Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul ,,Je parle français, je suis francophone”

Ziua Francofoniei, la Popești

Proiectul ,,Je parle français, je suis francophone”

,,La Francophonie nous unit
À travers le français
De France jusqu`en Roumanie".

,, Je parle français, je suis francophone" se intitulează proiectul pe care ne-am propus să-l organizăm cu ocazia zilei Francofoniei.
Plini de entuziasm, ne-am unit forțele pentru a crea o zi cât mai specială și totodată pentru a marca săptămâna Francofoniei prin varii activități - atelier de creaţie (elevii au creat colaje, desene cu tematica Franței), recital de poezii, recital de cântece şi un concurs de cultură francofonă.
Elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 Popeşti au pus în scenă un spectacol care a surprins mai multe momente. Activitatea a debutat cu interpretarea unui cântec ,,Bonjour, bonjour comment ça va?" de către elevii clasei a IX-a B, în timp ce prezentatoarea activităţii le-a urat tuturor un ,,Soyez les bienvenus et Amusez-vous bien". Luându-şi atribuţiile în serios, elevii claselor a IX-a A şi a X-a B au pus în scenă două scenete. Prima intitulată ,,Toujours les verbes", iar cea de-a doua ,,Question pour un francophone", acompaniată de imagini aferente şi întreruptă de mici intervenţii ale elevilor care au recitat poezii tematice cum ar fi: ,,La Tour Eiffel", ,,La Seine", ,,L´Arc de Triomphe", ,,La Francophonie", ,,La cathédrale Notre-Dame", ,,Pour faire un poème", ,,Je comprends aujourd´hui", ,,Le français nous unit", ,,Il y a donc une grande trésor", ,,Le roumain est ma langue maternelle". Clasa a X-a B a pus în scenă o variantă a poeziei ,,Cher frère blanc", de Léopold Sedan Senghor, după care clasa a IX-a B a susţinut un recital de cântece în limba franceză: Stromae ,,Alors on danse", Kids United ,,On écrit sur les murs", Willz William ,,Ego", La Campagnie Creole ,,On fait rire les oiseaux", Kendji Girac ,,Andalouse", Maître Gims ,,Sapés comme jamais", ultimul cântec ,,Promenons-nous dans les bois" reprezentând deliciul publicului, cântecul fiind interpretat într-o manieră unică. Atelierul de creaţie s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Cuzap. Elevii au asistat la o prezentare PowerPoint despre Franţa, obiceiuri, gastronomie, simboluri, în urma căreia au fost invitaţi să reprezinte ceea ce au reţinut. Întreaga activitate s-a încheiat cu un chestionar fulger pe baza unor imagini. Echipele câştigătoare au fost recompensate.
Prof. Sia Gábor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul ,,Je parle français, je suis francophone”. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:13:03 Ora de vară a Europei de Est