Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

S-a sărbătorit intrarea trupelor române în Oradea (în 20 aprilie 1919)

Joi, 20 aprilie, în Municipiul Oradea,

S-a sărbătorit intrarea trupelor române în Oradea (în 20 aprilie 1919)

Ieri, 20 aprilie 2017, Oradea a sărbătorit 98 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu.

Evenimentul a fost marcat prin două manifestări: un Te Deum la Biserica cu Lună și o ceremonie militară, cu două alocuțiuni la bustul generalului Traian Moșoiu din fața Garnizoanei Oradea.
La ora 12.00, un sobor de preoți în frunte cu protopopul Oradiei, părintele Dorel Octavian Rus, a oficiat un Te Deum la Biserica cu Lună, în prezența episcopului ortodox Sofronie Drincec și a episcopului greco-catolic Virgil Bercea.
De la Biserica cu Lună, detașamentul de onoare și ceilalți participanți s-au deplasat pe Str. Avram Iancu, până în fața Garnizoanei Oradea, unde s-a desfășurat cea de-a doua manifestare.
Despre evenimentul de acum 98 de ani, au vorbit primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan și colonelul în rezervă Grigore Bartoș, președintele Asociației Culturale Patriotice ,,Avram Iancu" din Bihor.
,,Sărbătorim, practic, astăzi, aproape  o sută de ani de administrație românească în Oradea. Și aș vrea să evoc două personalități legate de acest eveniment, de intrarea în Ziua de Paști 1919 a armatei române în Oradea", a spus dl primar Ilie Bolojan. Cele două personalități pe care le-a evocat dl primar au fost primarul de atunci al Oradiei, Rimler Karoly și generalul Traian Moșoiu. Pe primarul Rimler Karoly, dl ing. Ilie Bolojan îl consideră drept unul din ,,cei mai importanți primari pe care i-a avut Oradea. În mandatul de peste 18 ani pe care l-a avut la conducerea orașului, orașul a devenit, practic, în zona centrală aproape tot ce este astăzi (Teatrul, Primăria, Palatul Vulturul Negru...)...Unul din gesturile care l-au definit pe acest primar a fost că atunci când s-a apropiat armata română de Oradea, a întâmpinat reprezentații armatei noastre la intrarea de pe Cale Clujului, în zona Uzinei de Apă și a preferat și a decis să predea în mod pașnic orașul armatei române, pentru a evita distrugerile pe care le-ar fi putut avea orașul, așa cum s-a întâmplat, din păcate, în cel de-al Doilea Război Mondial, în cazul unei coflagrații în această zonă". Dl primar e de părere că trebuie să avem respect ,,pentru toți cei care, ajungând într-o funcție, fac ceva și își dovedesc atașamentul față de un oraș și față de comunitate". Pe generalul Traian Moșoiu, dl primar îl consideră ca unul din ,,cei mai importanți comandanți militari, care după terminarea războiului, a intrat în politică, fiind senator de Bihor, timp de 10 ani, până la moarte. Din această poziție, a contribuit la dezvoltarea, în continuare, a orașului Oradea și a zonei noastre". În calitate de ministru al Transporturilor a contribuit la refacerea căii ferate Oradea - Arad, în noile condiții, după reașezarea granițelor. ,,Eu cred că și el este un exemplu de oameni care atunci când depinde de ei ceva își fac datoria acolo unde sunt. Și cred că și numele lui trebuie respectat și evocat în Municipiul Oradea". Concluzionând, domnul primar a ținut să sublinieze faptul că ,,orașul nu este al unei administrații sau al alteia, indiferent ce culoare politică, ce tip de guvernare este, ci este al tuturor orădenilor, indiferent de etnia lor, de confesiunea lor, și în calitate de primar le sunt recunoscător tuturor celor care își fac datoria acolo unde sunt, pentru orașul nostru și pentru comunitatea noastră. Nu este o rușine să intri în politică. Nu este o rușine să faci parte dintr-un partid sau dintr-o administrație sau alta, dar este important ceea ce faci acolo unde ești... Și dacă reușești să lași lucrurile într-o stare mai bună decât le-ai găsit, însemnă că n-ai trecut pe-acolo degeaba. La mulți ani, Oradea! Doamne, ajută!"
Colonelul... despre ,,arhanghelul  eliberării Ardealului"
,,Astăzi, deși vremea e rea, eu o văd însorită, pentru că, după multă vreme, am văzut în Biserica Ortodoxă din Oradea, capii bisericilor românești din Bihor, ceea ce pentru mine e un semnal bun". Mesajul colonelului Grigore Bartoș făcea trimitere la prezența celor doi episcopi la slujba de Te Deum, oficiată la Biserica cu Lună; mai mult, părintele episcop Virgil Bercea a intrat și s-a rugat în altarul Bisericii cu Lună.
,,Istoria Ardealului a fost o istorie de secole, de lacrimi și sânge", cum a spus Octavian Goga. Politica face războiul și politica îl și încheie. Ca să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului; Noi cunoscând istoria și nefăcând politică în istorie"... Vorbind cu patos și cu sinceritate, vibrând și trăind istoria evenimentelor evocate, dl colonel reușește să cucerească auditoriul și prin citatele reproduce, din Goga, din generalul Traian Moșoiu: ,,Sunteți pe veci uniți cu Regatul României"; sau din episcopul Roman Ciorogariu: ,,În ziua Învierii Domnului, am văzut Învierea Nației Române". A evocat cu înflăcărare episoade din cele patru zile, începând din 16 aprilie, ,,când a sunat glasul libertății și pentru românii din Bihor"; armata română condusă de ,,arhanghelul  eliberării Ardealului", generalul Traian Moșoiu, a fost chemată, după cum a spus domnul primar, de primarul Rimler Karoly, ca să scape populația de bolșevici; pentru că aici se instalase guvernul lui Bela Kun..." Dl colonelul Grigore Bartoș a lansat trasoare și către politicienii de astăzi, către cei care ne conduc, să știe: ,,Pe vremea migrației popoarelor, nu au fugit din țară atâția români ca acuma. Și nu-i vina lor".
La finalul alocuțiunii sale, dl colonel în rezervă Grigore Bartoș a citat și din Ion I.C. Brătianu: ,,Noi am fost pavăza noastră. Dacă astăzi și în 12 octombrie, românii se adună, bihorenii se adună, o fac din respect... pentru că 12 octombrie și 20 aprilie sunt sigilate cu pecetea sângelui soldatului român".
Coroane și jerbe de flori
Festivitatea a continuat cu un buchet de cântece patriotice, interpretate de membrii Corului Gen. Traian Moșoiu și cu depuneri de coroane și jerbe de flori întru cinstirea generalului Traian Moșoiu și a Armatei Române.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-a sărbătorit intrarea trupelor române în Oradea (în 20 aprilie 1919).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 20 februarie 2020