Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

F.E. Bellissima S.A. din Zalău (Sălaj) s-a calificat pentru etapa națională

Marți, s-a desfășurat, la Oradea, etapa regională a competiţiei ,,Business Plan”

F.E. Bellissima S.A. din Zalău (Sălaj) s-a calificat pentru etapa națională

Marți, 11 aprilie 2017, la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" din Oradea, s-a desfăşurat etapa regională a competiţiei ,,Business Plan", la care au participat cinci firme de exerciţiu: F.E. Bellissima S.R.L. din Zalău, județul Sălaj, F.E. Seraphis S.R.L. din Baia Mare, județul Maramureș F.E. Tourstar S.R.L. (de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul") din Oradea, județul Bihor, F.E. Vin la tine S.R.L. din Satu Mare, județul Satu Mare și F.E. Qwerty S.R.L. din Cluj-Napoca, județul Cluj.

Business Plan a fost introdusă începând cu anul școlar 2008-2009, fiind un proiect de parteneriat între Ministerul Educaţiei Naționale, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi Centrala Naţională a Întreprinderilor simulate a Firmelor de Exercitiu - ROCT, Asociația Euro 26, Patronatul Tinerilor Întreprinzatori din România și  Kultur Kontakt Austria.
Introducerea competiţiei Business Plan vine în sprijinul dezvoltării competenţelor antreprenoriale ale elevilor, facilitând corelarea pregătirii teoretice cu pregătirea practică a acestora. La această competiţie participă firme de exerciţiu din învăţământul preuniversitar, filieră tehnologică, adică firme care acţionează pe o piaţă virtuală, simulând activitatea economică a operatorilor economici. Competiţia se referă la elaborarea, prezentarea şi evaluarea planurilor de afaceri concepute de aceste firme de exerciţiu.
În raport cu competenţele care se pot dobândi prin firma de exercițiu, competiţia Business Plan facilitează valorificarea spiritului antreprenorial, a iniţiativei stimulate prin firma de exerciţiu (virtual), în condiții reale, familiarizarea elevilor cu activităţile specifice mediului real economic, asumarea riscului, utilizând instrumentele specifice managementului riscului, dezvoltarea unor competenţe necesare unui întreprinzător dinamic. Competiţia se derulează în patru etape: etapa la nivel local, la nivel județean, la nivel regional și la nivel național.
Marți, la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" din Oradea, s-a desfăşurat etapa regională, la care au participat cele cinci firme de exercițiu din cinci județe, câștigătoare ale etapei județene: F.E. BELLISSIMA S.A., de la Colegiul Tehnic ,,Alesandru Papiu Ilarian" din Zalău (Sălaj), prof. coordonator Adina Balazs; F.E. SERAPHIS S.R.L., de la Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu" din Baia Mare (Maramureș), prof. coordonator Alina Natalia Pop; F.E. TOURSTAR S.R.L., de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea (Bihor), prof. coordonator Otilia Cadar; F.E. VIN LA TINE S.R.L., de la Colegiul Economic ,,Gheorghe Dragoș" din Satu Mare (Satu Mare), prof. coordonator Cristina Mihaela Marin; F.E. QWERTY S.R.L., de la Colegiul Economic ,,Iulian Pop" din Cluj-Napoca (Cluj), prof. coordonator Elena Crețu.
Fiecare firmă de exerciţiu şi-a amenajat un stand, s-a tras la sorți ordinea prezentării în PPT a planurilor de afaceri, iar la ora adevărului, fiecare firmă de exercițiu și-a prezentat planul de afaceri, urmat de o sesiune  de întrebări și discuții legate de  modul de a deveni competitiv pe o piaţă concurenţială.
Comisia de evaluare a planurilor de afaceri elaborate de echipa managerială a fiecărei firme de exerciţiu a fost alcătuită din: prof. Bogdan Codruța Maria - inspector școlar general adjunct al I.Ș.J. Bihor (președintele comisiei); prof. ing. Mieluț Florian - inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic al I.Ș.J. Bihor (vicepereședinte al comisiei), precum și nouă membri evaluatori: prof. univ. dr. Bădulescu Alina de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Economice; prof. Gozman Daniela, inspector al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj; prof. Scarlat Alice de la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" Oradea; prof. Petrică Adriana de la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea; prof. Ardelean Simona de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea; prof. Mitrea Mariana de la Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu" din Baia Mare; ing. Fonoage Vasile, din partea Federației Patronilor Bihor; ec. Susa Valer, președinte al C.E.C.C.A.R. Bihor; ec. Badea Constantin, director executiv al Camerei de Comerț și Industrie Bihor; secretarul comisiei: prof. Vașadi-Santău Marioara-Aurina de la Colegiul Economic „Partenie Cosma" Oradea.
În deschiderea competiției, președintele comisiei, doamna inspector școlar general adjunct Codruța Maria Bogdan, a salutat membrii comisiei și  firmele calificate la etapa regională, felicitându-le pentru performanță și asigurându-le, totodată, de o evaluare corectă din partea comisiei pe care o conduce.
Planurile de afaceri au fost evaluate conform unui set de criterii stabilit prin regulamentul concursului. În urma evaluării s-a desemnat planul de afaceri câștigător la nivel regional, care va participa la competiţia Business Plan organizată la nivel național, care se va desfășura în luna mai la Târgul Mureș.
Clasamentul etapei regionale:
Locul 1: F.E. BELLISSIMA S.A., reprezentată de Souca Daniel și Dragoș Daria, prof. coordonator Adina Balazs (91,11 puncte);
Locul 2: F.E. TOURSTAR S.R.L.,  reprezentată de Masetti Vanessa și Nicolaie Grace-Eli, prof. coordonator Otilia Cadar, (89,55 de puncte); Eli a concurat chiar de ziua sa de naștere, când a împlinit 18 ani - LA MULȚI ANI!
Locul 3: F.E. QWERTY S.R.L., reprezentată de Moldovan Raluca și Danciu Nicoleta, prof. coordonator Elena Crețu (87,66 de puncte);
Mențiune: F.E. VIN LA TINE S.R.L., reprezentată de Fabian Răzvan și Ștepca David, prof. coordonator Cristina Mihaela Marin (83,66 de puncte).
Mulțumim sponsorilor: Federația Patronilor Bihor; Consiliul Județean Bihor - Centrul de Informatică Turistică; Camera de Comerț și Industrie Bihor; Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" Oradea.
Vașadi-Santău Marioara-Aurina & Dan Ovidiu
Pentru mai multe poze (110 poze), accesați Galeria foto: F.E. Bellissima S.A. din Zalău (Sălaj) s-a calificat pentru etapa națională.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 13:28:17 Ora standard a Europei de Est