Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ziua PI, sărbătorită la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu

În 14 martie,

Ziua PI, sărbătorită la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu

În data de 14 martie, în fiecare an, pe tot globul se sărbătoreşte ziua numărului PI, cunoscut prin aproximarea sa la 3,14.

Tocmai datorită acestei aproximări, data celebrării este în martie (luna a treia), ziua a 14-a. Interesant este faptul că în această zi, în 1879, s-a născut cel mai mare fizician al planetei  noastre, Albert Einstein.
La activitate au participat elevi din clasele a V-a D, a VI-a C, a VII-a A, a VII-a B - coordonaţi de d-na prof. Szatmari Dorina, elevi din clasele a V-a C şi a VII-a D - coordonaţi de d-l prof. Pîrja Radu şi în calitate de  consilier educativ al şcolii şi diriginte al clasei a V-a D, d-na prof. Deliman Alina.
În fiecare clasă au fost elevi care au realizat materiale scrise despre istoria numărului PI şi despre ce înseamnă această constantă matematică: împărţind circumferinţa oricărui cerc la diametrul său, se obţine acelaşi număr aproximat la 3,14, numărul PI fiind prezent în toate calculele legate de cerc. Remarcabile au fost prezentarea elevei Mănucu Maia din clasa a VII-a D şi a elevului Petrila Claudiu din clasa a VII-a B.
Tradiţionalul concurs de memorare a cât mai multe zecimale ale acestui număr cu un număr infinit de zecimale care nu se repetă periodic a fost câştigat de eleva Bud-Popa Oana din clasa a VII-a A, fiind totuşi departe de recordul mondial deţinut de un chinez care a recitat corect 67.890 de zecimale! Nu ştim dacă acest domn chinez are sau nu abilităţi matematice sau doar de memorare, dar despre Oana ştim sigur că stăpâneşte foarte bine şi raţionamentul matematic.
La creaţiile artistice, profesorii coordonatori s-au amuzat citind numeroase poezii în care elevii trebuiau să respecte condiţia ca fiecare cuvânt să aibă un număr de litere egal cu cifrele numărului PI, exact în ordinea în care acestea apar în partea zecimală: 3,14159 26535 89793 23846 ...
Elevii care au onorat numărul PI prin desene au fost cei mai numeroşi. Ei şi-au imaginat o lume fără cercuri şi sfere. De multă originalitate au dat dovadă mulţi elevi din clasa V-a D; unii chiar care au inventat cuvinte noi pentru a descrie  această lume „colţuroasă". Elevele Neagu Georgiana şi Chirilă Briana din clasa a VII-a B ne-au expus viziunea unei lumi fără cercuri într-o prezentare la calculator.
Toţi elevii din clasele participante au fost răsplătiţi cu biscuiţi rotunzi, numiţi „PIscuiţi". Materialele prezentate de elevi ne-au determinat să reflectăm la frumuseţea lumii noastre, aşa cum e, cu cercuri şi sfere, cu forme şi suprafeţe curbate, unele dăltuite de natură, altele create de mâna omului.
Pe lângă bucuria de a da ocazie elevilor să-şi dovedească talentul, imaginaţia, cunoştinţele, sărbătorirea zilei numărului PI la Şcoala Nicolae Bălcescu a fost cu siguranţă o ocazie de bucurie şi bună dispoziţie, aşa cum arată fotografiile făcute pe parcursul activităţilor...
Szatmari Dorina
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua PI, sărbătorită la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 11:51:33 Ora standard a Europei de Est