Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Investiţii record din surse proprii în 2017

Primăria Oradea și-a prezentat proiectul de buget

Investiţii record din surse proprii în 2017

Directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, a prezentat vineri, 10 martie 2017, proiectul de buget pe anul 2017 al Muncipiului Oradea.

Bugetul local poate fi realizat și aprobat în Consiliul Local doar după ce a fost aprobat bugetul de stat, precum și după parcurgerea unor etape, iar în acest an bugetul local ,,s-a născut greu" datorită întârzierii bugetului de stat și a unor modificări legislative apărute în ultimele luni, a explicat directorul economic al Primăriei.
Astfel, la realizarea bugetului s-au avut în vedere, alături de cadrul legal existent, atât previziunile privind evoluţia cursurilor de schimb, a inflaţiei, a dobânzilor şi a altor indicatori generali în anul 2017, cât și alte acte normative sau măsuri adoptate, cu impact asupra fiscalităţii locale sau cheltuielilor publice (reorganizarea instituţională, eliminarea unor impozite și taxe locale, reducerea subvenţiilor, salarizarea funcţionarilor publici, reglementări privind gestionarea deșeurilor etc.).
Municipiul Oradea este singurul din ţară care a preluat unităţile de sănătate publică
Eduard Florea a menţionat şi faptul că Municipiul Oradea este singurul din ţară care a preluat unităţile de sănătate publică (spitalele), ponderea acestora în bugetul local fiind de 33%.
Buget de peste 1 milion de lei în 2017
Bugetul Municipiului Oradea pentru anul 2017 prezintă o creștere cu 8% față de anul trecut, a anunțat Eduard Florea. El este în valoare de 1.027.574.340 lei, din care veniturile proprii sunt +4%, spitale +19%, excedent, IVG +10%, impozite și taxe locale +2%, închirieri și concesiuni +21%.
Structura veniturilor este alcătuită din veniturile proprii ale municipiului - 30,06%, din veniturile proprii ale intituțiilor publice subordonate - 38 %, prelevări buget de stat - 25,6%, împrumuturi - 0,7%. Fondurile nerambursabile sunt nesemnificative, de 0,4%, datorită faptului că în acest an întârzie foarte mult ghidurile necesare atragerii acestor fonduri. Excedentul de buget este de 4,7%.
În ceea ce privește distribuția sumelor, Eduard Florea a menționat că aceste cheltuieli operaționale sunt în proporție potrivită și fără aportul proiectelor nerambursabile. 
,,Cheltuielile operaționale prezintă o creștere de 1% față de anul trecut, deoarece s-a redus dependența financiară a operatorilor de servicii publice (ADP, OTL, Termoficare Oradea) sau a spitalelor manageriate de Primărie, care la rândul lor au realizat economii importante. Datoria publică la rândul ei are o scădere semnificativă față de anul trecut, iar toate celelalte linii bugetare prezintă o creștere", a explicat Eduard Florea.
Buget record pentru investiţii
Pentru investiții, Primăria Oradea alocă în acest an din surse proprii un buget record, a spus directorul economic, și anume suma de 124.293.282 lei, iar cheltuielile finanţate din prelevările de la bugetul de stat se vor realiza în măsura alocării fondurilor (Sala Sporturilor și reabilitarea sistem de termoficare etc.).
Primăria Oradea a alocat și în acest an sume importante în buget pentru continuarea obiectivelor de investiții începute. Astfel, sunt incluse în buget proiecte precum: amenajare acces la Complexul Wellness Termal Nymphaea, amenajare trotuar Strada Republicii (tronsonul dintre străzile Dunării şi Brașovului), drumuri interioare în Cartierul Europa, programul de reabilitare a fațadelor imobilelor din Centrul Istoric (Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, Vulturul Negru, Str. Republicii Nr. 13, Casa Poynar etc.), reabilitarea bretelei de legătură dintre Magistrala termică nr. 1 şi Magistrala termică nr. 5 pe străzile Grădinarilor, Cardinal Iuliu Hossu, Seleuşului, Războieni și Căprioarei. De asemenea, se va continua plata tranșelor anuale aferente Parcării Tribunalului, Parcării la Spitalul de Copii, sistemul informatic integrat pentru citirea și managementul contoarelor de energie termică sau programul de asfaltare a curților școlilor.
Legat de investițiile noi, Eduard Florea a amintit că acestea pot fi împărțite în patru direcții principale:
1.Pregătirea documentațiilor tehnice ale viitoarelor proiecte cu finanțare nerambursabile - la rândul lor structurate pe cinci direcții majore:  unități școlare, unități sanitare, turism și recreere, eficiență energetică, transport.
2.Obiective de investiții obligatorii pentru derularea viitoarelor proiecte cu finanțare nerambursabilă (reabilitarea și/sau extinderea rețelelor de apă, canalizare și termoficare, pod peste pârâul Peța între Calea Armatei Române - Str. Universității)
3.Dezvoltarea sectorului rezidențial (Sistematizarea utilităților în Cartierul Ceyrat - apă, canal, termoficare, iluminat public, infrastructură rutieră)
4.Programul de reabilitare a fațadelor imobilelor
5.Alte obiective de investiții noi, precum reabilitarea Străzii Alecsandri, relocarea Pieței Obor, Parcul Sportiv Salca III, pod peste râul Crișul Repede între Str. Plevnei și Str. Szigligeti Ede etc.
La finalul conferinței de presă Eduard Florea a anunțat că începând de vineri, 10 martie, proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea, iar până în 27 martie sunt așteptate sugestii și păreri legate de acest buget. În data de 24 martie, ora 16, va avea loc o dezbatere publică la sediul Primăriei pe această temă urmând ca în ședința Consiliului Local din data de 30 martie să fie supus aprobării proiectul de buget pe anul 2017. (B.P.)

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 13:49:48 Ora standard a Europei de Est