Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Olimpiada națională de limbi materne slave: cehă, sârbă și slovacă

Oradea a găzduit în perioada 18 - 21 aprilie

Olimpiada națională de limbi materne slave: cehă, sârbă și slovacă

Oradea a găzduit în perioada 18 - 21 aprilie 2017, Olimpiada națională de limbi materne slave: cehă, sârbă și slovacă.

Deschiderea festivă a avut loc marți, 18 aprilie, la sala Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria" și tot aici s-a desfășurat vineri (21 aprilie), festivitatea de premiere.
La etapa națională a olimpiadei, organizată anul acesta la Oradea, au participat 74 de elevi din clasele VII-XII, cei mai buni dintre cei buni din școlile lor, din șase județe: Arad, Bihor, Caraș Severin, Mehedinți, Sălaj și Timiș, unde există școli cu limba de predare a minorităților: cehă, sârbă și slovacă. Pentru fiecare limbă s-a înființat o comisie centrală, care a evaluat lucrările elevilor olimpici.
Proba scrisă s-a desfășurat, miercuri 19 aprilie, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" care i-a și cazat. Miercuri după-amiază și joi, olimpicii au vizitat obiective turistice din Municipiul Oradea și Județul Bihor, iar vineri dimineața a avut loc premierea câștigătorilor.
,,Vă felicit pe toți, pentru că toți sunteți câștigători, într-un fel sau altul", a precizat în deschiderea festivității dl inspector școlar Alexandru Mlinarcsik; cei care au obținut premii și mențiuni au fost răsplătiți cu premii în bani din partea Ministerului Educației Naționale, iar uniunile i-au premiat cu premii speciale și excursii. Felicitări au venit și din partea inspectorului școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, doamna profesor Kery Hajnal. ,,Ne-ați onorat că ați fost zilele acestea în Oradea, în Bihor. Cred că v-ați simțit bine, în ciuda vremii total neprietenoase. Sper să mai veniți. Eu vă felicit pe toți care ați ajuns la etapa națională. Sunteți cei mai buni. Vă urez succes!"
,,Vă felicit pentru dăruirea pe care ați avut-o pentru limba maternă!"
,,Și la deschidere, dar și acum, la încheiere, doresc să punctez că sunteți cei mai buni dintre cei buni! Vă felicit pentru dăruirea pe care ați avut-o pentru limba maternă! Sunteți viitorul nostru", a spus dl deputat Adrian Miroslav Merka, președintele Uniunii Democratice a Cehilor și Slovacilor din România. ,,Mulțumesc profesorilor pentru că etniile noastre, noi, minoritățile putem să arătăm bogăția noastră. Se vorbește frumos despre noi. Nici în trecut nu s-a vorbit cu patimă  sau cu ură despre slovaci, despre cehi, despre sârbi. Voi veți scrie istoria mai departe. Într-adevăr, toți suntem trecători, toți trecem prin această viață, dar datoria este a voastră acum să vedeți ce înseamnă școala, ce vă oferă școala, ce înseamnă pregătirea din școală. Datoria voastră este să transmiteți mai departe ceea ce ați primit de la profesori. Îi veți înțelege mai bine când veți trece peste acel prag al maturității.
Stimați profesori, aveți răbdare, aveți încredere în ei. Prin ei vă transpuneți și dumneavoastră. Ei sunt oglinda noastră și într-adevăr, avem cu ce ne mândri", a conchis dl deputat Adrian Miroslav Merka.
,,Cei mai importanți factori în menținerea unui popor, a unei comunități, sunt tradițiile, religia și în special limba"
Dl prof. dr. Mihai Radan (PhD), președintele comisiei de limbă sârbă a ținut să sublinieze un mare adevăr: ,,Cei mai importanți factori în menținerea unui popor, a unei comunități, sunt tradițiile, religia și în special limba. Dumneavoastră ca olimpici sunteți reprezentanții etniilor voastre care trebuie să lupte pentru a conserva limba, pentru a conserva tradițiile etniei din care faceți parte. Să nu uitați că trebuie să fiți în fruntea colegilor voștri".
,,Vinovată de cele 17 ediții ale olimpiadei  celor trei limbi materne slave se face, după cum aveam să aflăm de la dl inspector școlar Alexandru Mlinarcsik, doamna inspector școlar Timar Vieroslava, reprezentant al Ministerului Educației Naționale, care a fost premiată cu o diplomă și cu un buchet de flori.
,,În principal, scopul acestei olimpiade este un schimb de experiență între cele trei minorități. Să vă împrieteniți și să cunoașteți și alte zone unde trăiesc minorități. De aceea, în fiecare an, această olimpiadă se desfășoară în alt județ, în alt oraș. Cu siguranță, veți pleca cu multe amintiri de la Oradea. Vă felicit pentru participare. Cu toții sunteți învingători!"
Doamna inspector școlar Timar Vieroslava a invitat apoi la microfon reprezentanți ai cehilor, sârbilor și slovacilor să ne împărtășească din impresiile lor de la această olimpiadă.
Ovidiu Dan  
Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Olimpiada națională de limbi materne slave: cehă, sârbă și slovacă. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:06:41 Ora de vară a Europei de Est