Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festival Naţional de Folk la Oradea

„Adu-ţi artistul preferat!”

Festival Naţional de Folk la Oradea

Organizatorii au invitat patronii de firme să li se alăture, lansând sloganul: „Adu-ţi artistul preferat"!

Începând cu acest an, Municipiul Oradea intră în circuitul naţional al festivalurilor de folk, muzică ale cărei reverberaţii se simt încă în inimile celor ajunşi la vârsta maturităţii. Printr-un proiect realizat de Uniunea Femeilor din Bihor, în parteneriat cu Primăria Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), în primele zile ale lunii iulie vor fi aduse la Oradea nume celebre ale muzicii folk din ţară, într-un Festival care va avea loc în Cetate.
Proiectul a fost lansat marți, 23 mai 2017, printr-o conferinţă de presă organizată în sala mică a Primăriei Oradea, de către Ana Pop, preşedinta UFB, poeta Mihaela Dindelegan, vicepreşedintă a UFB şi iniţiatoare a acestui proiect, Angela Lupşea, directorul Muzeului Cetăţii şi a oraşului Oradea, Mircea Jacan, directorul CJCPCT Bihor. După o scurtă prezentare a iniţiativei culturale, făcută de doamna Ana Pop, managerul de proiect Mihaela Dindelegan a expus conţinutul evenimentului, care se anunţă unul deosebit de interesant pentru iubitorii de gen.
Potrivit programului gândit de organizatori, în cele două zile de festival, pe scena amfiteatrului din Cetate vor cânta următorii artişti:
1 iulie
Alexa Bercea şi Antonia Ganea, eleve la clasa prof. Dana Oprescu, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea
Alexandrina şi Florian Chelu (Oradea)
Traian Cosma (Oradea)
Octavian Bud (Satu Mare) şi Adina Hodişan (Oradea)
Magda Puskas (Reghin)
Vali Șerban (Alba Iulia)
Ducu Bertzi & Friends (Bucureşti)
 2 iulie
Nicolae Moranciu (Oradea)
Sergiu Nica (Oradea)
Raul Silaghi (Oradea)
Călin Pop - Celelalte Cuvinte (Oradea)
Liliana Ioniţă Budău (Oradea)
Mircea Bodolan (Bucureşti)
Victor Socaciu (Bucureşti)
„Primăria Oradea organizează numeroase activităţi culturale de anvergură, dar există un segment mare de populaţie - al celor în vârstă de peste 40 de ani - ale căror nevoi culturale sunt mai puţin împlinite. De aceea am optat pentru acest gen de muzică deosebit de îndrăgită, dar mai rar întâlnită pe afişele marilor concerte din Oradea. Accesul la concerte va fi gratuit", a declarat poeta Mihaela Dindelegan. Domnia sa a prezentat presei şi activităţile conexe care au fost gândite pentru a întregi atmosfera de festival de la început de iulie: ateliere de creaţie pentru copii, cafenele artistice, lansări de carte şi un concurs de caricatură. De asemenea, în Cetate se vor desfăşura activităţi comerciale specifice, Angela Lupşea, directoarea Muzeului Cetăţii, exprimându-şi speranţa că dotările şi spaţiile acestui edificiu vor fi în măsură să mulţumească atât pretenţiile publicului orădean cât şi rafinamentul invitaţilor în festival, respectiv al turiştilor care vor fi prezenţi în acele zile în Oradea.
Pentru că cea mai mare parte a patronilor de firme din Bihor simt încă nostalgia vremurilor în care muzica folk ocupa primul loc în sufletul românilor, organizatorii Festivalului Naţional de Folk din Oradea s-au gândit să ofere posibilitatea îmbogăţirii acestui eveniment cu nume de artişti ale căror onorarii pot fi plătite direct de către reprezentanţii sectorului privat. În acest context, Mihaela Dindelegan, a lansat sloganul „Adu-ţi artistul preferat", subliniind că, în cazul în care iniţiativa se va bucura de un feedback pozitiv, perioada de derulare a Festivalului se poate extinde la trei zile. Detalii pot fi obţinute la telefon: 0730643312. (C.M.)
 
Cetatea Oradea, 30 iunie - 2 iulie
Programul Festivalului Naţional de Folk Oradea 2017
Organizator: Uniunea Femeilor din Bihor, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Muzeul Țării Crișurilor.
30 iunie
Orele 16.00 - 19.00
Ateliere de creație pentru copii (în Grota Roșie, cu Asociația Manus Pulchrae)
Ateliere meșteșugărești (pe Aleea Breslelor, cu Casa Meșteșugărească Oradea)
Orele 17.00 - 20.00
Asteroid Day (în Corpul I, organizată de Astroclub Meridian 0)
Orele 18.00 - 20.00
Expoziție de basoreliefuri (cu Asociația Noua Acropolă)
Ora 18.00
Cafenea artistică în Casa Vinului din Cetate (întâlnire a publicului cu artiștii din festival - intrarea liberă)
Ora 19.00 spectacol în amfiteatru:
-    Alexandrina şi Florian Chelu
-    Nicolae Moranciu
-    Raul Bochiş
-    Magda Puskas
1 iulie:
Orele 16.00 - 19.00
Ateliere de creație pentru copii
Ateliere meșteșugărești
Orele 18.00 - 20.00
Asteroid Day (în Corpul I)
Orele 18.00 - 22.00
Expoziție de basoreliefuri
Ora 18.00
Lansări de carte având ca invitați artiștii Ducu Bertzi, Mircea Bodolan și Vali Șerban (în Casa Vinului din Cetate):
Istoria unui vis. O poveste subiectivă a Cenaclului Flacăra - autor Vali Șerban, Alba Iulia
Stele în căușul palmei - autor Mihaela Dindelegan, Oradea
Sonetele Muntelui Athos - autor Pașcu Balaci, Oradea
Flori de tei - autor Eugenia Ponta Pete, Arad 
Ora 19.00 spectacol în amfiteatru
-       Alexa Bercea şi Antonia Ganea, clasa prof. Dana Oprescu
-       Traian Cosma
-       Adina Hodişan
-       Vali Şerban
-       Ducu Bertzi
2 iulie:
Orele 16.00 - 19.00
Ateliere de creație pentru copii
Ateliere meșteșugărești
Orele 18.00 - 20.00
Asteroid Day (în Corpul I)
Orele 18.00 - 22.00
Atelier de pictură și expoziție de basoreliefuri
Ora 18.00
Concurs de caricaturi, coordonat de Viorel Chiricuță
Ora 18.00
Cafenea artistică (întâlnire a publicului cu artiștii din festival - intrarea liberă)
Ora 19.00 spectacol în amfiteatru
-       Sergiu Nica
-       Raul Silaghi
-       Florian Chelu şi Gato Istvan
-       Liliana Ioniţă Budău
-       Călin Pop
-       Mircea Bodolan
-       Victor Socaciu

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:29:29 Ora de vară a Europei de Est