Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul Internațional de Teatru Nou (ediţia a 5-a), la linia de final

Astăzi și mâine, la Arad

Festivalul Internațional de Teatru Nou (ediţia a 5-a), la linia de final

Am intrat în linie dreaptă, ne aflăm în penultima zi de Festival, emoțiile începuturilor aproape că s-au risipit în cele câteva sute de aplauze din fiecare seară și încep deja să se manifeste nostalgiile despărțirilor.

Dar e weekend și încă sărbătorim teatrul nou. În ultimele două zile de FITN producțiile de teatru selecționate de Claudiu Groza - adunate din România năravurilor noastre - vin din Oradea (Teatrul „Szigligeti Színház",Oradea - Ansamblul Profesionist „Nagyvárad Táncegyüttes"), București (Teatrul UNTEATRU, Teatrul Excelsior&Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, Teatrul Luni de la Green Hours&Frilensăr), Cluj (Compania Create.Act.Enjoy), dar și din Arad (Trupa de teatru licean francofon a Asociaţiei Amifran).
Astăzi, 13 mai, începem mai devreme.
La ora 11.00, la Sala Studio, Cristina Pavel, Mara Popa, Edward Horvath, Valentin Sas, Andrei Maria, Robert Batki, Valentin Maria, adică Trupa de teatru licean francofon a Asociaţiei Amifran - Association Roumaine pour la Défense et l'illustration de la Langue Française", conduse de regizorul Florin Didilescu vor juca într-un spectacolul în limba franceză: Un être hors pair / Un om de milioane de Ioan Peter. Traducerea şi adaptarea textului în limba franceză îi aparțin Lianei Didilescu-Marechal, regia lui Florin Didilescu, iar costumele lui Puşa Selejan. Aranjamentul muzical: Georgiana Maria. Un spectacol de doar o oră despre trăinicia sau deziluzia visurilor umane.
De la 19.00 se desfășoară pe scena Sălii Mari o adevărată manifestare de forțe. Un spectacol de teatru-dans care te izbește prin simplitate și profesionalism, un spectacol în regia lui Levente Dimény, cu o muzică specială marca Cári Tibor. Spectacolul se numește Coliziuni și este produs de Ansamblul Profesionist „Nagyvárad Táncegyüttes" din cadrul Teatrului „Szigligeti Színház", Oradea.
Seara se încheie cu un semnal de alarmă la adresa societății. De la ora 20.30, la Sala Studio ne apucăm să scormonim după lucrurile cu adevărat importante din viața noastră socială. Are nevoie de mai multă atenție viața noastră, au nevoie de mai multă atenţie statul, lumea, cel de lângă noi? Râmâne să aflăm din discursul bine proporționat al celor cinci actori: Silviu Debu, Ionuț Vișan, Sabrina Iașchevici, Mădălina Enea, Cristina Casian. Regia spectacolului îi aparține Sânzianei Stoican, iar scenografia lui Valentin Vârlan. Are nevoie de multă atenție! este o producție a Teatrului UNTEATRU, București.
Duminică, 14 mai, în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad avem în scenă 11 actori tineri.
Începem la ora 18.30, la Sala Studio, unde Serena Secară și Andreea Șovan ne spun sincer și fără ocolișuri că trăim încă în paradoxuri. Iar paradoxul dintre societatea aparent progresistă şi condiţia femeii - în continuare subordonată protectoratului masculin - este o temă recurentă în mass-media, idee pe care regizoarea Adina Lazăr, și ea tot actriță de profesie - ajutată de texte de Ruth Smythers, Ştefan Mako - o expune în Pena. Un spectacol inclus în secțiunea MicROmânia despre durerea de a fi femeie, despre pierderea identității și a controlului asupra vieții, produs de Compania Create.Act.Enjoy, Cluj-Napoca.
Nu putea lipsi din programul Festivalului un spectacol marca Gigi Căciuleanu, cu atât mai mult cu cât #EmojiPlay este o reflecție simbolică a universurilor închise în Facebook, Instagram, Twitter etc., universuri atât de cunoscute publicului tânăr. Un spectacol despre un limbaj codificat, despre semnele universale care aproape înlocuiesc limbajul nostru comun. Așadar, vă așteptăm la Sala Mare, ora 20.00, să vedeți un spectacol de teatru-coregrafic cu dans-actorii: Ana Vişan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour, Alexandru Călin, pus în scenă de Gigi Căciuleanu și produs de Teatrul Excelsior&Gigi Căciuleanu Romania Dance Company.
#Emojiplay este un spectacol viu, amuzant, jucăuş, uşor, fluid, care o să bucure în special tinerii (care îşi vor regăsi conversaţiile de pe reţelele virtuale)" - Corina Dima, Ziarul Metropolis.
Seara de 14 mai și ultima din Festivalul nostru se încheie cu Mioritza (ora 21.30, Sala Studio) un spectacol de Daniel Chirilă, ce face parte dintr-o trilogie considerată a fi debutul Trupei independente Frilensăr: Mălăieş în călcăieş - Tristory I (adaptare după Capra cu trei iezi), #daughter sau HadikaTsuki - Tristory II (pornind de la românescul Fata babei şi fata moşneagului şi de la niponul Fata cu potirul pe cap) şi Mioritza - Tristory III.
Este o adaptare extrem de liberă după basmul popular Mioriţa ce-i are în distribuţie pe: Dumitru Georgescu, Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Tiberiu Enache, Daniel Chirilă. Un spectacol sincer despre „libertatea de a reciti texte de hăt-hăt cu ochii şi cordul de post-post-(modernist) și libertatea de a le re-scrie pentru scenă (Green Hours, kilometrul 0 al frilensărilor teatrali româneşti) anului 2016, adicătelea cu muzicile, luminile, efectele, ritmurile epocii, libertatea de a le căuta, găsi şi re-formula esenţele venerabile, aşezându-le alături de întrebările prezentului" (Mihai Brezeanu - scena9.ro)
Haideţi la teatru!
Să vedeţi ultimele spectacole din cadrul ediţiei a 5-a FITN Arad!
Mirela Sandu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul Internațional de Teatru Nou (ediţia a 5-a), la linia de final.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 00:12:05 Ora de vară a Europei de Est