Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

A fost sărbătorită ziua de 9 Mai, la Statuia Ostașului Român

Ieri, la Oradea

A fost sărbătorită ziua de 9 Mai, la Statuia Ostașului Român

În organizarea Instituției Prefectului Județului Bihor, în parteneriat cu Garnizoana Oradea, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională, marți, 9 mai 2017, la Statuia Ostașului Român, s-a desfășurat un ceremonial militar și religios.

Au fost marcate ieri: Ziua Independenței de stat a României, Ziua Victoriei coaliției națiunilor unite în cel de-al doilea război mondial și Ziua Uniunii Europene.
Despre tripla semnificație a zilei de 9 Mai, au vorbit dl prefect Claudiu Adrian Pop și reprezentantul istoricilor orădeni, doamna conf. univ. dr. Alina Stoica.
Domnul prefect Claudiu Adrian Pop a prezentat mesajul prim-ministrului României, dl Sorin Mihai Grindeanu.
,,Marcăm astăzi trei momente istorice fundamentale: 140 de ani de când România și-a proclamat Independența, Ziua Europei și Ziua Victoriei coaliției națiunilor unite în cel de-al doilea război mondial...
Sărbătorim, astăzi, Ziua Europei, cu încredere în viitorul proiectului european, cu asumarea unui rol constructiv al României în acest proiect... România se pregătește să preia la începutul anului 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că avem capacitatea ca, și prin acest prim mandat, țara noastră să contribuie decisiv la întărirea și continuitatea proiectului european... Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie Europeană. Cred într-un viitor comun, construit în numele idealurilor pe care le împărtășim. Cred în unitate și solidaritate. Și mai cred că valorile naționale sunt protejate și chiar întărite prin ideea de diversitate propusă de Uniunea Europeană.
La mulți ani, marii Familii Europene!
La mulți ani, dragi cetățeni europeni, din România și din toate statele membre!"
 ,,Suntem capabili (...) să ne scriem singuri istoria"
Reluând cele trei momente istorice fundamentale, amintite de dl prefect Claudiu Adrian Pop, Alina Stoica avea să sublinieze faptul că ,,Suntem capabili, am fost și vom fi, să ne scriem singuri istoria. Și să nu ne considerăm victimele ei. Prin urmare, trebuie să ne comportăm ca atare (...) și verticali, cred, trebuie să rămânem în fața provocărilor interne și externe cu care se confruntă Europa. Fac referire, desigur, la terorism. Fac referire la criza din Ucraina. Fac referire la criza financiară din Grecia, la imigrație, la fluxul milioanelor de refugiați, la criza financiară, la nevoia locuri de muncă pentru care Europa se străduiește să le acorde tuturor. Dar mai presus de toate, Uniunea Europeană se confruntă astăzi cu unica criză de acest gen din istoria sa, mă refer la criza de secesiune, la Brexit", iar la final, Alina ne-a îndemnat să ne concentrăm cu toții, ca țară, ca popor, asupra minusurilor noastre, pentru că ,,nu valorile sunt problema românilor de a fi integrați cum trebuie în Uniunea Europeană".
După momentul artistic susținut de membrii grupului coral  ,,General Traian  Moșoiu", au fost depuse coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român, iar manifestarea s-a încheiat, ca de obicei, cu defilarea detașamentului de onoare şi onorul muzicii militare.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost sărbătorită ziua de 9 Mai, la Statuia Ostașului Român.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 02:16:30 Ora standard a Europei de Est