Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Atelierele de creație, ,,Patimile și Învierea Domnului

Miercuri, la Palatul orădean

Atelierele de creație, ,,Patimile și Învierea Domnului

Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea a fost și în acest an, în miercurea din Săptămâna Patimilor, gazda atelierelor de creație desfășurate sub genericul ,,Patimile și Învierea Domnului".

Elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga" din Oradea, coordonați de doamnele profesor Gabriela Sim și Mariana Man, Liceul de Arte din Oradea, coordonați de doamnele profesor Valeria Bunica, Lucia Galan și Marta Cătălina, Școala Gimnazială „Ioan Slavici" din Oradea, coordonați de doamnele profesor Florica Ciontoș, Emilia Dărăbăneanu și Brândușa Buzulica, Liceul Tehnologic Dobrești, coordonați de doamna profesor Romina Hulban, Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea, coordonați de doamna profesor Lucia Pavel, Școala Gimnazială Husasău de Tinca, coordonați de domnișoara profesor Maria Bronț, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, coordonați de doamnele profesor Anca Tirla și Monica-Lucia Dărăban, Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi" Oradea, coordonați de doamna profesor Cristina Bărcăuan, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" din Oradea, coordonați de doamnele profesor Gina Popa, Cărădan Adina și Liliana Canalaș au dat măsura talentului lor artistic.
S-au încondeiat ouă, au fost realizate vitralii, s-au pictat icoane pe sticlă, s-a lucrat în tehnica șervețelului, origami sau quilling.
Activitatea s-a desfășurat miercuri, 12 aprilie 2017, în cadrul expoziției județene „Patimile și Învierea Domnului", aflate la a XII-a ediție, fiind organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Palatul Copiilor și Elevilor Oradea.
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost reprezentat de inspectorul școlar pentru disciplina religie, profesor Florin Negruțiu și doamna inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, profesor Daniela Sopota, iar Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, de preot profesor  Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul în cadrul eparhiei. Aceștia au oferit diplome de apreciere dascălilor care au coordonat echipajele din cadrul atelierelor, această manifestare fiind cuprinsă în calendarul activităților educative județene pe anul școlar 2016-2017.
În holul și în sala festivă a Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, în cadrul expoziției sunt expuse lucrări elaborate în cadrul atelierelor de creație, dar și în cadrul cercurilor de la nivelul unităților de învățământ din județ. Se regăsesc icoane pe sticlă,  aranjamente cu tematică pascală, ouă încondeiate, felicitări etc. Expoziția va rămâne deschisă  publicului până la începutul lunii mai, urmând ca lucrările evaluate de către un juriu de specialitate să fie premiate în cadru festiv.
Anual, sute de copii de la toate ciclurile de școlaritate și zeci de unități de învățământ participă cu lucrări în cadrul expoziției, prezentând rodul muncii lor, fiind ,,micii iconari" care-L mărturisesc pe Hristos prin culoare, aducând în actualitate prin talentul  și curăția lor, Patimile și Învierea Sa. Sub atenta, permanenta și responsabila coordonare a dascălilor lor, rămân astfel alături de valorile  spirituale, pe care nu doar le păstrează, ci le transmit mai departe pe cât este posibil nealterate. Munca lor depusă cu dăruire și pasiune, reprezintă expresia dragostei de frumos și darul de suflet pe care îl oferă celor mari și celor mici, părinților și dascălilor lor, cu prilejul marelui praznic al Învierii Domnului.
Prof. Florin Negruțiu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:05:43 Ora de vară a Europei de Est