Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concertul „Mărțișoare muzicale

Astăzi, miercuri, Casa Darvas - La Roche găzduiește

Concertul „Mărțișoare muzicale

Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor îi invită astăzi, miercuri, 1 martie, ora 17.00, pe toți iubitorii de muzică la Casa Darvas - La Roche, Str. Iosif Vulcan Nr. 11, la concertul ,,Mărțișoare muzicale", oferit de duetul Duo Varadiensis.

Duetul Duo Varadiensis s-a înființat în anul 2016 și este compus din violoniștii Lucian Malița și Alexandru Iosif Thurzó.
Lucian Malița a debutat în lumea muzicii la vârsta de 10 ani, când a reprezentat judeţul Bihor la emisiunea-concurs „Dialog de la distanţă", juriul național acordându-i pentru interpretare nota maximă. A fost momentul descoperirii talentului viitorului muzician violonist, care și-a continuat studiile la Liceul de Muzică din București, urmând apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu", fiind coordonat de renumitul profesor de vioară Modest Iftinchi. După finalizarea studiilor muzicale, s-a reîntors la Oradea ca profesor de vioară pentru o perioadă de 5 ani la Şcoala de Arte „Francisc Hubic" ,după care s-a alăturat orchestrei din cadrul Filarmonicii de Stat din Oradea.
Alexandru Iosif Thurzó provine dintr-o renumită familie de muzicieni, mama sa a fost o cunoscută mezzosoprană, iar tatăl un muzicolog și organizator de spectacole de operă. Absolvent al Conservatorului ,,George Enescu" din Iași, violistul orădean are trecut în palmaresul său peste 3.000 de concerte, susținute atât în țară, cât și în străinătate. Este într-o strânsă colaborare de peste 20 ani cu Școala de muzică din orașul Brasilia din Brazilia, unde timp de trei luni pe an predă, susține concerte și descoperă noi talente.
Membrii duetului au încântat sufletele orădenilor cu nenumărate concerte de muzică clasică, atât în Oradea, cât și în alte orașe din România. Artiștii au fost invitați să susțină un concert la Centrul Cultural Român din Budapesta cu ocazia aniversării nașterii marelui nostru poet Mihai Eminescu. În anul 1990, în timpul unui turneu în Italia, au avut bucuria de a cânta în faţa sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, la reședința acestuia.
În cadrul concertului, publicul va fi încântat cu compoziții celebre din repertoriul unor renumiți artiști, dintre care amintim pe Georg Friedrich Händel, Joseph Haydn, Edvard Grieg, Franz Peter Schubert.
Intrarea este liberă. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:10:19 Ora de vară a Europei de Est