Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacol și expoziție de Ziua Europei, prezentate de CSEI Cristal Oradea

Marți, la Palatul Copiilor și Elevilor

Spectacol și expoziție de Ziua Europei, prezentate de CSEI Cristal Oradea

În fiecare an, în data de 9 Mai - Ziua Europei, sărbătorim pacea și unitatea în Europa.

Ziua Uniunii Europene este o zi de bucurie, un prilej de a fi împreună, o zi a voinței de solidaritate între toți cetățenii care fac parte din UE. Această uniune de state membre este definită, în primul rând de elemente pozitive legate de valori și principii de bază ale comunității europene.
Ca instituție școlară, ne aliniem și noi acestor principii, marcând această zi de sărbătoare printr-o activitate amplă, ce își propune să evidențieze rolul proiectelor internaționale de parteneriat strategic  Erasmus +.
Alături de noi, au sărbătorit această zi specială, indirect, copii din cele şase țări partenere (Anglia, Belgia, Turcia, Polonia, Spania și Bulgaria) în cadrul parteneriatului strategic Erasmus+ Thinking Globally, Learning Together,  derulat în instituţia noastră sub coordonarea doamnei director Vesa Maria Ramona.
Ne-au onorat cu prezenţa, în această zi specială, invitaţi și parteneri de seamă, printre care îi amintim pe d-na Mioriţa Săteanu, preşedinte onorific al Uniunii Femeilor din Bihor și dl Dan Peter, director al Palatului Copiilor și Elevilor.
Micii preşcolari şi şcolari ai instituţiei s-au pregătit temeinic pentru a sărbători cum se cuvine această zi, şi, alături de profesorii lor, au susţinut un spectacol cu o mare încărcătură emoţională în faţa părinţilor şi invitaţilor.
Spectacolul a debutat cu un scurt discurs  al consilierului educativ, prof. Bar Emoke, despre însemnătatea zilei de 9 Mai şi intonarea Imnului Uniunii Europene, urmată de sceneta „Simfonia primăverii", în care micuţii actori în superbele costume create de d-na prof. Dobran Viorica, au adus în sufletele spectatorilor frumuseţea primăverii. Costumele purtate de micii actori au putut fi admirate de cei prezenți și la Parada costumelor, un alt punct al spectacolului, realizat cu sprijinul d-nei prof. Adela Pat de la Palat. Profesorii psihopedagogi și kinetoterapeuți ai Centrului au pus în scenă un teatru de marionete,  Dansul primăverii, în care fiecare marionetă reprezenta câte o țară europeană implicată în proiectul de parteneriat strategic Erasmus + Thinking Globally, Learning Together. Costumele marionetelor au fost confecționate din materiale reciclabile de elevii parteneri de la Liceul de Arte Oradea, coordonați de prof. Ujvarossy Gyongyi.
Apoi, preşcolarii de la structura Grădiniței Nr. 30 - ,,Mugurel" au încântat publicul  cu dansul popular „Uite-aşa se joacă hora"; elevul Sebastian Andrei Pantea, din clasa a IV-a nevăzători, a recitat Odă bucuriei.
În încheiere, grupul vocal al grupei mijlocii B şi mare A a prezentat pe scenă un colaj de cântece de primăvară, sub genericul Primăvară, primăvară, bun venit la noi în țară!
Invitaţii-surpriză ai evenimentului
Ne-am bucurat foarte mult de participarea la spectacolul nostru a unor invitați-surpriză. Denisa Ghib (elevă voluntară) a încântat auditoriul cu melodii din folclorul local. Taraful de muzică populară al Palatului, coordonat de prof. Vlad Vălean, Petre Șinca și Marius Marcu, au pus pe jar spectatorii, invitându-i la dans; câțiva preșcolari chiar s-au prins într-o horă.
La reușita acestui eveniment și-au adus contribuția partenerii instituției noastre, respectiv Uniunea Femeilor Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea și Liceul de Arte.
Acest spectacol a fost posibil datorită muncii susţinute a echipei unite a centrului nostru,  în jurul doamnei director, prof. Vesa Maria Ramona și al consilierului educativ, prof. Bar Emoke, echipă formată din profesorii: Ardelean Ana,  Buboiu Bianca, Crişan Adriana, Dobran Viorica, Kover Monica, Lezeu Rodica, Manea Adina, Omuţ Lavinia, Ovănescu Elena, Pleş Gabriela, Popa Sanda, Todea Stela, Tripon Bianca, Cuc Ioana, Durne Etelka, Ciuba Anca, Corompaki Ioana, Tomozei Gabriela, Şerfezi Aurelia, asistent Ambro Alina și Nada Panait.
Cu acest prilej, a fost vernisată și o expoziție cu lucrări artistico-plastice care să ilustreze specificul fiecărei țări partenere din  cadrul proiectului  Erasmus +.
Lucrările au fost realizate cu o zi înainte, în cadrul unei activități de art-terapie, cu sprijinul partenerilor noștri de la Liceul de Arte Oradea, coordonați de prof. Nada Panait. Implementarea în instituția noastră a  unor elemente curriculare noi, adecvate copiilor cu CES, respectiv, terapia prin artă, au  fost posibile datorită schimbului de experiență din cadrul activităților transnaționale de predare-învățare/formare la care au participat cadrele didactice implicate în proiectul Erasmus +.
La reușita expoziției au contribuit, într-un fel sau altul, următoarele cadre didactice: Vesa Maria Ramona (director), Ardelean Ana, Bar Emoke, Bala Adela, Boros Gyorgyi, Buboiu Bianca, Coneac Angela, Copăcian Aurelia, Crişan Adriana, Dobran Viorica, Drimba Rita, Dura Anca, Kover Monica, Lakatos Gyongyike, Lezeu Rodica, Manea Adina, Moț Teodora, Omuţ Lavinia, Oprea Eva, Opriș Aurelia, Ovănescu Elena, Pleş Gabriela, Pleș Mirela, Popa Sanda, Todea Stela, Tripon Bianca, Cuc Ioana, Durne Etelka, Ciuba Anca, Corompaki Ioana, Tomozei Gabriela, Şerfezi Aurelia, Rada Elisabeta, Blasko Noemi, Bodoni Andrea, Burcă Emilia, Chirilov Gabriela, Cotuna Natalia, Cuc Ligia, Herman Szabolcs, Mertan Anturia, Pop Mariana și Tanc Dorina.
Bar Emoke & Dobran Viorica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacol și expoziție de Ziua Europei, prezentate de CSEI Cristal Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 10 mai 2025, 10:34:28 Ora de vară a Europei de Est