Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Scripcarul (de) pe acoperiş revine pe scena Teatrului ,,Regina Maria”

În 2 aprilie

Scripcarul (de) pe acoperiş revine pe scena Teatrului ,,Regina Maria”

Teatrul ,,Regina Maria" are deosebita plăcere de a anunţa reîntoarcerea pe scena teatrului, după doi ani de absență, a unuia dintre cele mai iubite spectacole ale ultimelor stagiuni: „Scripcarul pe acoperiş", un musical de Joseph Stein, după povestirile lui Sholom Alecheim, în regia lui Korcsmáros György. Prima reprezentație va avea loc duminică, 2 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Mare.

„Scripcarul pe acoperiş" se află printre cele mai apreciate musicaluri clasice, având un succes răsunător pe Brodway. Premiera celei dintâi producţii de pe scena newyorkeză, laureată cu nouă premii Tony, a avut loc în anul 1964 şi a deţinut timp de 10 ani titlul de primul musical din istoria teatrului care a depăşit peste 3.000 de reprezentaţii. De asemenea, popularitatea de care se bucură se datorează şi ecranizării operei, care a câştigat trei premii Oscar.
Prin mesajul umanitar, umorul și sensibilitatea pe care o transmite, „Scripcarul pe acoperiş" a devenit un reper cultural universal. Textul se construieşte în jurul vieţii lipsite de pretenţii a lui Tevye, un sătean evreu din Anatevka, tată a cinci fiice, care încearcă să-şi menţină familia unită prin respectarea tradiției iudaice. Acţiunea este plasată la începuturile secolului XX, în Rusia Imperială, când pogromul ameninţă să destabilizeze comunităţile iudaice, iar atitudinea ostilă se face simţită și în comunitatea evreiască din Anatevka. Sătenii, printr-o decizie a autorităţilor ţariste, sunt forţați să părăsească locurile natale şi să pornească într-o pribegie al cărei sfârşit e imposibil de prevăzut.
Firul istorisirii urmăreşte, astfel, două planuri distincte care se întrepătrund: un prim plan al comunității evreieşti, în care încep să se resimtă diferențele de mentalitate între vârstnicii tradiționaliști și tinerii ce se îndepărtează de vechile valori și un plan general, în care se denunță un eveniment istoric tragic: cel al pogromului.
„Scripcarul pe acoperiş" a avut premiera la Oradea în 2011 şi se bucură de semnătura regizorală a lui Korcsmáros György, un regizor maghiar renumit în special pentru musicalurile pe care le-a pus în scenă de-a lungul carierei. Producţia a avut un succes răsunător încă de la început, impresionând atât prin emoţia poveştii în sine, cât şi prin amploarea proiectului: o distribuţie plurivalentă, decoruri impunătoare, coregrafie complexă, orchestră live şi costume autentice.
Primirea favorabilă a musicalului orădean s-a concretizat şi prin nominalizările şi premiile cu care a fost încununat. În 2012, spectacolul a fost recompensat cu două nominalizări la Gala Premiilor Uniter - Ioana Dragoş Gajdo (rolul Golde) pentru cea mai bună actriță în rol secundar şi Vioara Bara pentru cea mai bună scenografie. Richard Balint (Tevye) a primit premiul special al juriului la Festivalul „Atelier" în 2012, alături de nominalizarea pentru cel mai bun actor în rol principal, iar András Loránd a primit premiul pentru cea mai bună coregrafie.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteți achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Dometi

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 17:31:50 Ora standard a Europei de Est