Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 septembrie
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. În urmă cu câteva minute, acesta a anunțat public: ,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. ,,Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu.
........................................
UPDATE Surse: Ligia Deca, consilier prezidențial, în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu
,,Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook:
,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei ,,România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor ,,România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

3 - 7 aprilie

A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

În perioada 3 - 7 aprilie 2017, la nivel naţional se desfăşoară cea de-a XII-a ediţie a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii".

Evenimentul urmăreşte sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Programul național, inițiat de Poliţia Română, se va desfăşura începând cu acest an, bianual.
Aproprierea de comunitate şi nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliţiei Române, de unde şi iniţiativa de a realiza bianual, timp de două săptămâni, acţiuni ale căror priorităţi sunt informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele de natură infracţională şi antivictimală.
Activităţile desfăşurate anterior au reuşit să atragă atenţia unui număr mare de cetăţeni care s-au implicat activ în manifestări şi au recepţionat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituţia Poliţiei.
În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, la nivelul întregului judeţ sunt desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică.
Pentru promovarea şi derularea eficientă a manifestărilor sunt cooptaţi şi poliţiştii de proximitate din judeţ, cei de ordine publică, iar activităţile menite a marca „Ziua Educaţiei Rutiere" vor fi desfăşurate în colaborare cu poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
De asemenea, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea vor contribui activ la derularea activităţilor care vor avea loc în Municipiul Oradea, prin diverse activităţi educativ - preventive.
Activităţi preventive sunt derulate în municipiile: Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta şi în localităţile bihorene: Aleşd, Săcuieni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai. De asemenea, poliţiştii de la posturile rurale de poliţie vor desfăşura activităţi preventive în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", în mediul rural.
Pe întreg parcursul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", poliţiştii bihoreni desfăşoară activităţi structurate pe mai multe domenii, cum ar fi:
Luni, 3 aprilie - Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
Marţi - miercuri, 4 - 5 aprilie - Siguranţa în mediul online;
Joi, 6 aprilie - Prevenirea violenţei în mediul familial;
Vineri, 7 aprilie - Siguranţă rutieră.
Agenda activităţilor
Luni, 3 aprilie: Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
În intervalul orar 10.00 - 11.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!", în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor a fost desfășurată o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri.
În acest context, polițiștii de prevenire și cei de la transporturi au derulat activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent, privind protejarea bunurilor personale, în stația C.F.R. Oradea. Cu această ocazie au fost distribuite și pliante cu recomandări preventive.
De asemenea, începând cu ora 12.00, în pieţele Cetate şi Rogerius, în zonele adiacente şi staţiile mijloacelor de transport în comun din proximitate, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliţiei de Proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea au desfăşurat activităţi menite să prevină victimizarea cetăţenilor prin infracţiuni de furt, tâlhărie şi înşelăciune, au purtat discuţii cu cetăţenii şi au distribuit materiale informativ - preventive. Scopul activităţilor preventive este sensibilizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni. 
Tot, luni, 3 aprilie, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor au desfăşurat acţiuni de informare privind  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în funcţie de specificul localităţii şi tipul de activitate planificat. Parteneri: asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, asociaţii de pensionari.
Marţi, 4 aprilie: Activități dedicate siguranţei în mediul online
Marţi, 4 aprilie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de la posturile de poliţie rurală Tinca şi Husasău de Tinca vor desfăşura activităţi preventive la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca şi la Şcoala Gimnazială Nr.1 Husasău de Tinca.
În discuţiile pe care poliţiştii bihoreni le vor purta cu elevii vor fi abordate subiecte precum: riscurile asociate unor jocuri online, cyberbuling, traficul de persoane, pornografia infantilă. În ce priveşte cadrele didactice şi părinţii, discuţiile se vor axa pe riscurile asociate mediului online, identificarea unor schimbări în comportamnetul copiilor, modalităţi de gestionare a unor situaţii de risc.
Tot, marţi, 4 aprilie, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor vor desfăşura pe plan local acţiuni de informare privind siguranţa pe Internet.
Miercuri, 5 aprilie: Activități dedicate siguranţei în mediul online
Miercuri, începând cu ora 12.00, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea, se va desfăşura cea de-a X-a ediţie a concursului preventiv „Şcoala fără violenţă", ediţia dedicată elevilor de liceu. Concursul preventiv este organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu".
La concurs vor participa 11 unităţi şcolare din judeţul Bihor, în cadrul căruia vor fi abordate teme preventive precum siguranţa în mediul online, hărţuirea în mediul online, traficul de fiinţe umane.
Tot miercuri, 5 aprilie, la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi" la Colegiul Tehnic „Transilvania" şi la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" şi la Asociaţia Asterdorf din Municipiul Oradea, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor organiza întâlniri interactive cu elevii şi profesorii, pe tema riscurilor pe care le prezintă lumea virtuală.
Tot, miercuri, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor vor desfăşura pe plan local acţiuni de informare privind siguranţa pe Internet.
Joi, 6 aprilie: Activități dedicate prevenirii violenţei în mediul familial
Joi, la Universitatea Oradea - Facultatea de Ştiinţe Socio - Umane,  poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor desfăşura activităţi de prevenire a violenţei domestice. În cadrul activităţilor preventive, va fi proiectat filmul documentar „Aripi frânte", care prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de femei Târgşor.  
Totodată, în cadrul întâlnirilor cu studenţii, poliţiştii bihoreni vor distribui Ghidul siguranței victimelor violenței în familie, care se adresează persoanelor aflate în dificultate.
Tot joi, 6 aprilie, în intervalul orar 10.00 - 13.00, poliţiştii de proximitate, investigaţii criminale şi ordine publică bihoreni vor derula pe plan local activităţi pentru prevenirea violenţei în familie.
Vineri, 7 aprilie: Activități dedicate siguranţei rutiere
Vineri, poliţiştii rutieri şi cei de prevenire bihoreni vor organiza activităţi destinate prevenirii victimizării participanţilor la traficul rutier, la două şcoli de şoferi şi la o asociaţie profesională de pe raza Municipiului Oradea. 
Cu această ocazie vor fi distribuite și pliante cu recomandări preventive şi vor fi promovate mesaje preventive sub forma unor spoturi pe linie de educație rutieră.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 3 octombrie 2022