Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

“Învățând unii de la alții”

S.A.M. “I. Bococi” – Lic. Ped.

“Învățând unii de la alții”

Elevi și cadre didactice de la Școala de Arte și Meserii “Ioan Bococi” și Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan” Oradea, sunt parteneri în cadrul unui proiect S.N.A.C. (Strategia Națională de Acțiune Comunitară) , aflat în cel de-al treilea an de derulare.

O acțiune de acest gen s-a desfășurat, astăzi, miercuri, 4 aprilie 2007, în laboratorul de practică bucătari-cofetari al  Școlii de Arte și Meserii, sub genericul  “Învățând unii de la alții”.

Elevi din clasa XI-a C, de la profilul alimentație publică (cofetari - bucătari) au pregătit sărmăluțe de post cu ciuperci și clătite de post, și au încondeiat ouă, împreună cu partenerii lor de proiect, elevi pedagogiști din clasele a X-a C, profil pedagogic, și a XI-a D, profil teologic. 

“Avem câte trei zile de practică pe săptămână”

Anabela Gherase a optat pentru alimentație publică pentru că îi place să gătească. Și-aceasta s-a văzut, de la o poștă, și la activitatea de astăzi. Era prezentă peste tot, atât la făcut sarmale, cât și la clătite. Pentru ea, cele mai importante și mai așteptate zile sunt miercurea, joia și vinerea. „Miercurea făcem mâncare, joia pregătim gustare pentru toată școala, iar vinerea suntem de serviciu la cantină”.

La masa lungă din mijlocul laboratorului, Anabela și colegele de clasă (Elena Ungureanu, Roxana Boitor, Kis Alexandra, surorile Kozak Mihaela și Etelka, Szanislay Adriana și Carmen Crișan) alegeau orezul pentru sarmale, ajutate și de câteva pedagogiste (Andreea Marc, Florina Modog, Ramona Pele, Bianca Onița și Roxana Faur). Ele aveau să pregătească peste 300 de sarmale împreună cu maistrul instructor Gheorghe Bala. Varza pentru sarmale a fost spălată și tăiatul de „poeta” Ana-Maria Bocra și Flavia Bologan. Din capul mesei, toate operațiunile erau urmărite de observatorii „federali” („Miss-a” Bianca Lucsan, și Sergiu Dem - „părințul moștenitor”). Suflet de artist cum e, Alexandrina Chelu s-a angajat să facă și să coacă clătitele, sub „bagheta” maistrului instructor Livia Mușet. În jurul aragazului, Lavinia Dumea și Andreea Dungaru topeau ceara și încondeiau ouă cu chișița, alături de maistrul instructor Lucreția Lobonț. Întreaga activitate era coordonată de conducătorii de proiect de la cele două școli, prof. Krenek Claudia (de la Lic. Pedagogic) și Teodora Mavrichi (de la „Ioan Bococi”), talonate de prof. Olimpia Conta și directoarele școlii (prof. ing.Ileana Varga, director, și Mihaela Popovici, director adjunct).

 

Dulciuri și haine de Paști

 

 După circa două ore de muncă, bucatele au ajuns în stare finită pe masă, iar truditorii s-au omenit cu de toate, servindu-i și pe elevii din internat, cărora, mai devreme, tot ei le-au dăruit dulciuri și haine, ca un dar din suflet de sfintele sărbători de Paști.

„Tot în cadrul proiectului, ne-am propus ca după Paști să vizionăm împreună cu partenerii noștri de la Liceul Pedagogic o piesă de teatru la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”, iar luna viitoare, dorim să ieșim la Pădurea Neagră”, a ținut să ne informeze prof. Teodora Mavrichi. 

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto ("Învățând unii de la alții").

Ovi Dan

Trimite email

luni, 14 iunie 2021