Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Raportul de activitate al Direcţiei Tehnice pe anul 2016

Întrețineri, reparații, reabilitări...

Raportul de activitate al Direcţiei Tehnice pe anul 2016

Directorul Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Mircea Ghitea, a prezentat joi, 2 februarie 2017, într-o conferință de presă, raportul de activitate al direcției pe care o conduce.

La conferința de presă au mai fost prezenți viceprimarul Florin Birta și directorii adjuncți Aurelia Țenț și Emil Bențan.
În cadrul conferinței au fost prezentate principalele sectoare de activitate ale Direcției Tehnice: activitatea de întreținere/reparații, reabilitare/modernizare străzi și poduri; activitatea de asigurare a condițiilor legale pentru realizarea investițiilor publice; activitatea pentru implementarea programului de reabilitare termică a blocurilor de locuințe; activitatea de control și reglementare a serviciilor publice (salubrizare, iluminat public, alimentarea cu apă); activitatea de control și reglementare privind transportul public; protecția mediului și activitatea de gestionare date.
22 de străzi modernizate, 2.300 locuri de parcare
,,Activitatea de întreținere a străzilor este una care presupune alocări de resurse financiare anuale. În acest moment, în Oradea, din 879 de străzi în lungime totală de cca 432 km,  avem 626 de străzi modernizate integral sau pe tronsoane de stradă în lungime de cca 322,47 km, iar 253 de străzi în lungime de cca 110 km sunt nemodernizate sau nu sunt modernizate pe întreaga lungime a străzii", a spus directorul Direcției Tehnice.
În ceea ce privește parcările de domiciliu, în anul 2016 au fost amenajate 2.322 locuri de parcare, iar din anul 2008 și până în prezent au fost amenajate în cartierele rezidențiale aproximativ 17.000 de locuri de parcare.
Un obiectiv important realizat de Direcția Tehnică a Primăriei Oradea în cursul anului trecut a fost și modernizarea celor 22 de străzi, mare parte dintre acestea fiind în Cartierul Ioșia.
,,În Cartierul Ioșia s-au modernizat în ultimii doi ani peste 47 de străzi, iar cartierul va fi finalizat în întregime anul acesta, din acest punct de vedere. De asemenea, au fost modernizate și cele nouă străzi din Oncea veche. Una din prioritățile noastre a fost asfaltarea străzilor nemodernizate din cartierele vechi ale orașului. Toate acestea sunt lucruri durabile, lucruri care vor rămâne și care ne dau satisfacția muncii", a precizat directorul Mircea Ghitea.
În ceea ce privește lucrările care sunt în curs de realizare lângă Aquapark, directorul Mircea Ghitea a completat faptul că se iau toate măsurile posibile pentru ca mutarea străzii Codrilor paralel cu calea ferată, dar și amenajarea celor cca 100 de locuri de parcare suplimentare, să fie finalizate până la deschiderea noului sezon estival, respectiv până la 1 mai 2017, astfel încât acesta să nu fie afectat.
Printre investițiile importante finalizate în anul 2016 se numără și reabilitarea Podului Sf. Ladislau din centru, reamenajarea Piațetei de la Magazinul Crișul și trecerea denivelată pe sub liniile de cale ferată Oradea-Episcopia Bihor, în zona Străzii Secarei.
Reabilitarea termică a blocurilor, salubrizare, colectare selectivă
În ceea ce privește implementarea Programului de reabilitare termică a blocurilor de locuințe, în cursul anului 2016 au fost reabilitate termic șapte blocuri de locuinţe, astfel că numărul total de blocuri de locuințe reabilitate în municipiul Oradea până la finalul anului 2016 este de 84 blocuri. Programul multianual de reabilitare termică a blocurilor va continua și în perioada următoare. Mai sunt înregistrate 356 de solicitări de înscriere în acest program multianual din partea asociațiilor de proprietari.
Referitor la salubrizare, în cursul anului 2016 operatorul de salubritate SC RER ECOLOGIC SERVICE a dotat cu sistem electronic de acces controlat un număr de 354 de incinte metalice. Până la finalul anului 2017 se va finaliza închiderea cu acces controlat a unui număr de 530 incinte metalice care deservesc asociaţiile de proprietari din cvartalele de locuit din Municipiul Oradea. Tot anul trecut R.E.R. Ecologic a amplasat 750 de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile, față de 250 de containere existente în 2015, astfel numărul total de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile-fracţia uscată este de 1000 de bucăţi.
,,În toți acești ani, administrația locală a creat infrastructura necesară pentru colectare selectivă. Cetățenii trebuie să își cunoască obligațiile și să respecte legislația în domeniul colectării selective. Vom continua acțiunile de informare și ne pregătim să schimbăm modul de calcul, în așa fel încât să-i stimulăm pe cetățeni să colecteze selectiv. De aceea vom trece la plata în funcție de volum", a declarat directorul Mircea Ghitea. Acesta a amintit că în 2016 au fost montate 10 incinte subterane în zonele de cartiere aglomerate, unde nu puteau fi montate incintele clasice și se are în vedere montarea de incinte subterane în alte 30-40 de locații din oraș.
Obiectivele de investiții ale Direcției Tehnice pentru 2017
Prezent la conferința de presă, viceprimarul Florin Birta a spus: ,,Îi felicit pe colegii de la Direcția Tehnică pentru activitatea lor. Rezultatele se văd, chiar dacă ei sunt puțini, iar volumul de muncă este foarte mare. Anul acesta vom continua o serie de lucrări demarate în 2016. Printre acestea se numără realizarea drumului de acces la Aquapark, cu suplimentarea parcărilor aferente, apoi lucrările de pavare a trotuarului care leagă Magazinul Crișul de Piața Unirii. Totodată, vor începe mai multe lucrări de investiții: se vor moderniza mai multe străzi din Cartierul Europa, se va reabilita Str. Calea Bihorului - tronson cuprins între Pod T. Neș - intersecția drum de legătură între Str. Suișului și Calea Bihorului (continuarea drumului expres), se va moderniza Piața Bobâlna, Str. Coriolan Hora, se vor amenaja căi de acces rutier pe Str. Cornițelului, se vor realiza străzi, drumuri, alei rutiere și spații de parcare în Cartierul Ceyrat".
O lucrare importantă programată pentru acest an este demolarea pasarelei pietonale de la Centrul de Calcul și refacerea legăturii peste Crișul Repede cu un  pod rutier funcțional.
Tot în acest an vor începe lucrările la Parcul Sportiv Salca III, dar și modernizarea, reabilitarea și transformarea în pietonală a Străzii Vasile Alecsandri, precum și amenajarea acceselor auto și a spațiilor de parcare în zona situată între B-dul Dacia - Str. Constantin Brâncuși - Str. Costache Negruzzi - Str. Doinei.
,,Obiectivul nostru este ca, în continuare, să punem accent pe calitatea lucrărilor, să ținem legătura cu firmele executante, astfel încât termenele pe care și le asumă constructorii să fie respectate. Scopul nostru final este creșterea calității vieții în Oradea pentru anii următori", a încheiat viceprimarul Florin Birta. (B.P.)

Trimite email

joi, 20 februarie 2020