Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansarea unor noi firme de exercițiu, la nivelul claselor a XI-a

Joi, la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea

Lansarea unor noi firme de exercițiu, la nivelul claselor a XI-a

Ieri (joi, 23 octombrie 2008), în cetatea economiștilor orădeni, la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, a avut loc cea de-a IV-a ediție a lansării unor noi firme de exercițiu din clasa a XI-a, manifestare organizată de prof. coordonatori Simona Man, Mihaela Biriș și Alina Bagdi, cu sprijinul conducerii școlii și al sponsorilor (firmele mamă).

A fost un bun prilej pentru a cunoaște rezultatele obținute anul școlar trecut de firmele de exercițiu de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”.
În deschidere, Ovidiu Þicuș și Adela Martin (gazdele evenimentului) au făcut un bilanț al firmelor de exercițiu la nivel național, subliniind faptul că în anul școlar trecut, ROCT – Departamentul de coordonare al firmelor de exercițiu din România – a autorizat 890 de firme de exercițiu (din care 488 de firme nou înființate și 402 firme reînregistrate, 137 în București, 57 în Oradea, 38 în Cluj-Napoca..., 37 de firme înființate numai la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din București, 31 la C.E. „A.D. Xenopol” București și 29 la C.E. „Partenie Cosma” din Oradea).
În topul național al FE, Oradea – locul II, C.E. „P.C” – locul III
În această statistică, municipiul Oradea ocupă locul al doilea pe țară potrivit numărului de firme înființate – 57, top în care colegiul economiștilor orădeni se situează pe locul III (cu cele 29 de firme înființate anul școlar trecut). Este demnă de remarcat apoi participarea firmelor de exercițiu la Târgul internațional al firmelor de exercițiu de la Bratislava (cu patru firme, două coordonate de prof. Simona Man, și câte una de Alina Bagdi și Kele Tunde, obținându-se un premiu pentru punctajul acumulat pe perioada desfășurării târgului – F.E. Iodi SRL, coordonator, Kele Tunde); participare la Târgul FE „Rivulus Dominarium” Baia Mare (cu două firme, coordonate de prof. Viorel Timar și Răzvan Vonea, obținându-se trei premii pentru „Cel mai bun stand” și „Cea mai bună prezentare”- F.E. House Konstruct SRL-, și un premiu special pentru „Designul catalogului” – F.E. Electro Lines SRL).
„Activitatea acestor firme este monitorizată în permanență prin procesul instructiv-educativ, în cadrul orelor de laborator tehnologic la materiile de specialitate, profil servicii, având ca suport cunoștințele acumulate de elevi în primii doi ani de liceu, cu scopul pregătirii lor pentru o viitoare carieră în domeniul economic”, ne-a declarat prof. Simona Man.  
Economiștii orădeni au acordat evenimentului o atenție specială, dovedind muncă de creație, simț organizatoric, spirit de echipă, pregătire responsabilă, disciplină și spirit întreprinzător, în organizarea și prezentarea standului și activității firmelor (iar două dintre "Florile Bihorului" - Anamaria Chivari și Alexandra Bălaș - au realizat un adevărat show, în prezentarea firmei lor - F.E. "Ancient Deco Art" SRL). (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea unor noi firme de exercițiu, la nivelul claselor a XI-a.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:48:57 Ora de vară a Europei de Est