Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

A fost sărbătorită ziua de 9 Mai, la Statuia Ostașului Român

Ieri, la Oradea

A fost sărbătorită ziua de 9 Mai, la Statuia Ostașului Român

În organizarea Instituției Prefectului Județului Bihor, în parteneriat cu Garnizoana Oradea, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională, marți, 9 mai 2017, la Statuia Ostașului Român, s-a desfășurat un ceremonial militar și religios.

Au fost marcate ieri: Ziua Independenței de stat a României, Ziua Victoriei coaliției națiunilor unite în cel de-al doilea război mondial și Ziua Uniunii Europene.
Despre tripla semnificație a zilei de 9 Mai, au vorbit dl prefect Claudiu Adrian Pop și reprezentantul istoricilor orădeni, doamna conf. univ. dr. Alina Stoica.
Domnul prefect Claudiu Adrian Pop a prezentat mesajul prim-ministrului României, dl Sorin Mihai Grindeanu.
,,Marcăm astăzi trei momente istorice fundamentale: 140 de ani de când România și-a proclamat Independența, Ziua Europei și Ziua Victoriei coaliției națiunilor unite în cel de-al doilea război mondial...
Sărbătorim, astăzi, Ziua Europei, cu încredere în viitorul proiectului european, cu asumarea unui rol constructiv al României în acest proiect... România se pregătește să preia la începutul anului 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că avem capacitatea ca, și prin acest prim mandat, țara noastră să contribuie decisiv la întărirea și continuitatea proiectului european... Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie Europeană. Cred într-un viitor comun, construit în numele idealurilor pe care le împărtășim. Cred în unitate și solidaritate. Și mai cred că valorile naționale sunt protejate și chiar întărite prin ideea de diversitate propusă de Uniunea Europeană.
La mulți ani, marii Familii Europene!
La mulți ani, dragi cetățeni europeni, din România și din toate statele membre!"
 ,,Suntem capabili (...) să ne scriem singuri istoria"
Reluând cele trei momente istorice fundamentale, amintite de dl prefect Claudiu Adrian Pop, Alina Stoica avea să sublinieze faptul că ,,Suntem capabili, am fost și vom fi, să ne scriem singuri istoria. Și să nu ne considerăm victimele ei. Prin urmare, trebuie să ne comportăm ca atare (...) și verticali, cred, trebuie să rămânem în fața provocărilor interne și externe cu care se confruntă Europa. Fac referire, desigur, la terorism. Fac referire la criza din Ucraina. Fac referire la criza financiară din Grecia, la imigrație, la fluxul milioanelor de refugiați, la criza financiară, la nevoia locuri de muncă pentru care Europa se străduiește să le acorde tuturor. Dar mai presus de toate, Uniunea Europeană se confruntă astăzi cu unica criză de acest gen din istoria sa, mă refer la criza de secesiune, la Brexit", iar la final, Alina ne-a îndemnat să ne concentrăm cu toții, ca țară, ca popor, asupra minusurilor noastre, pentru că ,,nu valorile sunt problema românilor de a fi integrați cum trebuie în Uniunea Europeană".
După momentul artistic susținut de membrii grupului coral  ,,General Traian  Moșoiu", au fost depuse coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român, iar manifestarea s-a încheiat, ca de obicei, cu defilarea detașamentului de onoare şi onorul muzicii militare.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost sărbătorită ziua de 9 Mai, la Statuia Ostașului Român.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 30 martie 2020