Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Baronul artei româneşti

Astăzi, două licitații

Baronul artei româneşti

Astăzi, marţi, 7 februarie 2017, Artmark organizează la Palatul Cesianu-Racoviţă Licitaţia Maeștri ai portretului, inclusiv o colecție baron George Löwendal și Licitația Atelier Camil Ressu.

Licitaţia Artmark din 7 februarie va cuprinde o selecție de opere portretistice ale maeştrilor români şi străini, între care o rarisimă colecţie de tablouri semnate de baronul George Löwendal.
Descendent pe linie paternă din fiul regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și Norvegiei, baronul George Löwendal s-a născut la Sankt Petersburg. Şi-a descoperit pasiunea pentru teatrul de animaţie la Soroca, a colaborat ca scenograf la Chişinău, pentru ca apoi să se stabilească o perioadă la Bucureşti, unde a contribuit ca pictor scenograf şi regizor pe scena Capitalei. A părăsit apoi Bucureştiul pentru Cernăuţi, unde a continuat experimentele scenografice înnoitoare. Reîntors la Bucureşti, devine profesor la Institutul „Nicolae Grigorescu".
George Löwendal a avut mulţi prieteni în lumea artistică, scriitori şi actori de renume printre care Cezar Petrescu, Victor Ion Popa, Camil Petrescu, George Mihail Zamfirescu, Ionel Jianu, Sică Alexandrescu, Radu Beligan, Grigore Vasiliu Birlic, ultimii doi fiindu-i discipoli.
Regizor, scenograf, balerin, actor, pictor, grafician, profesor - se pare că baronul George Lowendal, fire efervescentă, tumultoasă, a încercat aproape toate meseriile legate de lumea artei. În rândul acestora se numără şi talentul său special pentru pictura de șevalet. Excelent portretist, a imortalizat pe pânzele sale chipurile țăranilor din Bucovina, care vor deveni motiv predilect al creației sale plastice.
În licitaţia Artmark sunt prezente  opt portrete în care George Löwendal redă cu migală chipurile fruste şi arse de soare ale ţăranilor bucovineni (Portretul lui Ilie Iacoban, 1.200 - 1.800 euro, Portretul lui Toader Nicolaevici, 1.200 - 1.800 euro, Țăran din Cernăuți (Ilie Budnic), 1.400 - 2.200 euro, Portretul lui Nichifor Zariciuc, 1.400 - 2.200 euro, Epitropul bisericii din Ostrița (Mihai Dubeț), 1.200 - 1.800 euro, Portretul lui Iacob Boiciuc, 1.400 - 2.200 euro, Generalul (Neguțoiu Gheorghe), 1.200 - 1.800 euro, dar și Țărancă din Prahova, 700 - 900 euro). Toate cele opt compoziţii emană forţă şi căldură umană deopotrivă.
O contribuţie deosebită la restabilirea numelui Löwendal în rândul marilor artişti români o are nepoata sa, Ariadna Avram, fără de care această moştenire artistică ar fi rămas uitată. Fundaţia Löwendal prezintă astăzi publicului, în Muzeul situat în Piața George Cantacuzino Nr. 1 din București, peste 500 de lucrări (pictură, grafică, schiţe de decoruri şi costume, schiţe scenografice etc.) ale inspiratului artist George Löwendal.
Veronica Leca
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Baronul artei româneşti.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:04:25 Ora de vară a Europei de Est