Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Festivitatea de premiere a câștigătorilor Olimpiadei naționale de geografie

Astăzi, la C.N. ,,Mihai Eminescu” din Oradea, s-a desfășurat

Festivitatea de premiere a câștigătorilor Olimpiadei naționale de geografie

În perioada 19 - 25 aprilie 2017, Bihorul a găzduit etapa națională a Olimpiadei de geografie. La etapa finală au participat 226 de elevi și 42 de profesori însoțitori.

Cu toții au fost învingători și premiați, într-un fel sau altul, după cum avea să sublinieze inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dl profesor Alin-Florin Novac-Iuhas, iar reprezentantul Ministerului Educației Naționale, doamna profesor dr. Steluța Dan, avea să-i felicite și să le mulțumească organizatorilor (echipei Inspectoratului Școlar Județean Bihor și profesorilor de geografie care s-au implicat), dar și gazdelor (Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu"), ,,acuzându-i"  de ,,organizare impecabilă și corectitudine".
Vicepreședinții comisiei centrale au înmânat apoi premiile M.E.N. pe clase și au felicitat elevii și profesorii îndrumători pentru buna pregătire și prezentare a olimpicilor la cele două probe. La clasa a VIII-a au fost înmânate trei premii și opt mențiuni, plus premiile generoase acordate în bani de sponsorul principal al olimpiadei B.C.R., la care s-au adăugat numeroase premii speciale din partea Societății de Geografie și a facultăților de geografie din Timișoara și Oradea; la clasa a IX-a, din partea M.E.N. au fost înmânate trei premii și șapte mențiuni; la a X-a: patru premii (din care două premii întâi) și opt mențiuni; la a XI-a: patru premii (din care două premii III) și opt mențiuni; la a XII-a, la ,,clasa regină": patru premii (din care două premii întâi) și cinci mențiuni. Sabina-Maria Calisevici - medaliata cu aur a României la Olimpiada Internațională de Geografie de la Beijing, 2016, despre care am mai scris, a reușit să obțină din nou premiul întâi și să se califice în lotul României pentru Olimpiada Internațională de Geografie de la Belgrad.
Poate vă mirați de numărul mare de mențiuni acordate! Ei, bine, doamna inspector general Steluța Dan a dezlegat ,,misterul", spunându-ne că în 20 aprilie, prin ordinul ministrului (M.E.N.) s-a mărit numărul de mențiuni, de la 10 la sută la 15% din numărul participanților (la clasa respectivă).  
La barajul organizat pentru desemnarea componenței celor două loturi ale României participante la Olimpiada Internațională de la Belgrad și la Balcaniada din Slovenia, au participat 80 de olimpici, din care, după proba de interviu, au mai rămas 49, iar la final, opt, câte patru în fiecare lot. În bunele rânduieli instituite de geografi s-au numărat și premiile acordate pentru consecvență, celor trei olimpici aflați la a V-a ediție națională: Sabina-Maria Calisevici, de la Colegiul Militar Liceal ,,Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, Alexandru Dascălu, de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul" din București și Andreea Lupu, de la Colegiul Național ,,Unirea" din Focșani, județul Vrancea; la a IV-a ediție au fost nu mai puțin de 16 olimpici; iar o doamnă profesor din Călărași (Lidia Daniela Sterienescu) a fost premiată cu o diplomă de excelență, după ce tot la Oradea, în 1988, fusese premiată ca elev olimpic.
Organizatorii olimpiadei (echipa de inspectori școlari și de profesori de geografie) i-au mai premiat, cu ajutorul sponsorilor, pe cei care au obținut cele mai mari punctaje la proba teoretică și la proba practică. Diplomele și premiile au fost înmânate de inspectorul școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas și de doamna inspector școlar Elisaveta Roșu.
Bihorul - patru premii și mențiuni M.E.N. și șase premii speciale
Bihorul a intrat în finala națională cu nouă olimpici: Cherecheș Mihai Călin, de la Școala Gimnazială ,,Dacia" (prof. Velimirovici Gabriela) și Zaha Diana, de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu", Oradea (prof. Span Claudia), ambii din clasa a VIII-a; Avram Raul Beniamin, Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" Oradea (prof. Iștoc Ramona) și Dulău Ana, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" (prof. Dorina Iova), ambii din clasa a IX-a; Iacob George, Liceul Teoretic ,,Constantin Șerban" Aleșd (prof. Gabrian Viorela), Pipa Sergiu, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", Oradea (prof. Mihincău Dana) și Iacobescu Catinca, C. N. ,,Emanuil Gojdu" (prof. Anderson Dora), toți trei din clasa a X-a; Mag Marin-Adrian, Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" (prof. Iștoc Ramona), din clasa a XI-a; Huruniuc Alexandra, C. N. ,,Octavian Goga" Marghita (prof. Vereș Ioana), din clasa a XII-a.
Cu cele patru premii și mențiuni M.E.N. obținute, delegația Bihorului s-a situat pe locul al IX-lea (pe primele trei s-au situat delegațiile din București, Iași și surprinzător Arad  (revelația ediției de la Oradea). Cele patru premii și mențiuni au fost obținute de elevii doamnei profesor Ramona Iștoc: Mag Marin-Adrian, premiul al II-lea și Avram Raul Beniamin, mențiune; celelalte două mențiuni ale delegației noastre au fost cucerite de elevul doamnei prof. Dana Mihincău, Pipa Sergiu, și de elevul doamnei profesor Viorela Gabrian, Iacob George. Pentru rezultatele foarte bune obținute la proba teoretică sau la proba practică, Cherecheș Mihai Călin, Zaha Diana, Avram Raul Beniamin, Iacobescu Catinca și Mag Marin-Adrian au fost răsplătiți cu premii speciale ale Societății de Geografie, iar Mag Marin-Adrian, deținătorul premiului al II-lea și având punctajul cel mai mare dintre bihoreni, a fost premiat cu un premiu special de către directorul Direcției Județene pentru Cultură Bihor, dl Lucian Silaghi.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (154 de poze), accesați Galeria foto: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Olimpiadei naționale de geografie.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 24 iunie 2019