Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

În Căminul Cultural din Fughiu se intră descălțat, iar în școală... deloc!

Dacă e joi, se inaugurează la Oșorhei

În Căminul Cultural din Fughiu se intră descălțat, iar în școală... deloc!

O nouă inaugurare la Oșorhei, și tot joi.
În articolul „Lucrările avansează, ideile și proiectele prind contur” scriam cum că „joi, 4 septembrie 2008, primarul comunei Oșorhei, Ioan Pop și vicele, Ioan Gligor, au avut motive de bucurie la inaugurarea sălii de ședințe și cununii și a sălii care adăpostește biblioteca”. Joi, 30 octombrie, s-au bucurat din nou, la inaugurarea Căminului Cultural din Fughiu, renovat, devenit de nerecunoscut...

Ne-a plăcut gestul a două femei care, văzând luxul, s-au descălțat la intrare.
-„E slobod să vedem și noi ce s-a făcut, domnule primar?
- Poftiți!
-Apăi îi musai să ne dăscălțăm, să nu murdărim frumusețea de sală”, a adăugat femeia.
Lucrarea a fost prinsă în contract cu patru miliarde, dar primarul a reușit să o scoată la două miliarde și ceva, la o revizuire și la înțelegere cu executantul. De-acum, pot începe nunțile și distracția la Fughiu!
Ca și în septembrie, și acum, nu puteam ocoli școala din localitate, devenită șantier încă din vară. Vineri, situația era alta, muncitorii erau pe baricade, lucrând la extinderea clădirii cu o sală pentru cazane și grupuri sanitare interioare. La fața locului era însuși patronul firmei („Casa ta”), Adrian Șerb, care însă nu a putut estima când vor fi finalizate lucrările, declarând, cu seninătate, faptul că nu cunoaște când e termenul de dare în folosință...
Din toamnă, elevii ciclului primar din Fughiu învață care pe unde, elevii de la secția maghiară, în biserica reformată din localitate, iar cei de la secția română, la școala din Oșorhei. Primarul e total nemulțumit de ritmul lucrărilor, la fel a fost și în septembrie, când era pe punctul de a rezilia contractul – „pentru mine, acest obiectiv e ca o căpușă, dar nu pot face nimic. Ritmul lucrărilor e total necorespunzător. Mă bucur, totuși, constatând că astăzi (vineri, 31 octombrie – n.n.) se lucrează, deși, într-o perioadă atât de lungă, consider că s-a înaintat prea puțin. Nu sunt obișnuit cu asemenea ritmuri de lucru. De la întrevederea noastră, din luna septembrie, să știți că am reușit multe. În paralel cu lucrările de la căminul cultural, s-au făcut asfaltări, s-a turnat covor asfaltic, nu plombări: 10 km de covor asfaltic pe DC - 84 (Alparea-Felcheriu) - 11 miliarde de lei, 4 km pe DC - 54 (Oradea - Cheriu) – 6 miliarde. DC – 44 (Oradea - Fughiu) rămâne pentru primăvară”.
Primarul dorește să mulțumească consilierilor locali (de toate nuanțele politice, aliaților, dar și „observatorilor federali și inspectorilor de zonă” care cu un ochi râdeau și se bucurau simțind cum le crește asfaltul sub picioare, iar cu celălalt plângeau văzând cum se materializează noi promisiuni electorale), cetățenilor care au crezut și cred în el, sprijinindu-l, pentru înțelegerea manifestată pe toată perioada în care s-au asfaltat cele două tronsoane de drum. S-au mai asfaltat și s-au amenajat parcări la cimitir și în fața primăriei, iar în curtea primăriei, în locul unde pe vremuri creșteau bălăriile (cât tractorul abandonat), acum „cresc” birouri și garaje, precum ciupercile după ploaie (un birou pentru situații de urgență, dotat cu toate cele necesare, un vestiar pentru angajații primăriei care lucrează la întreținere, un garaj pentru mașina primăriei și un altul pentru microbuzul școlar care transportă elevii la școală).
 Pubele și containere pentru ecologizare și ... obiceiuri noi!
În momentele în care ne-am aflat în biroul primarului, aveam să asistăm la o convorbire telefonică purtată cu cei din București care au întocmit proiectul pentru canalizarea localităților Fughiu, Oșorhei și Alparea. „Iată motivul pentru care nu am demarat asfaltarea străduțelor din Oșorhei, am făcut extindere de apă, la fel și în Fughiu, Felcheriu și Cheriu, iar din toamna anului viitor, vorbim și de canalizare. Tocmai am discutat cu cei din București despre proiect și pompele de canalizare”, a ținut să se justifice primarul.
Și să mai spunem că tot în această perioadă, cetățenilor comunei li s-au împărțit (gratuit) 1.800 de pubele, pentru ca fiecare să-și scoată gunoiul din gospodărie în fața casei, de unde urmează să fie ridicat de firma „Reosal”. Firmele și instituțiile au primit containere. Tot containere (câte două-trei) vor fi amplasate în anumite zone strategice pentru a desființa groapa de gunoi din cartierul romilor și a-i îndemna pe turiștii de ocazie să folosească aceste containere.
Așa dorește conducerea primăriei să lupte pentru protecția mediului și educarea cetățenilor... (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În Căminul Cultural din Fughiu se intră descălțat, iar în școală... deloc! 

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:59:55 Ora de vară a Europei de Est