Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

S-a sărbătorit intrarea trupelor române în Oradea (în 20 aprilie 1919)

Joi, 20 aprilie, în Municipiul Oradea,

S-a sărbătorit intrarea trupelor române în Oradea (în 20 aprilie 1919)

Ieri, 20 aprilie 2017, Oradea a sărbătorit 98 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu.

Evenimentul a fost marcat prin două manifestări: un Te Deum la Biserica cu Lună și o ceremonie militară, cu două alocuțiuni la bustul generalului Traian Moșoiu din fața Garnizoanei Oradea.
La ora 12.00, un sobor de preoți în frunte cu protopopul Oradiei, părintele Dorel Octavian Rus, a oficiat un Te Deum la Biserica cu Lună, în prezența episcopului ortodox Sofronie Drincec și a episcopului greco-catolic Virgil Bercea.
De la Biserica cu Lună, detașamentul de onoare și ceilalți participanți s-au deplasat pe Str. Avram Iancu, până în fața Garnizoanei Oradea, unde s-a desfășurat cea de-a doua manifestare.
Despre evenimentul de acum 98 de ani, au vorbit primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan și colonelul în rezervă Grigore Bartoș, președintele Asociației Culturale Patriotice ,,Avram Iancu" din Bihor.
,,Sărbătorim, practic, astăzi, aproape  o sută de ani de administrație românească în Oradea. Și aș vrea să evoc două personalități legate de acest eveniment, de intrarea în Ziua de Paști 1919 a armatei române în Oradea", a spus dl primar Ilie Bolojan. Cele două personalități pe care le-a evocat dl primar au fost primarul de atunci al Oradiei, Rimler Karoly și generalul Traian Moșoiu. Pe primarul Rimler Karoly, dl ing. Ilie Bolojan îl consideră drept unul din ,,cei mai importanți primari pe care i-a avut Oradea. În mandatul de peste 18 ani pe care l-a avut la conducerea orașului, orașul a devenit, practic, în zona centrală aproape tot ce este astăzi (Teatrul, Primăria, Palatul Vulturul Negru...)...Unul din gesturile care l-au definit pe acest primar a fost că atunci când s-a apropiat armata română de Oradea, a întâmpinat reprezentații armatei noastre la intrarea de pe Cale Clujului, în zona Uzinei de Apă și a preferat și a decis să predea în mod pașnic orașul armatei române, pentru a evita distrugerile pe care le-ar fi putut avea orașul, așa cum s-a întâmplat, din păcate, în cel de-al Doilea Război Mondial, în cazul unei coflagrații în această zonă". Dl primar e de părere că trebuie să avem respect ,,pentru toți cei care, ajungând într-o funcție, fac ceva și își dovedesc atașamentul față de un oraș și față de comunitate". Pe generalul Traian Moșoiu, dl primar îl consideră ca unul din ,,cei mai importanți comandanți militari, care după terminarea războiului, a intrat în politică, fiind senator de Bihor, timp de 10 ani, până la moarte. Din această poziție, a contribuit la dezvoltarea, în continuare, a orașului Oradea și a zonei noastre". În calitate de ministru al Transporturilor a contribuit la refacerea căii ferate Oradea - Arad, în noile condiții, după reașezarea granițelor. ,,Eu cred că și el este un exemplu de oameni care atunci când depinde de ei ceva își fac datoria acolo unde sunt. Și cred că și numele lui trebuie respectat și evocat în Municipiul Oradea". Concluzionând, domnul primar a ținut să sublinieze faptul că ,,orașul nu este al unei administrații sau al alteia, indiferent ce culoare politică, ce tip de guvernare este, ci este al tuturor orădenilor, indiferent de etnia lor, de confesiunea lor, și în calitate de primar le sunt recunoscător tuturor celor care își fac datoria acolo unde sunt, pentru orașul nostru și pentru comunitatea noastră. Nu este o rușine să intri în politică. Nu este o rușine să faci parte dintr-un partid sau dintr-o administrație sau alta, dar este important ceea ce faci acolo unde ești... Și dacă reușești să lași lucrurile într-o stare mai bună decât le-ai găsit, însemnă că n-ai trecut pe-acolo degeaba. La mulți ani, Oradea! Doamne, ajută!"
Colonelul... despre ,,arhanghelul  eliberării Ardealului"
,,Astăzi, deși vremea e rea, eu o văd însorită, pentru că, după multă vreme, am văzut în Biserica Ortodoxă din Oradea, capii bisericilor românești din Bihor, ceea ce pentru mine e un semnal bun". Mesajul colonelului Grigore Bartoș făcea trimitere la prezența celor doi episcopi la slujba de Te Deum, oficiată la Biserica cu Lună; mai mult, părintele episcop Virgil Bercea a intrat și s-a rugat în altarul Bisericii cu Lună.
,,Istoria Ardealului a fost o istorie de secole, de lacrimi și sânge", cum a spus Octavian Goga. Politica face războiul și politica îl și încheie. Ca să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului; Noi cunoscând istoria și nefăcând politică în istorie"... Vorbind cu patos și cu sinceritate, vibrând și trăind istoria evenimentelor evocate, dl colonel reușește să cucerească auditoriul și prin citatele reproduce, din Goga, din generalul Traian Moșoiu: ,,Sunteți pe veci uniți cu Regatul României"; sau din episcopul Roman Ciorogariu: ,,În ziua Învierii Domnului, am văzut Învierea Nației Române". A evocat cu înflăcărare episoade din cele patru zile, începând din 16 aprilie, ,,când a sunat glasul libertății și pentru românii din Bihor"; armata română condusă de ,,arhanghelul  eliberării Ardealului", generalul Traian Moșoiu, a fost chemată, după cum a spus domnul primar, de primarul Rimler Karoly, ca să scape populația de bolșevici; pentru că aici se instalase guvernul lui Bela Kun..." Dl colonelul Grigore Bartoș a lansat trasoare și către politicienii de astăzi, către cei care ne conduc, să știe: ,,Pe vremea migrației popoarelor, nu au fugit din țară atâția români ca acuma. Și nu-i vina lor".
La finalul alocuțiunii sale, dl colonel în rezervă Grigore Bartoș a citat și din Ion I.C. Brătianu: ,,Noi am fost pavăza noastră. Dacă astăzi și în 12 octombrie, românii se adună, bihorenii se adună, o fac din respect... pentru că 12 octombrie și 20 aprilie sunt sigilate cu pecetea sângelui soldatului român".
Coroane și jerbe de flori
Festivitatea a continuat cu un buchet de cântece patriotice, interpretate de membrii Corului Gen. Traian Moșoiu și cu depuneri de coroane și jerbe de flori întru cinstirea generalului Traian Moșoiu și a Armatei Române.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-a sărbătorit intrarea trupelor române în Oradea (în 20 aprilie 1919).

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 23:44:30 Ora de vară a Europei de Est