Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sabina Calisevici - medaliata cu aur a României la Olimpiada Internațională de Geografie de la Beijing, 2016

Astăzi, am cunoscut-o pe

Sabina Calisevici - medaliata cu aur a României la Olimpiada Internațională de Geografie de la Beijing, 2016

Elevii participanți la etapa națională a Olimpiadei de geografie, au susținut astăzi (joi, 20 aprilie 2017), la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" din Oradea, proba teoretică, în scris.

Cu concursul doamnei inspector școlar general din minister, doamna profesor dr. Steluța Dan, am cunoscut-o pe medaliata cu aur a României, de anul trecut, de la Olimpiada Internațională de Geografie, desfășurată la Beijing, în perioada 15-22 august 2016,  unde au participat peste 180 de concurenți din 47 de țări.
Blonda noastră cu ochi albaștri, ca cerul senin, se numește Sabina-Maria Calisevici. O și vedeam elevă la vreun liceu internațional de științe (de Istorie - Geografie) din București.
Aș! Ieri (miercuri, 19 aprilie), la deschiderea de la Teatru, purta o impresionantă uniformă militară, azi, la concurs, a venit în ținută civilă. Sabina este elevă, în clasa a XII-a, a Colegiului Militar Liceal ,,Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc. Cochetează cu olimpiadele naționale încă din clasa a VII-a, pe când era elevă a Școlii Gimnaziale ,,Petru Mușat" din Siret, județul Suceava, când a obținut o mențiune la națională, la română. În clasa a VIII-a calificându-se pentru etapa națională la două discipline, română și geografie, a trebuit să se decidă la care va participa în final(ă). ,,După o luptă sufletească intensă, am ales geografia, întrucât la română, fusesem în clasa a VII-a, ne povestește Sabina. Mi s-a confirmat anul trecut, la Beijing că acesta era drumul. Între timp, în liceul militar, am lăsat româna doar ca pasiune, mai ales că era un liceu de mate-info. Și așa m-am dedicat geografiei, iar roadele nu au încetat să apară: le-am marcat practic pe toate, din clasa a VIII-a la geografie: mențiune la națională, premiul I în a IX-a, premiul III în a X-a, iar anul trecut, în a XI-a, premiul I, urmat de medalie de aur la Beijing. Acum să vedem ce iese la Oradea, în a XII-a.
,,Mai am și alți oameni de care trebuie să am grijă"
-Cum se împacă geografia cu milităria?, am întrebat-o pe Sabina.
-Performanța face parte până la urmă și din meseria de militar. Într-adevăr e greu să îmbini mai ales rigorile unui liceu militar pentru că la noi programul este foarte strict și atunci olimpiada cere un pic de flexibilitate. Și nu se împacă întotdeauna foarte bine cererile olimpiadei cu programul liceului. Vrei nu vrei trebuie să te adaptezi. Eu sunt în clasa a XII-a, iar la noi, elevii de-a XII-a au și un statut mai special. O parte din elevi, 25 sau 27 au cumva grijă ca toate activitățile din liceu să se desfășoare în ordinea lor firească; asta în timpul lor liber, după ore, când comandanții și instructorii militari pleacă. Atunci am și un alt fel de statut, mai am și alți oameni de care trebuie să am grijă fiind înlocuitorul comandantului colegiului. În această calitate, trebuie să verific buna desfășurare a programului.
-La absolvire, bănuim că vei dori să îmbraci haina militară și la Academie... Ce faci cu geografia, care ți-a adus atâtea satisfacții de cinci ani, o abandonezi?
-Voi merge la Academia Militară, dar mi-aș dori să pot urma, în paralel, și Geografia. Sper să reușesc să le fac pe amândouă la București.
-Părinții tăi, ce-or fi făcând la această oră, când vorbim, înainte să intri la proba teoretică, se roagă pentru reușită la Oradea? Când ai vorbit cu ei?
-Cu siguranță. Mă susțin în tot și în toate. Am vorbit puțin dimineață.
-Sabina, te felicităm și îți urăm baftă și acum, dar și la absolvire, cu milităria și geografia, două pietre grele de încercare!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sabina Calisevici - medaliata cu aur a României la Olimpiada Internațională de Geografie de la Beijing, 2016.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:53:31 Ora de vară a Europei de Est