Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Administrația locală va elabora Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Oradea

Proiecte pentru orădeni

Administrația locală va elabora Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Oradea

Existența unei strategii integrate de dezvoltare urbană la nivel local constituie condiția de bază pentru acordarea finanţării prin intermediul Axei prioritare 4 a POR 2014-2020 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Detalii cu privire la întocmirea „Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Oradea" au fost prezentate în cadrul conferinţei de presă de ieri, 8 februarie 2017, de către primarul Ilie Bolojan și directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiș.
Conform spuselor primarului Ilie Bolojan, această strategie este un document vital pentru Oradea, obligatoriu pentru obținerea fondurilor nerambursabile prin Axa 4 a POR 2014-2020. „Toate proiectele pe care vrem să le realizăm în viitor trebuie să se regăsească într-un portofoliu de proiecte, altfel nu putem aplica pentru fonduri europene pe axe de finanţare", a precizat şeful executivului.
Peste 36 de milioane de euro alocate Oradiei
Suma alocată pentru Oradea prin POR 2014-2020, axa 4 se ridică la 36,1461 de milioane de euro, aceşti bani reprezentând suma pentru care se pot depune proiecte în perioada următoare, pe următoarele tipuri de investiții: mobilitate urbană, revitalizare urbană, regenerarea comunității defavorizate şi educație.
Primarul a arătat că în lista de proiecte SIDU Oradea vor fi incluse atât inițiative de finanțare prin POR din partea altor actori publici sau privați, cât și proiecte care presupun alte surse de finanțare (alte Programe Operaționale, alte surse nerambursabile, bugete proprii etc.). Elaborarea portofoliului de proiecte se va realiza ținâdu-se cont de toate sursele de finanțare și/sau de tipul solicitantului/beneficiarului din aria teritorială a SIDU.
Portofoliul final de proiecte va fi supus dezbaterii publice, a arătat Ilie Bolojan. În acest sens, vor fi organizate în cursul lunii februarie diferite grupuri de lucru, la care vor fi invitaţi factorii interesați.
La finalul dezbaterilor pe grupuri de lucru, în cursul lunii martie se va organiza o dezbatere publică, propunerile de completare din partea persoanelor fizice și juridice urmând să fie primite până la data de 22 martie 2017, pe adresa de e-mail: sidu@oradea.ro, tel./fax: 0259.408.821, la secretariatul Zonei Metropolitane Oradea.
Propuneri de proiecte pentru SIDU
Administrația locală a elaborat o listă propuneri de proiecte SIDU Oradea 2017-2023, printre care primarul Ilie Bolojan a amintit: promovarea unui program de reconstrucție a unora dintre elementele infrastructurii rutiere (lărgiri străzi, modificări ale razelor curbelor, modificarea geometriei intersecţiilor pentru creşterea nivelului de serviciu, etc.); amenajarea a trei parcări  publice în zona centrală, modernizarea parcului de tramvaie; asfaltarea străzilor în zona Străzii Gutenberg; coridorul verde de pe Strada Barcăului; revitalizarea Manejului Husarilor; investiții în reabilitarea unor școli din Oradea (creșterea eficienței energetice a clădirilor unor unități de învățămînt precum: Lic. T. ,,O. Ghibu", Grădinița Nr. 20, 42 și 53, Școala Gimnazială ,,Dacia", Școala Gimnazială Nr. 11 și Lic. T. ,,L. Blaga") şi altele.
Unul dintre proiectele importante amintite de primarul Ilie Bolojan este cel privind rezolvarea conflictului de trafic din zona Centrului Civic - Podul Dacia, prin construcția unui pasaj subteran pe sub Bulevardul Magheru, pe relația Aleea Ștrandului - Parcul Traian, cu bretelele aferente, la care se adaugă lărgirea Podului Dacia cu șase metri, asigurându-se astlfel câte o bandă suplimentară de circulaţie pe fiecare sens.
O altă categorie de proiecte este legată de rezolvarea circulaţiei în Centrul istoric al oraşului, a mai arătat edilul-şef. Alături de parcarea supraetajată din spatele Tribunalului, precum şi de parcarea subterană de pe Independenţei, construcţia căreia se va încheia în acest an, se vor mai construi până în 2020 alte trei parcări, astfel ca în zona centrului istoric să se găsească câte o parcare care să deservească fiecare o zonă cu raza de 300 de metri: cea din curtea Primăriei, cea de la Stadionul Voinţa şi cea de pe Strada Braşovului.
În ceea ce privește proiectele majore ale Zonei Metropolitane, Adrian Foghiș a menționat că în cadrul SIDU sunt introduse proiecte care au impact asupra zonei urbane, iar pe lista de proiecte sunt accentuate mai ales legăturile de acces rutier. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:47:29 Ora de vară a Europei de Est