Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,JA Innovation Day - Agribusiness Challenge” - Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta

Înscriși în competiția europeană ,,JA Compania Anului” 2017

,,JA Innovation Day - Agribusiness Challenge” - Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta

În cadrul evenimentului ,,JA Innovation Day", realizat la Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta, județul Bihor, în data de 4.05.2017, elevii înscriși în competiția europeană ,,JA Compania Anului" 2017 au putut să-și prezinte ideea de start-up în cadrul unui târg de produse și servicii.

În cadrul evenimentului, ei au interacționat cu clienți reali, au obținut feedback din partea lor și au inițiat vânzări. La târg au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, consultanți din mediul de business, fermieri locali, dar și părinți.
Mai mult, 12 echipe formate din elevi de liceu,  elevi de clasa a VII-a și a VIII-a, din zona Salonta, au participat la ,,Ja Innovation Day-Agribusiness Challenge", o competiție de idei pe o temă din domeniul agribusiness, unde tinerii și-au dezvoltat gândirea antreprenorială, creativitatea, abilităţile de lucru în echipă, de comunicare și de prezentare în public, dar şi capacitatea de a identifica soluţii de afaceri inovatoare.
Atât echipele participante la Competiția Innovation Day, cât și echipele participante la târg, au susținut un business pitch în fața unui juriu format din: antreprenorul  Florica Ujog, fermierul Pîrv Adrian, consultanții voluntari din partea ,,Companiei Monsanto România": domnul Dorin Jurca și domnul Dacian Peic, precum și domnul inspector școlar Florian Mieluț de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Mulțumim domnului Victor Dumitrache, organizatorul acestor competiții din partea Junior Achievement România.
Pentru elevii din clasele a VII-a și  a VIII-a, a fost o experiență deosebită, aceștia luând pentru prima dată contactul cu domeniul antreprenoriatului și al agriculturii. Experiența obținută pe parcursul competițiilor le-a crescut interesul pentru învățământul agricol, iar Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta, este acum una dintre opțiunile lor.
  Să cunoaștem echipele câștigătoare din cadrul competiției Innovation Day, care au impresionat juriul cu idei de afaceri în domeniul agribusiness.
Locul I a fost obținut de echipa nr. 7 formată din: Cristian Toșa cls. a X-a A, Răzvan Bondar cls. a XII-a A, Denisa Andrași cls. a XI-a A, Ardelean Iuliana cls. a IX-a B, Sebastian Tomele cls. a X-a B, Zigmond Florin de la  Școala Gimnazială Nr. 1 Ciumeghiu,  pentru obținerea castravetelui amar, care se numeşte în termen științific Momordica charantia; locul II, echipa nr. 8: Ionuț Sabău cls. a X-a A, Natalia Buzgău cls. a XI-a A, Ionuț Legman cls. a XII-a A, Nicoleta Sava  și Elisa Sava de la Școala Gimnazială Nr. 1 Ciumeghiu, pentru creșterea albinelor și comercializarea produselor obținute din miere; locul III, echipa nr. 4, formată din: David Berek cls. a XI-a A, Alexandra Leuce cls. a X-a B, Adelina Blaj cls. a IX-a D, Ramona Ilieș cls. a IX-a C, și eleva de gimnaziu, Anamaria Goina, de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Avram Iancu, pentru cultivarea terenului cu trei culturi agricole, căpșuni, varză și cartofi.
Toți elevii au primit certificate JA România.
Echipele participante la târg ne-au încântat prin diversitatea produselor oferite, în mod real, și anume: echipa ,,LavaFlora" Salonta, reprezentată de elevii clasei a X-a A: Toșa Cristian, Anca Paula, Sabău Ionuț, Georgiana Bonchiș, Larisa Cicortaș și Monika Farkas, care a oferit spre vânzare ceai de lavandă, tinctură de lavandă, săculeți parfumați cu lavandă și cutie cadou cu lavandă; echipa ,,Ouă prețioase", reprezentată de elevii clasei a XI-a A: Dacian Bora, Heibach Gabriella, Mughiuruș Crina, Cotrău Ana, Raffaiella Codrean, Gavriș Bianca, care a oferit ouă de găină de calitate; echipa ,,Miere aurită", reprezentată de elevii Vidican Laurențiu din clasa a IX-a D, Dăgău Anamaria cls. a X-a C, Buna George cls. a IX-a C, Ardelean George cls. a X-a C, Șipa Fineas cls. a X-a C, Mihuța Bogdan cls. XII-a C, care a oferit spre vânzare miere și produse din miere de  albine; echipa Aromatix,  formată din elevii clasei a IX-a A: Somyai Alexandra, Manyur Alin, Toma Georgiana, Chiriță Ioana, Cepoiu Andrei, și eleva Dulca Cristina din cls. a XI-a A, care a oferit spre vânzare plante aromatice; echipa ,,Social Share", formată din elevii clasei a XI-a A: Andrei Sav, Puie Marius și Blide Alex, care a impresionat juriul cu prestarea unor servicii  de construire și promovare a prezenței online.
Elevii au învățat să lucreze eficient în echipă, în cadrul acestor programe, fiecare elev, având un rol bine stabilit. Elevii devin astfel mai atrași de școală prin realizarea unor activități  reale și utile. Voluntarii din mediul de business le oferă elevilor sprijin informațional și logistic, motivându-i în demersul lor antreprenorial. Elevii voluntari care au participat la această activitate au fost: Farcaș Vivien, Barabaș Gilbert din cls.a X-a A, Laurențiu Pintea și Zetocha Patrik din cls. a XII-a C.
Aceste activități au fost supervizate și îndrumate de profesorii coordonatori Buz Angela Rodica și Neaga Florica Maria, cu   sprijinul părinților și având susținerea conducerii Liceului Tehnologic Nr.1 Salonta.
Prof. Neaga Florica-Maria & Buz Angela-Rodica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,JA Innovation Day - Agribusiness Challenge” - Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:37:07 Ora de vară a Europei de Est