Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința de afaceri și un târg al companiilor

Joi, economiștii orădeni au organizat, în cadrul proiectului Erasmus+

Conferința de afaceri și un târg al companiilor

În sala de conferințe a Colegiului Economic ,,Partenie Cosma" din Oradea, a avut loc joi, 18 mai 2017, Conferința în afaceri, în cadrul proiectului Erasmus+ cu tema ,,Încurajarea viitorilor antreprenori - creatori ai unei lumi prospere".

Reuniunea de la Oradea este cea de-a șaptea în derularea proiectului, alături de parteneri din alte șase țări europene. Celelalte șase întâlniri s-au desfășurat pe perioada celor doi ani de proiect, în ordine, în Franța (cu tema ,,Cum să lansezi o afacere"), în Italia (Dezvoltarea noului produs și analiza de piață), în Spania (Finanțarea afacerii), în Portugalia (Metode de producție și sustenabilitate), în Croația (Marketing și promovare) și în Marea Britanie (Importanța prețului). Joi, la Oradea, echipa de proiect, alcătuită din: prof. dr. Virgil Blage - directorul Colegiului, prof. Mihaela Moca, Monica Faur, Mihaela Petrița, Laura Dan, Gabriela Ficuț, Kalmar Monica și Florin Toia, împreună cu doamna profesor Koteles Lavinia (coordonator al proiectului la nivelul Colegiului), au găzduit și au organizat, în sala de conferințe a Colegiului, ultima reuniune de proiect, constând într-o conferință de afaceri și un târg al companiilor realizate de către elevii din proiect.
Elevii din cele șapte țări partenere și-au organizat standurile de prezentare a afacerii lor, făcându-și cunoscute planurile de afaceri.
Dar gazdele nu s-au mulțumit doar cu atât, ci le-au oferit partenerilor și alte oportunități. Astfel în calendarul zilei de joi, consemnăm mai multe manifestări; după salutul de bun venit adresat partenerilor de către directorul Colegiului, dl prof. dr. Virgil Blage, coordonatorul proiectului, Mr. Philip Machin, a prezentat un rezumat al proiectului, etapele parcurse și echipele celor șapte țări partenere. Echipele și-au prezentat apoi, în PowerPoint, afacerea, planul de afaceri, și standul pe care fiecare echipă și l-a amenajat în sala de conferințe.
O poveste de business de succes
Mr. George Pecherle, co-fondator & CTO at IT Maniax, ne-a surprins plăcut cu Aplicații mobile și web. Un alt invitat, doamna Delia Badea, consultant, reprezentant al Camerei de Comerț și Industrie a Județului Bihor a vorbit despre Contribuția Camerei de Comerț și Industrie Bihor la dezvoltarea afacerilor.
Antreprenoriatul pentru tineri
La reuniune, au fost invitați și doi experți în proiecte europene, cadre didactice ale  Universității Agora, doamna prorector Gabriela Bologa și doamna conf. univ. dr. Viorina Judeu. Domniile lor le-au împărtășit tinerilor din ,,secretele" antreprenorilor, răspunzându-le la întrebarea: Cum pot deveni antreprenor?
Un alt invitat, doamna Raluca Bărui, manager retail BCR - Sucursala Timișoara, le-a prezentat oportunități de finanțare pentru tinerii antreprenori. Suita de expuneri a fost urmată de o sesiunea de întrebări din partea tinerilor adresate invitaților conferinței.
Reuniunea de joi s-a încheiat cu Gala premierii câștigătorilor de la cele patru secțiuni:
1.Cel mai bun stand - The best stand - câștigători au fost cei din Franța
2.Cea mai bună idee de afaceri - Best Business proposal - câștigători: cei din Spania
3.Cel mai bun plan de afaceri - Best Business Plan - câștigători: cei din Anglia
4.Cea mai bună prezentare - Best presentation - câștigători au fost cei din Italia. 
Poveste sosirii și șederii oaspeților în Oradea
A nu se crede cumva că partenerii economiștilor au avut parte doar de o ședere de o zi, la reuniunea de la Oradea.  O elevă din Spania avea să ne prezinte povestea sosirii și șederii sale în Oradea.
Duminică (14 mai 2017), la ora 9.00, delegațiile de elevi și profesori străini au ajuns la Budapesta; au vizitat capitala Ungariei, iar după ora 18.00, au plecat spre România. Au ajuns la Oradea în jurul orei 23. Elevii au fost cazați în familiile partenerilor orădeni, iar profesorii, la hotel.
Luni dimineața, au făcut un tur al C.E. ,,Partenie Cosma"; altfel spus, au vizitat Colegiul; au participat la activități de antreprenoriat social - workshopuri pentru elevi; profesorii au avut ședința lor. Marți dimineața au pornit într-o excursie la Cluj-Napoca. Miercuri dimineața au fost programate câteva ore de pregătire a conferinței de joi: pregătirea standurilor și pregătiri pentru concurs, iar după-amiază, au ieșit să viziteze Băile Felix. Despre prima parte a zilei de joi, ziua Conferinței Erasmus plus, am relatat; după-masă, au avut ieșiri la Lotus și în Piața Unirii, la Festivalul Street Food. Vineri dimineața, a avut loc evaluarea
activităților celei de-a VII-a reuniuni, cu concluziile de rigoare la final de proiect și
plecarea partenerilor.
Monica Kalmar
Foto: ing. Florin Kalmar & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (80 de poze), accesați Galeria foto: Conferința de afaceri și un târg al companiilor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:18:22 Ora de vară a Europei de Est