Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Învățând unii de la alții”

S.A.M. “I. Bococi” – Lic. Ped.

“Învățând unii de la alții”

Elevi și cadre didactice de la Școala de Arte și Meserii “Ioan Bococi” și Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan” Oradea, sunt parteneri în cadrul unui proiect S.N.A.C. (Strategia Națională de Acțiune Comunitară) , aflat în cel de-al treilea an de derulare.

O acțiune de acest gen s-a desfășurat, astăzi, miercuri, 4 aprilie 2007, în laboratorul de practică bucătari-cofetari al  Școlii de Arte și Meserii, sub genericul  “Învățând unii de la alții”.

Elevi din clasa XI-a C, de la profilul alimentație publică (cofetari - bucătari) au pregătit sărmăluțe de post cu ciuperci și clătite de post, și au încondeiat ouă, împreună cu partenerii lor de proiect, elevi pedagogiști din clasele a X-a C, profil pedagogic, și a XI-a D, profil teologic. 

“Avem câte trei zile de practică pe săptămână”

Anabela Gherase a optat pentru alimentație publică pentru că îi place să gătească. Și-aceasta s-a văzut, de la o poștă, și la activitatea de astăzi. Era prezentă peste tot, atât la făcut sarmale, cât și la clătite. Pentru ea, cele mai importante și mai așteptate zile sunt miercurea, joia și vinerea. „Miercurea făcem mâncare, joia pregătim gustare pentru toată școala, iar vinerea suntem de serviciu la cantină”.

La masa lungă din mijlocul laboratorului, Anabela și colegele de clasă (Elena Ungureanu, Roxana Boitor, Kis Alexandra, surorile Kozak Mihaela și Etelka, Szanislay Adriana și Carmen Crișan) alegeau orezul pentru sarmale, ajutate și de câteva pedagogiste (Andreea Marc, Florina Modog, Ramona Pele, Bianca Onița și Roxana Faur). Ele aveau să pregătească peste 300 de sarmale împreună cu maistrul instructor Gheorghe Bala. Varza pentru sarmale a fost spălată și tăiatul de „poeta” Ana-Maria Bocra și Flavia Bologan. Din capul mesei, toate operațiunile erau urmărite de observatorii „federali” („Miss-a” Bianca Lucsan, și Sergiu Dem - „părințul moștenitor”). Suflet de artist cum e, Alexandrina Chelu s-a angajat să facă și să coacă clătitele, sub „bagheta” maistrului instructor Livia Mușet. În jurul aragazului, Lavinia Dumea și Andreea Dungaru topeau ceara și încondeiau ouă cu chișița, alături de maistrul instructor Lucreția Lobonț. Întreaga activitate era coordonată de conducătorii de proiect de la cele două școli, prof. Krenek Claudia (de la Lic. Pedagogic) și Teodora Mavrichi (de la „Ioan Bococi”), talonate de prof. Olimpia Conta și directoarele școlii (prof. ing.Ileana Varga, director, și Mihaela Popovici, director adjunct).

 

Dulciuri și haine de Paști

 

 După circa două ore de muncă, bucatele au ajuns în stare finită pe masă, iar truditorii s-au omenit cu de toate, servindu-i și pe elevii din internat, cărora, mai devreme, tot ei le-au dăruit dulciuri și haine, ca un dar din suflet de sfintele sărbători de Paști.

„Tot în cadrul proiectului, ne-am propus ca după Paști să vizionăm împreună cu partenerii noștri de la Liceul Pedagogic o piesă de teatru la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”, iar luna viitoare, dorim să ieșim la Pădurea Neagră”, a ținut să ne informeze prof. Teodora Mavrichi. 

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto ("Învățând unii de la alții").

Ovi Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:07:59 Ora de vară a Europei de Est