Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Greva de avertisment ... așa și așa!

Uite greva... NU e greva

Greva de avertisment ... așa și așa!

Uite legea... NU e legea! “Legea nu este lege”... aceasta a declanșat conflictul de muncă. La ce s-a ajuns... deocamdată?
Liderii sindicali din învățământ sunt tari în declarații, doar de aceea își iau leafa – vor spune unii. Pe teren, însă, lucrurile nu sunt deloc de speriat. Dascălii își văd de școală și de copii. Greva de avertisment, de două ore (de ieri, luni, 10 noiembrie 2008) a fost una de catifea, cu mănuși din „pluș”, mai mult declarativă și mai puțin faptică. Prin urmare, nimeni nu a intrat în panică, iar copiii nu au avut de suferit, dar nici nu s-au bucurat.

Sufletiști cum sunt, dascălii și-au văzut de ore, oricât s-au dat liderii de ceasul morții în declarații. Elevii  nu  au fost deloc încântați văzând că li se predă și sunt ascultați, adică făceau școală în toată regula, ca și cum nu ar fi fost grevă de avertisment (între orele 12.00 și 14.00).
La Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, în sălile de clasă, mai mult se mima a grevă de avertisment decât era în fapt, dascălii pozau doar în greviști. În majoritatea cazurilor, elevii aveau cărțile și caietele pe bănci semn că s-au oprit din activitate doar la intrarea noastră, însoțiți de liderul de sindicat, prof. Doru Conta.
„În cei 10 ani, de când sunt lider de sindicat, am prins patru greve. Doar în ’99, am obținut sporuri și măriri salariale, dar învățământul a ajuns la 6 la sută din PIB, așa se spune, deși tare mă tem că totul e doar pe hârtie și în declarații, ne-a spus liderul de sindicat, prof. Doru Conta. Guvernul simte că nu va mai câștiga și de aceea joacă tare. Până și avocatul poporului a sesizat neconstituționalitatea ordonanței de urgență.
La noi în școală, din 98 de angajați, doar zece au fost împotriva grevei. Nu se vede un lucru simplu, că noi cerem doar respectarea legii”, a conchis Doru Conta.
La Grădinița nr. 43, părinții aveau să ia cunoștință despre greva de avertisment încă de la intrare, din anunțul afișat pe geam. Dar, în grădinițe, greva nu a afectat câtuși de puțin programul pentru că la acea oră grădinițele cu program normal își încheiaseră activitatea, iar la cele cu program prelungit, copiii aveau program de masă și de somn.
La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, doamna directoare, prof. Georgeta Sadoveanu, părea puțin iritată și indispusă, și aceasta din pricină că nu dorea ca din lipsă de activitate, elevii să deranjeze și să facă boacăne, deși nu s-a ajuns la haos. Liderul FEN pe județul Bihor, Nicolae Moț, ne-a fluturat două documente, unul cu cele șase MOTIVE pentru participarea la greva de avertisment a personalului nedidactic din învățământ, iar celălalt cu MOTIVELE de nemulțumire: nerespectarea acordului încheiat între organizațiile sindicale și guvern, în noiembrie 2005...; refuzul guvernului de a pune în aplicare Legea nr. 221, privind majorarea, cu 50%, a salariilor personalului didactic și didactic auxiliar, de la 1 octombrie 2008, precum și a salariilor personalului nedidactic; declarațiile denigratoare ale prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu și incitarea altor categorii de salariați împotriva corpului profesoral; încercarea de transformare a dascălilor în „persona non grata” de către partidele aflate la guvernare în fața elevilor, studenților și părinților; culpabilizarea salariaților din învățământ pentru actuala situație de criză economică mondială.
„În cadrul colegiului nostru, pentru referendum au semnat toți  cei 62 de angajați, iar pentru grevă 54, din 54 de dascăli”, a declarat liderul FEN.
Tot la FEN (Federația Educației Naționale), au aderat și dascălii de la C.N. „Samuil Vulcan” Beiuș. Contactat telefonic de către dl Nicolae Moț, liderul de sindicat de la C.N. „Samuil Vulcan” Beiuș, dl prof.  Marcel Petru Coroiu, a declarat că din cei 100 de membri doar patru nu ai semnat pentru grevă, dar și aceștia s-au supus majorității. Liderul beiușean era bucuros aflând de la TV că senatul, comisia pentru învățământ, a respins (tot ieri), la ora grevei, ordonața de urgență...
Dascălii gojdiști nu au agreat greva... decât pe hârtie!
Stupoare!
Dascălii de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea nu au intrat în grevă. Prof. Nicolae Duluș, liderul de sindicat, era „singur printre dușmani” cum se spune. Pe tabel, au semnat 71 pentru grevă, dar numai pentru una formală, japoneză, ieri, doar vreo 18 mai rămăseseră să intre în grevă. Se înțelege, nu-i așa că și aceștia s-au supus majorității. Prin urmare, gojdiștii au fost doar cu sufletul în grevă!
Trist, dar adevărat! (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Greva de avertisment ... așa și așa!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 30 ianuarie 2023