduit de Muzeul Memorial ,,Iosif Vulcan", fiind organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Complexul Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Memorial ,,Iosif Vulcan" și Revista ,,Familia".
Timp de 12 ore (între orele 10.00 și 22.00), doritorii au putut să se exprime liber, recitând din lirica eminesciană ori citind dintr-un volum de poezii sau de proză, aparținând poetului nostru național. Și nu au fost puțini cei care și-au învins frica în fața camerei de filmat: de la elevi de toate vârstele, reprezentând diferite școli orădene, la profesori, juriști, inspectori școlari, oameni de cultură și oameni simpli care îl iubesc pe Eminescu, la jurnaliști, poeți și actori...
Apreciindu-i pe toți pentru gestul lor sincer și înălțător, îi vom nominaliza pe cei pe care am reușit să-i identificăm într-un fel sau altul.
Elevi de la Liceul de Arte au cântat la pian și la chitară, au recitat sonete, au citit din proza eminesciană și din George Călinescu (despre) ,,Viața lui Mihai Eminescu"; au recitat ori au citit elevi ai Colegiului Național ,,Mihai Eminescu"; elevi și profesori de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu"; elevi din clasele a V-a, a X-a și a XII-a A, precum și membri ai trupei de teatru de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", însoțiți de doamna profesor Sânziana Neșiu (,,actorii" vulcaniști l-au redat pe Eminescu lumii întregi nu numai în dulcea sa limbă românească, dar și tradus în engleză, franceză, germană, maghiară, spaniolă, arabă...); au recitat elevi de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" (elevi ai doamnei profesor Ioana Trempe); și doamna inspector școlar Daniela Sopota și domnul director Lucian Silaghi au citit ,,Trecut-au anii", iar dl Dinicu Braghină (jurnalist) - ,,Iubind în taină"; gojdiștii din a IX-a E au făcut un adevărat spectacol, recitând ,,Luceafărul" (pe roluri): Ioana Boşcai (fata de împărat), David Sereban (Cătălin), Tarce Alexandru (Hyperion/Luceafărul), Iulia Barna (Cătălina), Tarce Alexandra, Puia Patricia, Hodișan Anna-Lisa, Câmpianu Carina, Dulău Ana, Derecichei Valentina (naratori), Popescu Tudor (Demiurgul); dl Pașcu Balaci a citit ,,La steaua", iar dl Aurelian Șandor - ,,Criticilor mei"; l-au mai cinstit pe Eminescu elevi din clasa a IX-a A, de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", însoțiți de dl profesor Alexandru Popovici. Chiar și domnul profesor a recitat câteva versuri din Scrisoarea I și Odă (în metrul antic)...
Din partea domnului director Lucian Silaghi, am primit un comunicat final, cu un scurt bilanț (la solicitarea noastră).
,,În legătură cu evenimentul ,,12 ore cu Eminescu", desfășurat ieri, 15 ianuarie 2017, cu ocazia ,,Zilei Culturii Naționale", vă aduc la cunoștință faptul că Muzeul memorial ,,Iosif Vulcan" a eliberat un număr de 300 de bilete de intrare (fără valoare, doar pentru a avea o evidență a participanților), în Cartea de onoare au semnat 165 de persoane iar contul de Facebook al Direcției Județene pentru Cultură Bihor a avut peste 3.300 de accesări în perioada desfășurării evenimentului.
Mulțumim tuturor celor care au fost implicați în buna desfășurare a evenimentului și nu în ultimul rând, mass-media".
Și noi vă mulțumim, domnule director Lucian Silaghi și vă felicităm pentru manifestarea de suflet dedicată voievodului limbii române! Felicitări tuturor celor care s-au exprimat în fața camerei de filmat sau în alte împrejurări, în și de Ziua poetului nostru nepereche!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (77 de poze), accesați Galeria foto: Cu inimă deschisă și cuget curat, ,,12 ore cu Eminescu”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 18 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!