Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Festivalul Internațional de Teatru Nou (ediţia a 5-a), la linia de final

Astăzi și mâine, la Arad

Festivalul Internațional de Teatru Nou (ediţia a 5-a), la linia de final

Am intrat în linie dreaptă, ne aflăm în penultima zi de Festival, emoțiile începuturilor aproape că s-au risipit în cele câteva sute de aplauze din fiecare seară și încep deja să se manifeste nostalgiile despărțirilor.

Dar e weekend și încă sărbătorim teatrul nou. În ultimele două zile de FITN producțiile de teatru selecționate de Claudiu Groza - adunate din România năravurilor noastre - vin din Oradea (Teatrul „Szigligeti Színház",Oradea - Ansamblul Profesionist „Nagyvárad Táncegyüttes"), București (Teatrul UNTEATRU, Teatrul Excelsior&Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, Teatrul Luni de la Green Hours&Frilensăr), Cluj (Compania Create.Act.Enjoy), dar și din Arad (Trupa de teatru licean francofon a Asociaţiei Amifran).
Astăzi, 13 mai, începem mai devreme.
La ora 11.00, la Sala Studio, Cristina Pavel, Mara Popa, Edward Horvath, Valentin Sas, Andrei Maria, Robert Batki, Valentin Maria, adică Trupa de teatru licean francofon a Asociaţiei Amifran - Association Roumaine pour la Défense et l'illustration de la Langue Française", conduse de regizorul Florin Didilescu vor juca într-un spectacolul în limba franceză: Un être hors pair / Un om de milioane de Ioan Peter. Traducerea şi adaptarea textului în limba franceză îi aparțin Lianei Didilescu-Marechal, regia lui Florin Didilescu, iar costumele lui Puşa Selejan. Aranjamentul muzical: Georgiana Maria. Un spectacol de doar o oră despre trăinicia sau deziluzia visurilor umane.
De la 19.00 se desfășoară pe scena Sălii Mari o adevărată manifestare de forțe. Un spectacol de teatru-dans care te izbește prin simplitate și profesionalism, un spectacol în regia lui Levente Dimény, cu o muzică specială marca Cári Tibor. Spectacolul se numește Coliziuni și este produs de Ansamblul Profesionist „Nagyvárad Táncegyüttes" din cadrul Teatrului „Szigligeti Színház", Oradea.
Seara se încheie cu un semnal de alarmă la adresa societății. De la ora 20.30, la Sala Studio ne apucăm să scormonim după lucrurile cu adevărat importante din viața noastră socială. Are nevoie de mai multă atenție viața noastră, au nevoie de mai multă atenţie statul, lumea, cel de lângă noi? Râmâne să aflăm din discursul bine proporționat al celor cinci actori: Silviu Debu, Ionuț Vișan, Sabrina Iașchevici, Mădălina Enea, Cristina Casian. Regia spectacolului îi aparține Sânzianei Stoican, iar scenografia lui Valentin Vârlan. Are nevoie de multă atenție! este o producție a Teatrului UNTEATRU, București.
Duminică, 14 mai, în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad avem în scenă 11 actori tineri.
Începem la ora 18.30, la Sala Studio, unde Serena Secară și Andreea Șovan ne spun sincer și fără ocolișuri că trăim încă în paradoxuri. Iar paradoxul dintre societatea aparent progresistă şi condiţia femeii - în continuare subordonată protectoratului masculin - este o temă recurentă în mass-media, idee pe care regizoarea Adina Lazăr, și ea tot actriță de profesie - ajutată de texte de Ruth Smythers, Ştefan Mako - o expune în Pena. Un spectacol inclus în secțiunea MicROmânia despre durerea de a fi femeie, despre pierderea identității și a controlului asupra vieții, produs de Compania Create.Act.Enjoy, Cluj-Napoca.
Nu putea lipsi din programul Festivalului un spectacol marca Gigi Căciuleanu, cu atât mai mult cu cât #EmojiPlay este o reflecție simbolică a universurilor închise în Facebook, Instagram, Twitter etc., universuri atât de cunoscute publicului tânăr. Un spectacol despre un limbaj codificat, despre semnele universale care aproape înlocuiesc limbajul nostru comun. Așadar, vă așteptăm la Sala Mare, ora 20.00, să vedeți un spectacol de teatru-coregrafic cu dans-actorii: Ana Vişan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour, Alexandru Călin, pus în scenă de Gigi Căciuleanu și produs de Teatrul Excelsior&Gigi Căciuleanu Romania Dance Company.
#Emojiplay este un spectacol viu, amuzant, jucăuş, uşor, fluid, care o să bucure în special tinerii (care îşi vor regăsi conversaţiile de pe reţelele virtuale)" - Corina Dima, Ziarul Metropolis.
Seara de 14 mai și ultima din Festivalul nostru se încheie cu Mioritza (ora 21.30, Sala Studio) un spectacol de Daniel Chirilă, ce face parte dintr-o trilogie considerată a fi debutul Trupei independente Frilensăr: Mălăieş în călcăieş - Tristory I (adaptare după Capra cu trei iezi), #daughter sau HadikaTsuki - Tristory II (pornind de la românescul Fata babei şi fata moşneagului şi de la niponul Fata cu potirul pe cap) şi Mioritza - Tristory III.
Este o adaptare extrem de liberă după basmul popular Mioriţa ce-i are în distribuţie pe: Dumitru Georgescu, Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Tiberiu Enache, Daniel Chirilă. Un spectacol sincer despre „libertatea de a reciti texte de hăt-hăt cu ochii şi cordul de post-post-(modernist) și libertatea de a le re-scrie pentru scenă (Green Hours, kilometrul 0 al frilensărilor teatrali româneşti) anului 2016, adicătelea cu muzicile, luminile, efectele, ritmurile epocii, libertatea de a le căuta, găsi şi re-formula esenţele venerabile, aşezându-le alături de întrebările prezentului" (Mihai Brezeanu - scena9.ro)
Haideţi la teatru!
Să vedeţi ultimele spectacole din cadrul ediţiei a 5-a FITN Arad!
Mirela Sandu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul Internațional de Teatru Nou (ediţia a 5-a), la linia de final.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 12:23:40 Ora de vară a Europei de Est