Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

,,Expoziția lui Ioan Roxin e frumoasă, e expresivă, e poetică!”

,,Ioan Roxin – un om cu adevărat european și foarte român!”

,,Expoziția lui Ioan Roxin e frumoasă, e expresivă, e poetică!”

Ieri (sâmbătă, 6 mai 2017), a debutat la Oradea, Festivalul de fotografie europeană, aflat la cea de-a VI-a ediție, organizată de Asociația Internațională ,,Euro Foto Art", în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, sub patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

La actuala ediție participă fotografi din: Austria, Serbia, Franța, Republica Moldova, România și Ungaria.
Noi am fost prezenți astăzi (duminică), la vernisajul expoziției artistului fotograf Ioan Roxin din Montbéliard, Franța (membru al Asociației ,,Euro Foto Art”).
Întrucât prietenul nostru nu a fost prezent la vernisaj, va afla de la noi cum au decurs lucrurile și ce s-a spus despre expoziție și despre domnia sa, în absență.
În deschiderea expoziției, doamna Angela Lupșea, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, moderatorul evenimentului, a prezentat contextul în care are loc acest vernisaj, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului de fotografie europeană.
,,Ne bucurăm, iată când arta fotografică poposește  în Casa Darvas – La Roche. Artiștii noștri europeni sunt prezenți de două zile în Oradea. Și sunt fascinați de ceea ce văd. Suntem la cea de-a VI-a expoziție în cadrul Festivalului european al fotografiei, organizat de Asociația ,,Euro Foto Art”, reprezentată de binecunoscutul artist fotograf de nivel internațional Toth Stefan. Artistul de astăzi este Ioan Roxin care locuiește în Franța și are o pasiune deosebită pentru fotografie și pentru detaliu, și iubește Casa Darvas - La Roche. În cuvântul său președintele Asociației și directorul Festivalului, distinsul artist fotograf și profesor în arta fotografică Toth Stefan, a subliniat faptul că dl Ioan Roxin este membru al Asociației Internaționale ,,Euro Foto Art”, ,,este stabilit în Franța, dar are un respect deosebit și o atragere spre orașul nostru. Mă bucură faptul că exact prin Ramona am reușit să îl cunoaștem pe dl Ioan Roxin. De fapt, Internetul ne ajută ca distanțele să dispară și indiferent din care parte a lumii, dacă cineva dorește să colaboreze, acest lucru se poate realiza, ca niciodată”, a mai spus președintele Asociației.
Cuvântul specialistului, dar nu de amorul artei...
Criticul de artă Ramona Novicov a pus punctul pe i în cadrul vernisajului, oferindu-ne detalii atât despre artistul fotograf și lucrările sale, cât și despre personalitatea profesorului universitar Ioan Roxin, profesor titular la Universitatea Franche–Comté din Montbéliard, Franța. Cu patru pagini de CV în mâini, Ramona a prezentat parcursul excepțional al elevului, studentului și profesorului universitar pe traseul devenirii sale din Ciumeghiu, Oradea, București și Montbéliard. ,,Acest parcurs excepțional este dublat de unul emoționant pentru că întotdeauna Ioan Roxin vorbește cu o căldură și cu o dragoste neștirbită despre locurile natale, locuri unde a învățat să prețuiască viața și natura.  Apoi arta fotografică. Aici, în Casa Darvas, pe măsuță în hol, veți găsi scrisoarea lui Ioan Roxin către orădeni, un fel de mărturisire de credință despre începuturile sale într-ale fotografiei, felul în care a descoperit fotografia. Cât de îndatorat îi este naturii, cât de fidel este aromelor și amintirilor care i-au încălzit copilăria. Și iată le poartă peste tot cu el de la un capăt la altul al lumii, ca un excepțional profesionist, cu o viață dedicată științei, informaticii, ciberneticii, acestei lumi numerice în care a pus și fotografia pe acest tărâm al limbajului numeric... Dincolo de aceste date obiective, rămâne un om cu totul excepțional; chiar și absența lui de la acest vernisaj este vie în inimile noastre. În continuare, Ramona a prezentat împrejurarea în care l-a cunoscut pe profesorul universitar Ioan Roxin și familia sa, chiar acolo în Franța, cu prilejul unui schimb cultural în care s-a dovedit ,,un om cu adevărat european și foarte român”, cum avea să se exprime mai târziu, foarte preocupat de imaginea României și a românilor în lume, dar și ,,deosebit de modest, așa cum îi stă bine unui om de un asemenea rang, cu un umor extraordinar și generos; un om împlinit și recunoscut în lumea sa”. Referindu-se la expoziție, la lucrările expuse, criticul de artă apreciază expoziția artistului fotograf Ioan Roxin ca fiind frumoasă, expresivă și poetică. ,,Are ceva din energia naturii, exuberanță și vitalitate, caracteristici care le apropie de art nouveau, așa după cum remarcase și Angela”. Loredana Roxin, realizator și producător de programe radio și tv, care crescuse în sat, ,,la umbra sa și sub ochii săi”, dar nefiind rudenie cu Ioan Roxin, a declarat că ,,Ioan Roxin este un bun român care trăiește românește în Franța, cu care ne mândrim și care a reprezentat pentru mine un model în viață. Plecăciune pentru Ioan Roxin”, a conchis Loredana.
Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
Dintr-un respect nemăsurat, familia distinsului profesor universitar Sorin Curilă a fost prezentă in corpore la eveniment. Iar în cuvântul domniei sale, președintele Senatului Universității din Oradea a spus: ,,Într-o lume în care descurcăreții (penalii), invidioșii, orgolioșii și individualiștii sunt considerați oameni puternici, în lumea de astăzi, iar cei morali, sensibili și competenți, care încearcă să-și dedice toată viața educației, sunt considerați oameni slabi, într-o astfel de lume l-am cunoscut pe Ioan Roxin, un om care are mai degrabă toate calitățile, un om special, pe care Senatul nostru universitar l-a apreciat pentru realizările sale deosebite în domeniul universitar. Nu sunt nici doi ani de când Senatul nostru i-a decernat cel mai înalt titlu academic onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. Acesta este Ioan Roxin, un om special”, a concluzionat președintele Sorin Curilă.
Au venit să admire lucrările sale fotografice prieteni, cunoscuți și colegi de liceu: Ioan și Florica Pirtea, Ioan Curpaș (primul său ,,profesor” într-ale fotografiei), Iosif Româneac..., sora și cumnatul, fotografii din Oradea, Serbia, Ungaria, Republica Moldova și Austria, prezenți și ei cu lucrări în festival, privitori și împătimiți, infestați cu microbul fotografiei și al telefonului mobil (pe post de aparat foto)...
Am scris toate acestea pentru ca prietenul nostru să afle ce s-a întâmplat duminică la vernisajul expoziției sale de fotografii, o întâmplare fericită care s-a derulat de la ora 16.00, într-un salon al Casei Darvas - La Roche din Oradea.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (79 de poze), accesați Galeria foto: ,,Expoziția lui Ioan Roxin e frumoasă, e expresivă, e poetică!”

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 16:47:34 Ora standard a Europei de Est