Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul ,,Oul de Paște” – Drăgoteni, ediția a XXI-a

Vineri, 14 aprilie, Tradiții bihorene

Festivalul ,,Oul de Paște” – Drăgoteni, ediția a XXI-a

Bihorenii se pot mândri cu obiceiuri și tradiții păstrate de oamenii satelor, din dragoste și din respect pentru frumos, dar și dintr-un sentiment al aprecierii față de valorile tradiționale. Tradițiile bihorenilor sunt prilej de sărbătoare, de bucurie și de întoarcere acasă, de reunire a întregii familii. În satul Drăgoteni, din comuna Remetea, are loc anual, în Vinerea Mare, un festival dedicat tradiției încondeierii ouălor.

Festivalul ,,Oul de Paște" aduce laolaltă, de mai bine de două decenii, bunici, părinți și copii, îmbrăcați în straie populare, pentru a meșteșugi, cu simț artistic înnăscut, cele mai frumoase ouă încondeiate. Oul de Paște este simbol al creației, al vieții, al echilibrului si al reînvierii. Prin tehnică, materiale, instrumente și simbolistica motivelor, Oul de Paște a atins culmile artei, devenind parte a culturii noastre materiale și spirituale. Valoarea creației meșterilor populari bihoreni poate fi apreciată în această zi de mare sărbătoare. Pictate cu ajutorul unui instrument special, numit bizarcă, cu ceară și vopsea roșie, ouăle încondeiate de la Drăgoteni sunt cunoscute în lumea-ntreagă. De altfel, cei care vizitează Drăgoteniul cu ocazia acestui eveniment, fie că sunt români sau străini, își iau acasă ouă încondeiate, dar și icoane pictate pe sticlă, pentru a le dărui ca suvenir familiei, prietenilor, sau pur și simplu pentru a păstra în amintire un crâmpei din spiritul locului.
De la an la an, evenimentul a căpătat notorietate, devenind cunoscut pe plan județean. Organizatorii festivalului, respectiv Primăria și Consiliul Local Remetea, împreună cu Școala Gimnazială Nr. 1 din Remetea sprijină și încurajează păstrarea tradițiilor și a patrimoniului cultural local. Pentru ca evenimentul să atragă turiști care vizitează Bihorul și județele vecine în perioada Paștelui, trebuie promovat. În acest sens, organizatorii și-au propus să dezvolte parteneriate pentru a susține promovarea evenimentui, implicit a activităților desfășurate în cadrul acestuia. Agenția de Management al Destinației Bihor are printre obiective promovarea, alături de parteneri, a patrimoniului turistic cultural și natural, motiv pentru care susținem și în acest an, evenimentul ,,Oul de Paște" de la Drăgoteni.
În cadrul festivalului sunt organizate mai multe concursuri, care au ca scop: dezvoltarea capacității de a cunoaște și de a înțelege obiceiurile, tradițiile culturale și meșteșugărești locale, promovarea artei și a tradiției populare locale, conștientizarea protejării și conservării acestora. Pe lângă concursul de încondeiat ouă, programul evenimentului mai include și alte secțiuni: compoziții plastice cu tematică religioasă (desene și icoane pe sticlă), concurs de bătut toaca, recital de poezie religioasă, interpretare pricesne, prezentarea celui mai frumos costum popular.
Vă invităm, cu drag, la Festivalul ,,Oul de Paște" de la Drăgoteni!
Organizatori și colaboratori: Primăria și Consiliul Local Remetea, Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, în colaborare cu: Consiliul Județean Bihor; Muzeul Țării Crișurilor - Oradea; Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale - Bihor; Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă - Bihor; Fundația „Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar" Oradea; Biblioteca ,,Gheorghe Șincai, Oradea; Muzeul Municipal Beiuș; Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor.
Programul Festivalului ,,Oul de Paște"
9.00 - 10.00 - Sosirea participanților la Școala Primară Nr. 2, Drăgoteni
10.00 - 13.30 - Concurs de încondeiat ouă - organizat în interiorul sălii de clasă
        - Concursul de poezii, pricesne - scena din curtea școlii
        - Concurs de compoziții plastice și de educație tehnologică
        - Concurs de bătut toaca
        - Prezentare de costume populare
13.30 - Premierea câștigătorilor.
Gabriel Bonaciu
Consultant în management, turism

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:26:15 Ora de vară a Europei de Est