Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Festivalul Internațional de Teatru Nou este un micron de Românie

La Arad

Festivalul Internațional de Teatru Nou este un micron de Românie

Ne mai despart doar 3 (trei) zile până la finalul ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional de Teatru Nou de la Arad.

O ediție bogată, ce a avut în vizor atât teme sociale actuale, situații culese din România vremurilor noastre, cât și teme universale de atâtea ori prezente pe scenele teatrului românesc.
Preț de 6 (șase) zile, Aradul a căpătat un suflu nou. I-am avut ca invitați pe: Marcel Iureș, Răzvan Vasilescu, Șerban Pavlu, Dorina Chiriac, Catrinel Dumitrescu, Florin Piersic Jr. și mulți alții.  Au defilat spectacole-experiment, spectacole-dialog care incită la reflecții despre societate. Spectacole despre descoperirea unor lumi, despre relațiile umane, despre jocuri și confesiuni, despre slăbiciuni, despre realități pierdute și regăsite, despre cotidian, despre piețe, cafenele și ... poluare. Despre TOT ce ne înconjoară.
Fie că formula spectaculară și stilistică sunt preponderent clasice, fie că se adoptă formule noi de devised theatre, în ansamblu, FITN5 este, prin spectacolele pe care le prezintă, un festival al experiențelor. Experiențe teatrale de tot felul. Așa cum, aproape fizic, am experimentat sinceritatea absolută prin spectacolul O mie de motive sau exercițiul de sinceritate colectivă propus de trupa teatrului „Andrei Mureșanu" din Sfântu-Gheorghe prin Jurnal de România. Sfântu-Gheorghe.
Așa cum spectacolul Teatrului Național din Târgu-Mureș, Compania Liviu Rebreanu, inclus în secțiunea Focus MicROmânia - :P Patru piesuțe politice despre dușmani - reia tema războiului latent dintre comunități și prezintă experiența „celuilalt ca pericol". Așa cum d'ECOurage, un spectacol de Andrea Gavriliu și produs de Teatrul Naţional Cluj-Napoca cu cei 15 tineri-performeri a atras trecătorul în vâltoarea celor 30 de minute de dans despre... poluare. Despre diversele tipuri de poluare de care ne acaparează mințile și universul spațial și temporal.
Și pentru că tinerii arădeni sunt printre cei mai entuziaşti şi fideli spectatori ai FITN, continuăm astăzi, 12 mai, cu două spectacole care-i are ca personaje centrale. Vor fi spectacole despre copilăria trăită fără limite, despre sexualități refulate sau despre limitele comunicării, despre noi și despre personajele pe care ne place să le interpretăm.
Seara începe cu Yen de Anna Jordan, în regia lui Adrian Roman, cea mai nouă producție a Teatrului „Anton Pann" din Râmnicu-Vâlcea, unde funcționează - în pofida schimbărilor sociale de tot felul - o trupă tânără, închegată, unită, care chiar face teatru.
Cei cinci actori - Andrei Cătălin, Andrei Brădean, Réka Szász, Andrada Fuscaș și Ana Șușca - toți pescuiți din marea de talente de la Gala HOP, explorează copilăria trăită fără limite, perioada „ciocnirilor brutale de hormoni adolescentini" (Oana Medrea), în contextul unei familii disfuncționale ce-și pierde văzând cu ochii statutul de stâlp al societății. La ora 19.00, la Sala Mare sunt așteptați aproape 400 de tineri, un public care poate învăța ceva din inepuizabilul conflict copilărie-maturitate.
De la ora 21.30, Teatrul Național „Mihai Eminescu" din Timișoara vă invită la un spectacol-discuție intitulat sugestiv Vorbește cu mine!. O întâlnire dintre Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Călin Stanciu Jur, Amalia Huțan și cei aproape 80 de spectatori care vor ocupa locurile Sălii Studio. Un spectacol despre nenumăratele roluri pe care, din nevoie sau plăcere, le interpretăm în propria noastră viață. Despre comunicare ca antidot.
Se întâmplă să avem și surprize pentru FITN-niști! În Boeme Cafe-Teatru, de la ora 23.30, va avea loc un concert cu una dintre cele mai versatile formații de muzică din Arad - Q Band. Sunt 8 oameni puși pe cântat jazz adevărat. Sunt profesioniști, mai ales că au la activ numeroase colaborări cu Filarmonica de Stat din Arad.
Mai e puțin până la finalul celei de-a 5-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Nou și doar 8 (opt) spectacole ne mai trec pragul, dar vă așteptăm cu aceeași fervoare să ne bucurăm împreună de veritabilul teatru românesc.
Haideți la teatru!
Mirela Sandu

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 11:31:01 Ora standard a Europei de Est