Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Regal fotografic european în Oradea

În perioada 6 - 9 mai,

Regal fotografic european în Oradea

În perioada 6 - 9 mai 2017, va avea loc în Cetatea Oradea, și nu numai, cea de-a VI-a ediție a Festivalului Fotografiei Europene, organizat de Asociația Internațională ,,Euro Foto Art", în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, sub patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Programul celor patru zile dedicate Zilei Europei va cuprinde vernisajul a 10 expoziții personale din Austria, Serbia, Franța, Republica Moldova, România și Ungaria, respectiv inaugurarea ediției a VIII-a a Salonului Internațional ,,Eurofotoart" 2017. Astăzi vă prezentăm o imagine din expoziția artistului fotograf Ioan Roxin din Montbéliard, Franța (membru al Asociației ,,Euro Foto Art") organizată în parteneriat cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor. Vernisajul va avea loc în Casa Darvas - La Roche Oradea, duminică 7 mai 2017, la ora 16.00, la care organizatorii invită pe toți iubitorii fotografiei. (I.R.)
,,Nașterea" unei pasiuni...
Destinul a făcut să copilăresc la țară. Contactul cu natura, cu firescul, cu mirosul intens m-au marcat pentru toată viața și au rămas referințe absolute în memoria mea semantică. Proaspăt admis la Liceul Pedagogic din Oradea, într-o după-masă liniștită din toamna lui 1969, întâmplarea a făcut să mă întâlnesc cu o ofertă de destin. Un coleg de clasă (Ioan Curpaș) mi-a arătat, în laboratorul foto al liceului, miracolul revelării unei fotografii alb-negru pe o bucată imaculată de hârtie. Cu o pensetă tampona cu sfințenie hârtia care plutea într-o tasă cu o soluție chimică. În camera aproape obscură, cu ochii aspirați de curiozitate, așteptam parcă o minune. Și minunea s-a produs. Fascinația acestui moment e încă intactă. Dorința de a cunoaște tainele fotografiei de la A la Z m-a condus inevitabil la primele teste. Hipnotizat, cu ocazia primei zăpezi din decembrie'69, am cumpărat doua filme ORWO 21 DIN (36 de poziții). După o instruire sumară (timp de expunere, diafragmă...), cu aparatul de fotografiat al clubului, într-un ritm amețitor, am vrut sa imortalizez colegii zburdalnici și bucuroși de prima zăpadă. La developarea filmelor, decepția a fost imensă: absolut toate cele 72 de poziții au fost atât de supraexpuse încât miracolul revelării imaginilor pe hârtie nu putea fi repetat. Pe moment, decizia care se impunea era evidentă : Gata cu fotografia. Astfel, câteva luni nici n-am mai trecut pe la laboratorul foto. Dar fascinația miracolului revenea în minte cu obsesie. Primul meu aparat a fost un Smena, simplu și minimalist, utilizabil doar în mod manual. Astfel, obligatoriu, ucenicia a început cu perceperea, simțirea și stăpânirea luminii naturale. Un al șaselea simț care este indispensabil scrierii cu lumină.
În studenție (Facultatea de Cibernetică, București), cu prețul a două salarii lunare, am avut primul reflex : un ZENIT E, cu un obiectiv HELIOS 44/2, focala 2/58. Ca fotoreporter pentru revistele studențești (Tribuna studentului economist, Viața studențească ...) și ,,martor ocular" a  nenumăratelor evenimente studențești (excursii, spectacole, discoteci, căsătorii, botezuri ...) am realizat nenumărate fotografii amintiri. Perioada ideală pentru aprofundarea fermecătoarelor taine ale fotografiei: utilizarea luminii, a compoziției, surprinderea momentului. Doar din când în când, și de cele mai multe ori din întâmplare, obțineam o IMAGINE care să țină privitorul IN MAGIE (anagrama ;-). Și încet-încet, dorind repetarea magiei, virusul pasiunii s-a instalat durabil. Fotografia color a fost o nouă aventură: aparat de mărit cu cap de culoare, tase termostatate, răbdare și efort pentru redarea corectă a culorii în fotografie.
O altă ofertă de destin a făcut să ajung la INSA de Lyon, în Franța (oct. 1991). Era perioada de început a multimediei. Am descoperit și învățat prelucrarea numerică a imaginii. Fotografia numerică poate fi tratată și modificată cu ușurință (Photoshop), și la lumina zilei (Lightroom). Posibilitățile de creație sunt nemăsurate. Mulți artiști contemporani în loc să vadă fotografia ca un produs final, își oferă libertatea de a o folosi ca punct de plecare pentru a obține o ilustrație, o altă creație. Eu rămân fidel fotografiei clasice: înainte de a apăsa pe declanșator ideea fotografului trebuie să fie precisă, lumina stăpânită, compoziția elaborată, contextul foarte clar și momentul bine ales. Astfel, retușurile în post-producție sunt minimale (creșterea dinamicii (HDR), corectarea balansului de alb (RAW), îmbunătățirea contrastului ...). 
Rapiditatea cu care domnul Stefan Toth mi-a propus organizarea acestei expoziții a făcut ca imaginile să rămână intacte, așa cum au fost înregistrate de captorul aparatului (un Nikon D7000, 18-200 mm f/3.5 - 5.6 si un Nikon D750, 24-120 mm f/4). Ele sunt anonime pentru ca titlul să nu influențeze interpretarea privitorului (,,intention lectoris" ). Ar fi ideal ca fotografiile să vă conducă nu numai la ideile din mintea fotografului atunci când le-a surprins (,,intention auctoris"), ci și la alte trepte de lectură (,,intention operis").
Ioan Roxin,
Montbeliard, Franța

Trimite email

joi, 3 decembrie 2020