Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul ,,Primavera Trail Race”

Se deschide sezonul cu o competiție de alergare montană

Concursul ,,Primavera Trail Race”

Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor și ACS Xterra Sport Bihor dau startul evenimentelor dedicate activităților montane.

Pentru prima dată în județul Bihor va fi organizată o competiție de alergare montană la care vor participa peste 300 de sportivi din țară și străinătate. Concursul intitulat Primavera Trail Race se desfășoară pe două lungimi de traseu - primul lung, de 45,3 km ,,maraton", cu 2500 m+ diferență de nivel, și altul de 16,1 km ,,cros", cu 1055 m+ diferență de nivel. Vârsta minimă de participare este de 16 ani, iar alergătorii care nu au împlinit 18 ani au nevoie de acordul părinților. Pasionații de mișcare în aer liber se pot înscrie la acest maraton online accesând link-ul http://www.primaveratrailrace.ro .
Vor fi prezenți la start alergători din București, Cluj, Timiș, Covasna, Mureș, Brașov, Arad, Maramureș și Bihor. Printre concurenți se află clujeanul Gyorgy Szabolcs, campionul național al României la cros montan și multiplul campion național al Ungariei la maraton, Gyurko Peter.
Ambele trasee străbat poteci turistice și drumuri asfaltate, de macadam marcate corespunzător de organizatori. Traseul maratonului poate suferi modificări în caz de vreme nefavorabilă. Concurenții vor parcurge traseele montane din arealul Șuncuiuș - Vadu Crișului marcate cu punct Galben, Triunghi Roșu, Punct Roșu și Cruce Albastră.
Toți participanții sunt obligați să urmeze traseul marcat de organizatori și să respecte îndrumările arbitrilor pe teren. Startul competiției se va da sâmbătă, 18 martie la ora 8.00 din localitatea Șuncuiuș. În decursul concursului, traseul străbate și urmează drumuri asfaltate, unde circulația autovehiculelor nu este oprită, deci toți concurenții sunt obligați să respecte regulile de circulație. Pe traseu organizatorii vor avea puncte de prim ajutor, cu echipe mobile de la Salvamont Salvaspeo Bihor, cât și un punct fix de prim ajutor în centrul competițional.
Harta GPS - http://www.gpsies.com/map.do;jsessionid=B5660F897EABEFD1708675B3805A186F.fe1?fileId=slggtidmqysaljxu
Evenimentul este organizat de ACS Xterra Sport Bihor, Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Primăria Comunei Șuncuiuș, Primăria Comunei Vadu Crișului, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor.
Regulament
Echipament obligatoriu: numărul de concurs - care va fi în chitul de participare - trebuie purtat până la sfârșitul concursului, în loc vizibil, în față pe echipament sau pe pantalonii de alergare; recipient cu minimum 0.5 l lichid (apă sau izotonic etc.); pantofi de alergare cu profil montan; minimum două geluri sau batoane energizante; rucsac de alergare sau borsetă. În caz de temperatură joasă/ ploaie, pantaloni lungi (pot fi pantaloni scurți + jambieră), tricou cu mânecă lungă, foiță sau geacă impermeabilă, buff sau șapcă și mănuși.
Echipament recomandat: bețe tracking, telefon, folie de supraviețuire.
Echipamentul obligatoriu poate fi controlat atât în zona de start, cât și pe traseu la punctele ocazionale de control, respectiv la punctele de revitalizare. Lipsa numărului de start cauzează retragerea concurentului din cursă. Lipsa altor echipamente de start cauzează penalități de +10 minute față de timpul oficial petrecut pe traseu.
Zona de start
Concurenții pot intra în zona de start de la ora 7.30 printr-un sector special amenajat și nu pot părăsi perimetrul decât după startul concursului. La intrarea în zona de start, organizatorii pot controla echipamentul obligatoriu, respectiv bifează prezența concurentului la start. Concurenții care nu se află pe listele de start, nu pot intra în zona de start. Acei concurenți care sunt pe lista de start, dar nu confirmă prezența în zona de start, nu vor intra în clasamentul oficial.
Șanse și pentru întârziați
În cazul în care un concurent înregistrat întârzie și nu ia startul oficial, mai are posibilitatea să pornească în primele 10 minute după startul oficial, doar dacă intră prin zona de start și va fi confirmat de organizatori. Cei care pornesc după acest interval, nu vor fi incluși în clasamentul oficial.
Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica traseul, în caz de condiții nefavorabile sau calitatea necorespunzătoare a traseului. Această modificare va fi anunțată cel târziu la ședința tehnică cu o zi înaintea concursului. Traseul modificat va fi marcat corespunzător. În cazul în care concursul trebuie oprit, din motive necunoscute momentan de organizatori, clasamentul va fi generat de ordinea în care concurenții au sosit la ultimul punct de control aflat în ,,lucru".
Claudiu Gabriel Bonaciu,
Consultant în management, turism

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:35:20 Ora de vară a Europei de Est