Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ziua Bibliotecarului, sărbătorită la Biblioteca Universității din Oradea

Astăzi,

Ziua Bibliotecarului, sărbătorită la Biblioteca Universității din Oradea

Biblioteca Universității din Oradea sărbătorește, astăzi (miercuri, 12 aprilie 2017), Ziua Bibliotecarului printr-o suită de manifestări culturale, care se întind pe durata a mai bine de 12 ore.

În cadrul acestui program, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor este partenera Bibliotecii Universității din Oradea în organizarea mesei rotunde ,,Gabriel Țepelea - în memoria celor care l-au cunoscut".
Masa rotundă va avea loc de la ora 14, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității, cu ocazia împlinirii a 5 ani de la trecerea în eternitate a ilustrului academician și om politic, originar din Borod.
Vă așteptăm cu drag!
Lucian Silaghi,
director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor
 
Programul zilei
Biblioteca Universităţii din Oradea, în colaborare cu Asociaţia Bibliotecarilor din România,Filiala Bihor şi în parteneriat cu: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" Oradea, Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu" Oradea, Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" Oradea, Facultatea de Arte, Facultatea de Litere, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, organizează Ziua Bibliotecarului, miercuri, 12 aprilie 2017, în Sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea
 9.00 - 11.00  Atelier de încondeiat ouă - participă elevi de la: Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan" Oradea - clasa a III-a C - prof. Cătălin Lazăr, Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu" Oradea - clasa I - prof. Alina Miclăuş şi prof. Câmpean Maria, Şcoala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea - clasa a IV-a A - prof. Ilinca Ştefania Tămăşan.
13.30 - 14.00 Conferinţa: ,,Mit, literatură, muzică" - prezintă conf. univ. dr. Carmen Vasile, Facultatea de Arte, Universitatea din Oradea.
14.00 - 16.00  Masa rotundă: ,,Gabriel Ţepelea - în memoria celor care l-au cunoscut" - vor lua cuvântul: Vlad Ţepelea - fiul lui Gabriel Ţepelea, Lucian Silaghi - director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, prof. univ. dr. Valentin Chifor, Facultatea de Litere, prof. univ. dr. Mihai Drecin, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Dumitru Paina - artist plastic, şi ,,Pagini de operă mozartiană: Flautul fermecat şi Don Giovanni": interpretează studenţi ai Clasei de operă a Facultăţii de Arte, Universitatea din Oradea: Șerban Dinu - anul II, Levente Mészáros - anul III, Rebecca Astrid Mirașca - anul II, Roxana Pop - anul III, Valentina Pușcaș - anul II, Larisa Ștefan - anul IV, coordonator: conf. univ. dr. Carmen Vasile, Facultatea de Arte; acompaniază la pian drd. Bogdán Bódis Ádám.
,,Să ne reamintim... Romanța tinereții" cu fiz. dr. Mircea-Petru Ursu
16.00 - 17.00   Conferinţa: ,,Universul în religie şi literatură" - prezintă prof. univ. dr. Paul Magheru şi conf. univ. dr. Dana Sala, Facultatea de Litere.
Moment ABBA - cu fiz. dr. Mircea-Petru Ursu
17.00 - 18.00   Monologul ,,Feţe" - autor şi interpret Dominic Olar, elev clasa a XI-a, Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu" Oradea.
Moment rock - cu fiz. dr. Mircea-Petru Ursu
18.00 - 19.00   ,,Mit sau realitate" - incursiune în NLP (programare neuro-lingvistică) -  prezintă  psiholog coatch Ana Cernea şi psiholog coatch Marius Cernea.
Moment Roxette - cu fiz. dr. Mircea-Petru Ursu
19.00 - 20.00   ,,Qpoeme, poezie şi muzică" - moment organizat de bibliotecara Brînduşa Doca, preşedinte Filiala Bihor a Asociaţiei Bibliotecarilor din România: vor recita studenţii Facultăţii de Litere: Sefora Țîrle - din volumul "Urbis" de Călin Denghel, Daiana Scurt - din volumul ,,Ce fluieră cămilele pe malul mării" de  Andreea Voicu, Vlăduț Cătălin - din volumul ,,Pâinea lui Bragi" de Dorina Stoica și poeme personale, Monica Florina Pantea - din volumul,,Ultimul nu va stinge lumina" de Marina Popescu, Cristina Trif - din volumul ,,Închizi fereastra. Și zbori!" de Gellu Dorian, Adelina Bobu - din volumul ,,Vis cu sandale roșii" de Ioana Burghel, şi bibliotecara Brîndușa Doca - din volumul propriu "Ilustrate cu flori de câmp", fiz. dr. Mircea-Petru Ursu - din poeme proprii, pe muzică interpretată de studenţii Facultăţii de Arte: Iulia Mahu - pian, anul I, Amalia Geczi - pian, anul II, Anna Janosy - clarinet, anul II, Annamaria Kovacs - clarinet, anul IV, Zsolt Lukacs - clarinet, anul IV, Silvia Beja - flaut, anul IV, Denisa Giurgila - pian, anul IV, Sefora Țîrle - vioară, anul I, Facultatea de Litere, coordonator: lect. univ. dr. Ariadna - Zenaida Mircescu, Facultatea de Arte.
20.00 - 21.00 ,,Pe culmi: proiecţii montane" - prezintă studenta Andreea Alb - anul IV, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Universitatea din Oradea şi conf. univ. dr. ing. Gheorghe Radu Emil Mărieş, Facultatea de Arte: Monte Rosa, Anotimpuri, Retezat, Vlădeasa.
Cu ocazia Zilei Bibliotecarului cititorii externi se pot înscrie gratuit la Biblioteca Universităţii din Oradea, iar participanţii la acest eveniment vor beneficia de vouchere cu reducere 25% la cărţile editurii Nemira prin librăriile R&R (Republicii, Nr. 22 şi R&R (Cetatea Oradea).

Trimite email

marţi, 11 mai 2021