Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 septembrie
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. În urmă cu câteva minute, acesta a anunțat public: ,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. ,,Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu.
........................................
UPDATE Surse: Ligia Deca, consilier prezidențial, în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu
,,Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook:
,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei ,,România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor ,,România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Siguranța cetățeanului, prioritate permanentă a polițiștilor bihoreni

Eficienţă şi fermitate în aplicarea legii

Siguranța cetățeanului, prioritate permanentă a polițiștilor bihoreni

Miercuri, 1 februarie 2017, în Sala de Ceremonii a Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a avut loc activitatea de evaluare a activității desfășurate de polițiștii bihoreni în anul 2016.

În cursul anului 2016, Poliţia din Bihor a fost un factor de securitate şi stabilitate, având o contribuţie semnificativă la scăderea și menţinerea sub control a fenomenului infracţional, la asigurarea desfăşurării în condiţii optime de siguranță a vieții comunității, neînregistrându-se evenimente deosebite sau crize care să afecteze în mod deosebit siguranța cetățenilor.
La evaluarea activităților desfășurate de Poliția bihoreană în anul 2016 au participat, alături de polițiști din cadrul tuturor structurilor și subunităților inspectoratului, reprezentanți ai autorităților locale, structurilor M.A.I. cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, ai parchetelor, instanțelor de judecată și ai altor instituții cu care Poliția colaborează în îndeplinirea activităților specifice.
Au fost prezentaţi, punctual, principalii indicatori de evaluare a performanței și activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni pe parcursul anului 2016. Indicatorii statistici ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor indică, pentru anul 2016, scăderea infracționalității sesizate cu 2%, menţinându-se astfel trendul descendent înregistrat în ultimii cinci ani. În cursul anului 2016 a scăzut infracţionalitatea stradală sesizată în mediul rural cu 0,78%. Furturile reprezintă 47,8% din totalul celor de natură judiciară sesizate. Infracţiunile contra patrimoniului înregistrează scăderi, astfel furturile au scăzut cu 2,31%, iar infracţiunile de înşelăciune au înregistrat o scădere de 10,5%. Scad, de asemenea, furturile din societăţi comerciale, cu 11,8%, iar tâlhăriile au înregistrat o scădere de 21,8%.
În ce privește infracțiunile contra vieții, toate faptele de mare violență sesizate în 2016 au fost soluționate prin identificarea autorilor.
Infracţiunile sesizate în mediul rural au înregistrat o scădere de 3,35%. Se constată o evoluție generală multianuală relativ constantă. Au fost organizate 23 de razii, 977 de acțiuni cu efective sporite, 5.386 de controale directe şi au fost aplicate 35.579 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.641.290 de lei.
Infracţionalitatea sesizată în domeniul silvic a scăzut cu 16,9%, fiind aplicate 714 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 1.126.000 de lei. În cursul anului 2016, poliţiştii bihoreni au confiscat 3.057,5 metri cubi de material lemnos, în valoare de 615.980 de lei.
Activitatea de patrulare s-a concretizat într-o medie de 96 de patrule organizate zilnic, din care 56 în mediul urban și 40 în cel rural. Din componența acestor patrule au făcut parte și jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră precum și, în funcție de cerințele situației operative, polițiști de la alte structuri ale Inspectoratului. Patrulele mixte au acţionat în sistem integrat, ocazie cu care au intervenit la peste 3.200 de apeluri semnalate prin intermediul S.N.U.A.U. 112 şi au aplicat 5.600 de sancţiuni.
Efectivele Poliției de ordine publică au aplicat 19.823 de sancțiuni contravenționale. De asemenea, au intervenit la 2.661 de solicitări ale cetățenilor, altele decât cele semnalate prin S.N.U.A.U. 112.
Dispozitivul de siguranță a fost adaptat în funcție de evoluția situației operative, fiind organizate patrule în zonele cu risc criminogen, corelate cu intervalele orare de comitere a faptelor. A fost asigurată prezența polițiștilor în locurile și momentele cu risc ridicat de producere a faptelor antisociale. În consecinţă, furturile din mediul rural au înregistrat o sădere generală de 5%, furturile din autoturisme comise în mediul rural au scăzut apreciabil, cu 33,7%, furturile din buzunare scad cu 11,7%,  iar furturile din societăți comise în mediul rural au înregistrat o scădere de cinci procente.
Polițiștii de investigare a criminalității economice au acționat pentru combaterea faptelor ilegale grave din economie, obiectivul prioritar de acţiune fiind menţinerea unui climat de legalitate în sfera afacerilor, în vederea consolidării unui mediu de afaceri stabil şi predictibil, capabil a asigura buna funcţionare a economiei româneşti.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au recuperat prejudicii în sumă de 6.085.521 lei și au pus în aplicare măsuri asiguratorii în valoare de 26.307.541 lei.
În urma acțiunilor și verificărilor efectuate, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au aplicat 259 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.079.200 de lei, dispunând confiscarea de mărfuri în valoare totală de 208.784 de lei (produse agroalimentare, legume - fructe, țigarete, tutun, alcool etc.).
Activităţile desfăşurate de poliţiştii rutieri în 2016 au avut ca scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, creşterea disciplinei în traficul rutier, îmbunătăţirea fluenţei şi siguranţei acestuia, ţinând cont de multiplicarea factorilor de risc care sporesc pericolul producerii accidentelor rutiere şi de valorile  ridicate de trafic auto şi pietonal.
Au fost identificați toţi conducătorii auto care au părăsit locul faptei.
În anul 2016 se înregistrează o uşoară scădere a numărului de accidente rutiere grave, cu 0,49% şi o scădere cu 3,14% a numărului persoanelor rănite grav în urma accidentelor rutiere.
A existat o evidentă corespondenţă între principalele cauze generatoare de accidente şi sancţiunile aplicate pentru încălcările de gen ale regulilor rutiere. Astfel, pe drumurile ce tranzitează judeţul Bihor principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere au fost viteza neadaptată sau excesivă, neacordarea priorității de trecere a vehiculelor și pietonilor, indisciplina pietonilor și bicicliștilor.
Poliţiştii rutieri au organizat 209 acțiuni proprii și 22 în colaborare cu Poliția Hajdu-Bihar - Ungaria. În cursul anului 2016, poliţiştii rutieri bihoreni au aplicat 89.569 de sancțiuni contravenționale şi au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 3.584 de permise de conducere. De asemenea, au fost retrase 1.195 de certificate de înmatriculare a vehiculelor.
Comparativ cu anul 2015, numărul apelurilor prin S.N.U.A.U. 112 a crescut cu 9,5% de la 19.391 la 21.437. Apelurile neconfirmate reprezintă 6,05 %.
Asigurarea climatului de normalitate civică, de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţenii județului Bihor în ceea ce privește prevenirea și combaterea încălcărilor prevederilor legale în materie de arme, explozivi și substanțe periculoase reprezintă obiectiv prioritar al activităţii Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Infracţionalitatea sesizată specifică domeniului arme, explozivi şi substanţe periculoase a cunoscut un trend descendent, înregistrându-se o scădere cu 33,9% faţă de anul 2015. În urma acțiunilor desfășurate, au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 137.800 de lei. Totodată, au fost confiscate 21.000 de kg de deşeuri periculoase şi 115 kg articole pirotehnice, fiind indisponibilizate trei autovehicule.
A crescut cu 0,8% numărul dosarelor penale soluționate, fiind luate măsuri preventive de reținere pentru 24 de ore față de șapte persoane.
Serviciul Criminalistic își aduce contribuția la identificarea autorilor de infracţiuni prin utilizarea tehnicii și mijloacelor criminalistice. Se evidenţiază dezvoltarea în plan calitativ a modului de abordare a activităţii de cercetare a locului faptei, a expertizelor sau constatărilor criminalistice, implementarea și verificarea în bazele de date criminalistice, atât prin căutarea şi ridicarea tuturor categoriilor de urme, cât și prin identificarea autorilor în bazele de date și prin expertize.
În ce priveşte activitatea Serviciului de Cazier Judiciar, Statistică și Evidență Operativă, în cursul anului 2016, prin aplicaţia Rocris au fost eliberate cu 12, 5 % mai multe documente, din care cu 13, 5% mai multe certificate de cazier judiciar la ghişeu.
Referitor la activitatea derulată de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, scopul activităților derulate de acest compartiment specializat constă în diminuarea potențialului criminogen, a cauzelor și condițiilor care generează sau favorizează infracționalitatea, precum și informarea populaţiei cu privire la măsurile antivictimale care trebuie respectate pentru prevenirea fenomenul infracţional.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat în cursul anului 2016 320 de activități preventive în unitățile de învățământ din județul Bihor și au încheiat 18 protocoale de colaborare cu alte instituții sau organizații nonguvernamentale. Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat 14 ample proiecte menite să reducă numărul de infacțiuni și riscul de victimizare, pentru asigurarea unui climat de siguranță publică, în cadrul cărora au fost desfășurate peste 500 de activități cu caracter preventiv. Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat activități cu caracter preventiv în 29 de comunități rurale din județul Bihor.
Delincvența juvenilă și victimizarea minorilor reprezintă preocupări majore și constante, acest domeniu constituind prioritate națională de prevenire în scopul reducerii riscului de victimizare și de implicare în activități infracționale. 
În cursul anului 2016, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au participat la 829 de misiuni cu grad ridicat de periculozitate, organizate independent sau în cooperare cu alte formaţiuni operative, au participat la razii, activități de menținere a ordinii publice, percheziţii şi acțiuni de prindere în flagrant.
Printre cele mai importante obiective pentru anul 2017 se numără consolidarea politicilor concrete și coerente în domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor contra persoanei și a patrimoniului, consolidarea acțiunii integrate cu toate structurile competente în combaterea criminalității fiscale și asigurarea unui grad ridicat de recuperare a prejudiciilor în cauzele privind infracțiuni fiscale sau economico-financiare. Un alt obiectiv este dezvoltarea unor mecanisme eficiente de identificare a fenomenelor de corupție și participare activă la combaterea acestora, supravegherea calificată a persoanelor față de care s-au dispus măsuri preventive privative și neprivative de libertate, asigurarea de standarde ridicate în serviciul de ordine și siguranță publică prin creșterea mobilității structurilor, în vederea asigurării unei reacții rapide și eficiente şi creșterea gradului de siguranță în domeniul rutier. De asemenea, se doreşte dezvoltarea de schimburi de experiență prin participarea polițiștilor bihoreni la evenimente naționale și internaționale de pregătire profesională şi intensificarea activităților pentru localizarea și prinderea persoanelor urmărite.
Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie, este 112 - Poliţia - apel de urgenţă!
Alina Dinu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Siguranța cetățeanului, prioritate permanentă a polițiștilor bihoreni.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 3 octombrie 2022