Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

3 - 7 aprilie

A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

În perioada 3 - 7 aprilie 2017, la nivel naţional se desfăşoară cea de-a XII-a ediţie a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii".

Evenimentul urmăreşte sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Programul național, inițiat de Poliţia Română, se va desfăşura începând cu acest an, bianual.
Aproprierea de comunitate şi nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliţiei Române, de unde şi iniţiativa de a realiza bianual, timp de două săptămâni, acţiuni ale căror priorităţi sunt informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele de natură infracţională şi antivictimală.
Activităţile desfăşurate anterior au reuşit să atragă atenţia unui număr mare de cetăţeni care s-au implicat activ în manifestări şi au recepţionat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituţia Poliţiei.
În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, la nivelul întregului judeţ sunt desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică.
Pentru promovarea şi derularea eficientă a manifestărilor sunt cooptaţi şi poliţiştii de proximitate din judeţ, cei de ordine publică, iar activităţile menite a marca „Ziua Educaţiei Rutiere" vor fi desfăşurate în colaborare cu poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
De asemenea, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea vor contribui activ la derularea activităţilor care vor avea loc în Municipiul Oradea, prin diverse activităţi educativ - preventive.
Activităţi preventive sunt derulate în municipiile: Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta şi în localităţile bihorene: Aleşd, Săcuieni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai. De asemenea, poliţiştii de la posturile rurale de poliţie vor desfăşura activităţi preventive în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", în mediul rural.
Pe întreg parcursul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", poliţiştii bihoreni desfăşoară activităţi structurate pe mai multe domenii, cum ar fi:
Luni, 3 aprilie - Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
Marţi - miercuri, 4 - 5 aprilie - Siguranţa în mediul online;
Joi, 6 aprilie - Prevenirea violenţei în mediul familial;
Vineri, 7 aprilie - Siguranţă rutieră.
Agenda activităţilor
Luni, 3 aprilie: Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
În intervalul orar 10.00 - 11.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!", în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor a fost desfășurată o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri.
În acest context, polițiștii de prevenire și cei de la transporturi au derulat activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent, privind protejarea bunurilor personale, în stația C.F.R. Oradea. Cu această ocazie au fost distribuite și pliante cu recomandări preventive.
De asemenea, începând cu ora 12.00, în pieţele Cetate şi Rogerius, în zonele adiacente şi staţiile mijloacelor de transport în comun din proximitate, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliţiei de Proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea au desfăşurat activităţi menite să prevină victimizarea cetăţenilor prin infracţiuni de furt, tâlhărie şi înşelăciune, au purtat discuţii cu cetăţenii şi au distribuit materiale informativ - preventive. Scopul activităţilor preventive este sensibilizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni. 
Tot, luni, 3 aprilie, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor au desfăşurat acţiuni de informare privind  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în funcţie de specificul localităţii şi tipul de activitate planificat. Parteneri: asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, asociaţii de pensionari.
Marţi, 4 aprilie: Activități dedicate siguranţei în mediul online
Marţi, 4 aprilie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de la posturile de poliţie rurală Tinca şi Husasău de Tinca vor desfăşura activităţi preventive la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca şi la Şcoala Gimnazială Nr.1 Husasău de Tinca.
În discuţiile pe care poliţiştii bihoreni le vor purta cu elevii vor fi abordate subiecte precum: riscurile asociate unor jocuri online, cyberbuling, traficul de persoane, pornografia infantilă. În ce priveşte cadrele didactice şi părinţii, discuţiile se vor axa pe riscurile asociate mediului online, identificarea unor schimbări în comportamnetul copiilor, modalităţi de gestionare a unor situaţii de risc.
Tot, marţi, 4 aprilie, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor vor desfăşura pe plan local acţiuni de informare privind siguranţa pe Internet.
Miercuri, 5 aprilie: Activități dedicate siguranţei în mediul online
Miercuri, începând cu ora 12.00, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea, se va desfăşura cea de-a X-a ediţie a concursului preventiv „Şcoala fără violenţă", ediţia dedicată elevilor de liceu. Concursul preventiv este organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu".
La concurs vor participa 11 unităţi şcolare din judeţul Bihor, în cadrul căruia vor fi abordate teme preventive precum siguranţa în mediul online, hărţuirea în mediul online, traficul de fiinţe umane.
Tot miercuri, 5 aprilie, la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi" la Colegiul Tehnic „Transilvania" şi la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" şi la Asociaţia Asterdorf din Municipiul Oradea, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor organiza întâlniri interactive cu elevii şi profesorii, pe tema riscurilor pe care le prezintă lumea virtuală.
Tot, miercuri, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor vor desfăşura pe plan local acţiuni de informare privind siguranţa pe Internet.
Joi, 6 aprilie: Activități dedicate prevenirii violenţei în mediul familial
Joi, la Universitatea Oradea - Facultatea de Ştiinţe Socio - Umane,  poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor desfăşura activităţi de prevenire a violenţei domestice. În cadrul activităţilor preventive, va fi proiectat filmul documentar „Aripi frânte", care prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de femei Târgşor.  
Totodată, în cadrul întâlnirilor cu studenţii, poliţiştii bihoreni vor distribui Ghidul siguranței victimelor violenței în familie, care se adresează persoanelor aflate în dificultate.
Tot joi, 6 aprilie, în intervalul orar 10.00 - 13.00, poliţiştii de proximitate, investigaţii criminale şi ordine publică bihoreni vor derula pe plan local activităţi pentru prevenirea violenţei în familie.
Vineri, 7 aprilie: Activități dedicate siguranţei rutiere
Vineri, poliţiştii rutieri şi cei de prevenire bihoreni vor organiza activităţi destinate prevenirii victimizării participanţilor la traficul rutier, la două şcoli de şoferi şi la o asociaţie profesională de pe raza Municipiului Oradea. 
Cu această ocazie vor fi distribuite și pliante cu recomandări preventive şi vor fi promovate mesaje preventive sub forma unor spoturi pe linie de educație rutieră.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 18:12:50 Ora de vară a Europei de Est