Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Carnaval de Halloween

Astăzi, la Școala „Oltea Doamna” din Oradea

Carnaval de Halloween

Elevii claselor a IV-a, de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea, și-au pregătit costumele și măștile pentru sărbătoarea de Halloween, la ora de engleză, dar cum evenimentul i-a prins în (mini)vacanță, au pus astăzi (vineri, 7 noiembrie 2008) de un carnaval al măștilor și costumelor de Halloween.

 Vrăjitoare (bune și rele), schelete și mumii, pisici, diavoli și drăcușori, fantome, personaje legendare (pozitive și negative) din filme, pirați și vampiri, Dracula, Zorro, Spiderman, Charlie Chaplin, domnișoare și prințese... au populat o lume colorată fantastică în care fiecare s-a simțit grozav, depășindu-și condiția și limitele de copil (elev). De aceea place Halloweenul, nu pentru că este o sărbătoare americană, ci pentru că le dă posibilitatea să devină altcineva, eroi buni sau răi, personaje de temut, fioroși și teribili, dar, culmea, nu pentru a face neapărat rău, ci mai degrabă pentru a speria și îngrozi ori a încânta cu adevărat prin ținută și maniere elegante.
Romelia și vrăjitoarele au chemat spiritele
În deschiderea carnavalului, Otilia Virginaș, profesoara de engleză, a prezentat în câteva cuvinte sărbătoarea de Halloween, după care, adunate ca la un congres, vrăjitoarele au chemat spiritele, cu vrăji numai de ele știute și de Romelia - „mama” lor. Tăcerea care s-a lăsat după plecarea lor a fost repede spulberată prin apariția măștilor și costumelor. Elevii învățătoarelor Silvia Simuț, Viorica Mitran, Rodica Foltuț și Romelia Ciarnău au ieșit pe rând în fața juriului pentru a-și declina identitatea și a-și prezenta costumul într-o manieră cât mai impresionantă (șocantă). Parada măștilor și costumelor s-a încheiat cu o scenetă (de capă și spadă). Învinșii au făcut pact cu „diavolul” până au trecut puntea, dar nu știm cât au rămas de loiali pentru că tot ce se instaurează prin forță, constrângere, se năruie mai devreme sau mai târziu. Într-un deznodământ fericit, spiritele (nu neapărat malefice) s-au pus pe dansat, până ce juriul a deliberat. Directorul școlii, profesor Mircea Mitran, aflat în preajmă, nu a influențat câtuși de puțin decizia juraților (prof. Otilia Virginaș și înv. Gabriela Codorean), nefiind vorba de un consiliu de administrație, ca invitat de onoare al carnavalului, a savurat în liniște momentele carnavalului. La ora adevărului, membrii juriului au înmânat diplome câștigătorilor, iar organizatorii au felicitat protagoniștii spectacolului de Halloween, răsplătindu-i pe toți cu premii-surpriză (ouă Kinder). Voia bună a continuat, atât pe scenă, cât și în curte, pentru a împărtăși și altora bucuria izbânzii. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Carnaval de Halloween.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:38:00 Ora de vară a Europei de Est