Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Administrația locală va elabora Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Oradea

Proiecte pentru orădeni

Administrația locală va elabora Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Oradea

Existența unei strategii integrate de dezvoltare urbană la nivel local constituie condiția de bază pentru acordarea finanţării prin intermediul Axei prioritare 4 a POR 2014-2020 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Detalii cu privire la întocmirea „Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Oradea" au fost prezentate în cadrul conferinţei de presă de ieri, 8 februarie 2017, de către primarul Ilie Bolojan și directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiș.
Conform spuselor primarului Ilie Bolojan, această strategie este un document vital pentru Oradea, obligatoriu pentru obținerea fondurilor nerambursabile prin Axa 4 a POR 2014-2020. „Toate proiectele pe care vrem să le realizăm în viitor trebuie să se regăsească într-un portofoliu de proiecte, altfel nu putem aplica pentru fonduri europene pe axe de finanţare", a precizat şeful executivului.
Peste 36 de milioane de euro alocate Oradiei
Suma alocată pentru Oradea prin POR 2014-2020, axa 4 se ridică la 36,1461 de milioane de euro, aceşti bani reprezentând suma pentru care se pot depune proiecte în perioada următoare, pe următoarele tipuri de investiții: mobilitate urbană, revitalizare urbană, regenerarea comunității defavorizate şi educație.
Primarul a arătat că în lista de proiecte SIDU Oradea vor fi incluse atât inițiative de finanțare prin POR din partea altor actori publici sau privați, cât și proiecte care presupun alte surse de finanțare (alte Programe Operaționale, alte surse nerambursabile, bugete proprii etc.). Elaborarea portofoliului de proiecte se va realiza ținâdu-se cont de toate sursele de finanțare și/sau de tipul solicitantului/beneficiarului din aria teritorială a SIDU.
Portofoliul final de proiecte va fi supus dezbaterii publice, a arătat Ilie Bolojan. În acest sens, vor fi organizate în cursul lunii februarie diferite grupuri de lucru, la care vor fi invitaţi factorii interesați.
La finalul dezbaterilor pe grupuri de lucru, în cursul lunii martie se va organiza o dezbatere publică, propunerile de completare din partea persoanelor fizice și juridice urmând să fie primite până la data de 22 martie 2017, pe adresa de e-mail: sidu@oradea.ro, tel./fax: 0259.408.821, la secretariatul Zonei Metropolitane Oradea.
Propuneri de proiecte pentru SIDU
Administrația locală a elaborat o listă propuneri de proiecte SIDU Oradea 2017-2023, printre care primarul Ilie Bolojan a amintit: promovarea unui program de reconstrucție a unora dintre elementele infrastructurii rutiere (lărgiri străzi, modificări ale razelor curbelor, modificarea geometriei intersecţiilor pentru creşterea nivelului de serviciu, etc.); amenajarea a trei parcări  publice în zona centrală, modernizarea parcului de tramvaie; asfaltarea străzilor în zona Străzii Gutenberg; coridorul verde de pe Strada Barcăului; revitalizarea Manejului Husarilor; investiții în reabilitarea unor școli din Oradea (creșterea eficienței energetice a clădirilor unor unități de învățămînt precum: Lic. T. ,,O. Ghibu", Grădinița Nr. 20, 42 și 53, Școala Gimnazială ,,Dacia", Școala Gimnazială Nr. 11 și Lic. T. ,,L. Blaga") şi altele.
Unul dintre proiectele importante amintite de primarul Ilie Bolojan este cel privind rezolvarea conflictului de trafic din zona Centrului Civic - Podul Dacia, prin construcția unui pasaj subteran pe sub Bulevardul Magheru, pe relația Aleea Ștrandului - Parcul Traian, cu bretelele aferente, la care se adaugă lărgirea Podului Dacia cu șase metri, asigurându-se astlfel câte o bandă suplimentară de circulaţie pe fiecare sens.
O altă categorie de proiecte este legată de rezolvarea circulaţiei în Centrul istoric al oraşului, a mai arătat edilul-şef. Alături de parcarea supraetajată din spatele Tribunalului, precum şi de parcarea subterană de pe Independenţei, construcţia căreia se va încheia în acest an, se vor mai construi până în 2020 alte trei parcări, astfel ca în zona centrului istoric să se găsească câte o parcare care să deservească fiecare o zonă cu raza de 300 de metri: cea din curtea Primăriei, cea de la Stadionul Voinţa şi cea de pe Strada Braşovului.
În ceea ce privește proiectele majore ale Zonei Metropolitane, Adrian Foghiș a menționat că în cadrul SIDU sunt introduse proiecte care au impact asupra zonei urbane, iar pe lista de proiecte sunt accentuate mai ales legăturile de acces rutier. (B.P.)

Trimite email

vineri, 21 februarie 2020