Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Bibliotecarului, sărbătorită la Biblioteca Universității din Oradea

Astăzi,

Ziua Bibliotecarului, sărbătorită la Biblioteca Universității din Oradea

Biblioteca Universității din Oradea sărbătorește, astăzi (miercuri, 12 aprilie 2017), Ziua Bibliotecarului printr-o suită de manifestări culturale, care se întind pe durata a mai bine de 12 ore.

În cadrul acestui program, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor este partenera Bibliotecii Universității din Oradea în organizarea mesei rotunde ,,Gabriel Țepelea - în memoria celor care l-au cunoscut".
Masa rotundă va avea loc de la ora 14, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității, cu ocazia împlinirii a 5 ani de la trecerea în eternitate a ilustrului academician și om politic, originar din Borod.
Vă așteptăm cu drag!
Lucian Silaghi,
director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor
 
Programul zilei
Biblioteca Universităţii din Oradea, în colaborare cu Asociaţia Bibliotecarilor din România,Filiala Bihor şi în parteneriat cu: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" Oradea, Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu" Oradea, Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" Oradea, Facultatea de Arte, Facultatea de Litere, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, organizează Ziua Bibliotecarului, miercuri, 12 aprilie 2017, în Sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea
 9.00 - 11.00  Atelier de încondeiat ouă - participă elevi de la: Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan" Oradea - clasa a III-a C - prof. Cătălin Lazăr, Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu" Oradea - clasa I - prof. Alina Miclăuş şi prof. Câmpean Maria, Şcoala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea - clasa a IV-a A - prof. Ilinca Ştefania Tămăşan.
13.30 - 14.00 Conferinţa: ,,Mit, literatură, muzică" - prezintă conf. univ. dr. Carmen Vasile, Facultatea de Arte, Universitatea din Oradea.
14.00 - 16.00  Masa rotundă: ,,Gabriel Ţepelea - în memoria celor care l-au cunoscut" - vor lua cuvântul: Vlad Ţepelea - fiul lui Gabriel Ţepelea, Lucian Silaghi - director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, prof. univ. dr. Valentin Chifor, Facultatea de Litere, prof. univ. dr. Mihai Drecin, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Dumitru Paina - artist plastic, şi ,,Pagini de operă mozartiană: Flautul fermecat şi Don Giovanni": interpretează studenţi ai Clasei de operă a Facultăţii de Arte, Universitatea din Oradea: Șerban Dinu - anul II, Levente Mészáros - anul III, Rebecca Astrid Mirașca - anul II, Roxana Pop - anul III, Valentina Pușcaș - anul II, Larisa Ștefan - anul IV, coordonator: conf. univ. dr. Carmen Vasile, Facultatea de Arte; acompaniază la pian drd. Bogdán Bódis Ádám.
,,Să ne reamintim... Romanța tinereții" cu fiz. dr. Mircea-Petru Ursu
16.00 - 17.00   Conferinţa: ,,Universul în religie şi literatură" - prezintă prof. univ. dr. Paul Magheru şi conf. univ. dr. Dana Sala, Facultatea de Litere.
Moment ABBA - cu fiz. dr. Mircea-Petru Ursu
17.00 - 18.00   Monologul ,,Feţe" - autor şi interpret Dominic Olar, elev clasa a XI-a, Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu" Oradea.
Moment rock - cu fiz. dr. Mircea-Petru Ursu
18.00 - 19.00   ,,Mit sau realitate" - incursiune în NLP (programare neuro-lingvistică) -  prezintă  psiholog coatch Ana Cernea şi psiholog coatch Marius Cernea.
Moment Roxette - cu fiz. dr. Mircea-Petru Ursu
19.00 - 20.00   ,,Qpoeme, poezie şi muzică" - moment organizat de bibliotecara Brînduşa Doca, preşedinte Filiala Bihor a Asociaţiei Bibliotecarilor din România: vor recita studenţii Facultăţii de Litere: Sefora Țîrle - din volumul "Urbis" de Călin Denghel, Daiana Scurt - din volumul ,,Ce fluieră cămilele pe malul mării" de  Andreea Voicu, Vlăduț Cătălin - din volumul ,,Pâinea lui Bragi" de Dorina Stoica și poeme personale, Monica Florina Pantea - din volumul,,Ultimul nu va stinge lumina" de Marina Popescu, Cristina Trif - din volumul ,,Închizi fereastra. Și zbori!" de Gellu Dorian, Adelina Bobu - din volumul ,,Vis cu sandale roșii" de Ioana Burghel, şi bibliotecara Brîndușa Doca - din volumul propriu "Ilustrate cu flori de câmp", fiz. dr. Mircea-Petru Ursu - din poeme proprii, pe muzică interpretată de studenţii Facultăţii de Arte: Iulia Mahu - pian, anul I, Amalia Geczi - pian, anul II, Anna Janosy - clarinet, anul II, Annamaria Kovacs - clarinet, anul IV, Zsolt Lukacs - clarinet, anul IV, Silvia Beja - flaut, anul IV, Denisa Giurgila - pian, anul IV, Sefora Țîrle - vioară, anul I, Facultatea de Litere, coordonator: lect. univ. dr. Ariadna - Zenaida Mircescu, Facultatea de Arte.
20.00 - 21.00 ,,Pe culmi: proiecţii montane" - prezintă studenta Andreea Alb - anul IV, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Universitatea din Oradea şi conf. univ. dr. ing. Gheorghe Radu Emil Mărieş, Facultatea de Arte: Monte Rosa, Anotimpuri, Retezat, Vlădeasa.
Cu ocazia Zilei Bibliotecarului cititorii externi se pot înscrie gratuit la Biblioteca Universităţii din Oradea, iar participanţii la acest eveniment vor beneficia de vouchere cu reducere 25% la cărţile editurii Nemira prin librăriile R&R (Republicii, Nr. 22 şi R&R (Cetatea Oradea).

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 01:29:59 Ora de vară a Europei de Est