Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

3 - 7 aprilie

A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

În perioada 3 - 7 aprilie 2017, la nivel naţional se desfăşoară cea de-a XII-a ediţie a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii".

Evenimentul urmăreşte sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Programul național, inițiat de Poliţia Română, se va desfăşura începând cu acest an, bianual.
Aproprierea de comunitate şi nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliţiei Române, de unde şi iniţiativa de a realiza bianual, timp de două săptămâni, acţiuni ale căror priorităţi sunt informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele de natură infracţională şi antivictimală.
Activităţile desfăşurate anterior au reuşit să atragă atenţia unui număr mare de cetăţeni care s-au implicat activ în manifestări şi au recepţionat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituţia Poliţiei.
În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, la nivelul întregului judeţ sunt desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică.
Pentru promovarea şi derularea eficientă a manifestărilor sunt cooptaţi şi poliţiştii de proximitate din judeţ, cei de ordine publică, iar activităţile menite a marca „Ziua Educaţiei Rutiere" vor fi desfăşurate în colaborare cu poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
De asemenea, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea vor contribui activ la derularea activităţilor care vor avea loc în Municipiul Oradea, prin diverse activităţi educativ - preventive.
Activităţi preventive sunt derulate în municipiile: Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta şi în localităţile bihorene: Aleşd, Săcuieni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai. De asemenea, poliţiştii de la posturile rurale de poliţie vor desfăşura activităţi preventive în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", în mediul rural.
Pe întreg parcursul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", poliţiştii bihoreni desfăşoară activităţi structurate pe mai multe domenii, cum ar fi:
Luni, 3 aprilie - Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
Marţi - miercuri, 4 - 5 aprilie - Siguranţa în mediul online;
Joi, 6 aprilie - Prevenirea violenţei în mediul familial;
Vineri, 7 aprilie - Siguranţă rutieră.
Agenda activităţilor
Luni, 3 aprilie: Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
În intervalul orar 10.00 - 11.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!", în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor a fost desfășurată o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri.
În acest context, polițiștii de prevenire și cei de la transporturi au derulat activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent, privind protejarea bunurilor personale, în stația C.F.R. Oradea. Cu această ocazie au fost distribuite și pliante cu recomandări preventive.
De asemenea, începând cu ora 12.00, în pieţele Cetate şi Rogerius, în zonele adiacente şi staţiile mijloacelor de transport în comun din proximitate, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliţiei de Proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea au desfăşurat activităţi menite să prevină victimizarea cetăţenilor prin infracţiuni de furt, tâlhărie şi înşelăciune, au purtat discuţii cu cetăţenii şi au distribuit materiale informativ - preventive. Scopul activităţilor preventive este sensibilizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni. 
Tot, luni, 3 aprilie, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor au desfăşurat acţiuni de informare privind  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în funcţie de specificul localităţii şi tipul de activitate planificat. Parteneri: asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, asociaţii de pensionari.
Marţi, 4 aprilie: Activități dedicate siguranţei în mediul online
Marţi, 4 aprilie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de la posturile de poliţie rurală Tinca şi Husasău de Tinca vor desfăşura activităţi preventive la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca şi la Şcoala Gimnazială Nr.1 Husasău de Tinca.
În discuţiile pe care poliţiştii bihoreni le vor purta cu elevii vor fi abordate subiecte precum: riscurile asociate unor jocuri online, cyberbuling, traficul de persoane, pornografia infantilă. În ce priveşte cadrele didactice şi părinţii, discuţiile se vor axa pe riscurile asociate mediului online, identificarea unor schimbări în comportamnetul copiilor, modalităţi de gestionare a unor situaţii de risc.
Tot, marţi, 4 aprilie, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor vor desfăşura pe plan local acţiuni de informare privind siguranţa pe Internet.
Miercuri, 5 aprilie: Activități dedicate siguranţei în mediul online
Miercuri, începând cu ora 12.00, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea, se va desfăşura cea de-a X-a ediţie a concursului preventiv „Şcoala fără violenţă", ediţia dedicată elevilor de liceu. Concursul preventiv este organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu".
La concurs vor participa 11 unităţi şcolare din judeţul Bihor, în cadrul căruia vor fi abordate teme preventive precum siguranţa în mediul online, hărţuirea în mediul online, traficul de fiinţe umane.
Tot miercuri, 5 aprilie, la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi" la Colegiul Tehnic „Transilvania" şi la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" şi la Asociaţia Asterdorf din Municipiul Oradea, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor organiza întâlniri interactive cu elevii şi profesorii, pe tema riscurilor pe care le prezintă lumea virtuală.
Tot, miercuri, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor vor desfăşura pe plan local acţiuni de informare privind siguranţa pe Internet.
Joi, 6 aprilie: Activități dedicate prevenirii violenţei în mediul familial
Joi, la Universitatea Oradea - Facultatea de Ştiinţe Socio - Umane,  poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor desfăşura activităţi de prevenire a violenţei domestice. În cadrul activităţilor preventive, va fi proiectat filmul documentar „Aripi frânte", care prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de femei Târgşor.  
Totodată, în cadrul întâlnirilor cu studenţii, poliţiştii bihoreni vor distribui Ghidul siguranței victimelor violenței în familie, care se adresează persoanelor aflate în dificultate.
Tot joi, 6 aprilie, în intervalul orar 10.00 - 13.00, poliţiştii de proximitate, investigaţii criminale şi ordine publică bihoreni vor derula pe plan local activităţi pentru prevenirea violenţei în familie.
Vineri, 7 aprilie: Activități dedicate siguranţei rutiere
Vineri, poliţiştii rutieri şi cei de prevenire bihoreni vor organiza activităţi destinate prevenirii victimizării participanţilor la traficul rutier, la două şcoli de şoferi şi la o asociaţie profesională de pe raza Municipiului Oradea. 
Cu această ocazie vor fi distribuite și pliante cu recomandări preventive şi vor fi promovate mesaje preventive sub forma unor spoturi pe linie de educație rutieră.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 15 decembrie 2019

Poza zilei

Radio ZU transmite LIVE din Piața Unirii

Timp de 7 zile și 7 nopți, între 15-21 decembrie, Radio ZU se mută la Oradea
Radio ZU transmite LIVE din Piața Unirii, iar Oradea devine O.F.B. (orașul faptelor bune)!
,,Fii pe fază pentru că venim și cu muzică bună! Vrei să te apuci de pe acum de făcut fapte bune? Atunci aruncă o privire aici:" radiozu.ro/orasulfaptelorbune
Daniel Buzdugan, Mihai Morar, Răzvan Popescu, Flick „Domnul Rimă", Raluca Benavides, Emma Ștefan, Tea Teodorescu și Adi Mihăilă „The Hitman", bine-ați venit la Oradea, și să vă simțiți ca acasă!
Suntem cu ochii pe voi!
Ovidiu Dan