Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Săptămâna Științei, sub semnul excelenței și al tinerilor cercetători

La Universitatea din Oradea

Săptămâna Științei, sub semnul excelenței și al tinerilor cercetători

,,Astăzi (joi, 25 mai 2017 - n.n.) este ziua în care sărbătorim Știința la Oradea. A devenit o tradiție ca la sfârșitul lunii mai să existe o Săptămână științifică a Universității din Oradea", a spus în deschiderea evenimentului dl prorector Eugen-Victor Macocian (responsabil cu Managementul Cercetării și Rel. Internaționale), moderatorul manifestării.

Ediția din acest an, însă, stă sub semnul excelenței și al tinereții, având ceva special și măreț, invitați dragi de dincolo de Prut, pe distinsul academician Nicolae Dabija, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea și pe rectorul Universității ,,Constantin Stere" din Chișinău,președinte al Uniunii Juriștilor din Republica Moldova, vicepreședinte al Uniunii Mondiale a Juriștilor, reprezentantul Republicii Moldova la CEDO, ,,omul ordinii de fier", cum l-a prezentat un ziarist cândva. Astfel ni l-a prezentat președintele Senatului Sorin Curilă pe înaltul oaspete, rectorul Universității din Chișinău.
,,Trebuie să creștem prestigiul învățământului superior prin rezultate ale cercetării"
Iar rectorul Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, avea să ne spună de ce se sărbătorește Știința la Oradea, ce înseamnă Știința în viața noastră și a comunității, și care sunt cele cinci domenii în care trebuie să se facă performanță la Universitatea orădeană, așa cum spune și strategia europeană. Tot domnia sa avea să sublinieze, că la această ediție se vor premia în primul rând tinerii cercetători, până în 35 de ani, care trebuie încurajați și stimulați și și-a încheiat alocuțiunea concluzionând: ,,Trebuie să creștem prestigiul învățământului superior prin rezultate ale cercetării. La mulți ani, Universitatea din Oradea!"
,,Universitatea trebuie să vină (...) cu soluții și inovații pentru viitor"
,,Într-o societate a cunoașterii, Universitatea trebuie să vină mai mult ca oricând cu soluții și inovații pentru viitor. Cercetarea trebuie să îmbogățească cunoașterea, să asigure  o bază solidă pentru dezvoltarea tehnologică. Bogăția este creată acolo unde se aplică în forță noile tehnologii. Universitatea este chemată în mod legitim să producă și să prezinte cercetare științifică dacă dorește să rămână competitivă", a punctat președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, care i-a salutat apoi și ni i-a prezentat pe distinșii oaspeți, pe frații noștri dragi de peste Prut, academicianul și scriitorul Nicolae Dabija și rectorul Gheorghe Avornic, drept ,,două personalități academice care cred în capacitatea schimbării într-un viitor comun".
Președinte Senatului ne-a prezentat ziarul (săptămânalul) ,,Literatura și Arta", care apare la Chișinău, numărul în care a fost dedicată o pagină întreagă evenimentul din 18 noiembrie 2016, petrecut în Aula Magna a Universității din Oradea, decernarea înaltului titlu academic Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea distinsului academician și prieten drag al orădenilor, fratelui nostru Nicolae Dabija.
,,Noi, dincolo de Prut, pentru limba română, am plătit cu viața!"
Orice întâlnire cu distinsul academician și scriitor Nicolae Dabija este o sărbătoare. Am mai spus-o (am mai scris, recent). Domnia sa ne-a oferit și de data aceasta informații inedite, domnia sa deținând date și informații de la sursă, din documente arhivate. Pentru frații noștri e foarte importantă cartea românească, cea care le hrănește, le mângâie și le îmbogățește sufletul (,,Noi nu suntem săraci de avere, da săraci de mângâiere"), în condițiile în care ,,din fondul total de carte din Republica Moldova, de 19 milioane de cărți, niciun milion nu este în limba română".
Pentru ca limba română să ajungă limbă de stat în Republica Moldova, în 89, frații noștri au îngenunchiat în fața tancurilor. ,,Dacă comunicam cu copiii noștri în limba română încălcam Constituția. Dacă vorbeam cu fratele meu în limba română încălcam Constituția, eram în afara legii și uite, noi am obținut ca limba română să fie recunoscută ca limbă de stat în Republica Moldova. Este o mare victorie! Aș mai spune un lucru care se cunoaște puțin în România. Noi, dincolo de Prut, pentru limba română, am plătit cu viața. Foarte mulți  au fost pedepsiți numai pentru că vorbeau corect limba română. În 1940, când au venit sovieticii în Basarabia, limba literară a fost făcută pe baza dialectului transnistrean al limbii române. Dacă scriai corect erai sancționat. În 1938, toți scriitorii din Moldova și toți lingviștii au fost împușcați pentru că au îngunuioșat limba moldovenească cu cuvinte românești! Pentru că au scris zăpadă în loc de omăt, pentru că au scris stradă în loc de uliță, pentru că au scris atențiune în loc de băgare de seamă, pentru că au scris timp în loc de vreme, pentru că au scris elev în loc de școlar, pentru că au folosit alte sinonime au fost împușcați. Noi am plătit cu viața dreptul de a vorbi dincolo de Prut limba română. Vreau să menționez că limba română în continuare este amenințată dincolo de Prut. De aceea, eu vă mulțumesc acelora care ne susțineți. Când vin aici, mă energizez într-un fel. Noi în Basarabia avem un cântec care spune așa: ,,Noi nu suntem săraci de avere, da săraci de mângâiere". Să ne mai spuneți din când în când că nu v-am uitat, că suntem ai voștri, că suntem împreună. De ce Sfatul țării (2) și-a pus scopul unirii noastre, dar în primul rând al schimbării de mentalități; noi avem o istorie comună: Nu există doi Eminescu, doi Ștefan cel Mare, doi Mihai Viteazul... Avem o literatură comună. Este foarte importantă pentru noi cartea românească! Nu mă simt la Oradea ca acasă, ci acasă. Câteodată mă simt mai acasă aici la Oradea și vă spun de ce. Vă dau un singur exemplu. La fiecare locuitor îi revin 17 cărți în limba rusă și doar două în limba română. În fondul total de carte de 19 milioane de cărți, niciun milion nu este în limba română. Dacă nu găsesc cărți în română deschid cărți în rusă, enciclopedii. V-am mai spus. Eu m-am născut într-o bibliotecă. Când am deschis ochii i-am deschis pe niște cărți. Când m-am dus la Universitate, m-am dus cu geamantanul cu cărți, cu cărți interzise. Cărțile interzise erau Eminescu, Alecsandri, Ion Creangă. Adică noi am plătit și pentru dreptul de a avea carte românească. Am ajuns ca în anul trei să mă dea afară de la Universitate pentru că citeam cărți interzise. România s-a oferit să fie avocatul Republicii Moldova de integrare europeană. Eu vă mulțumesc. Pentru că dacă noi intrăm în uniunea euroasiatică, unde vrea să ne ducă acel care are un dodon jumătate, noi dispărem ca popor român și ca popor european. Noi trebuie să revenim acasă! Cu ajutorul Dumneavoastră, cu ajutorul fraților. Noi suntem pe drumul nostru spre casă. Casa noastră se cheamă România. Dorința: să ne vedem mai des", a conchis distinsul academician Nicolae Dabija.
Tot în acest cadru festiv, dl academician i-a înmânat domnului profesor Teodor David (,,fratele nostru din Oradea") diploma de excelență, de senator al Senatului mișcării unioniste Sfatul țării 2. Iar dl profesor i-a replicat: ,,Noi vrem să aducem Basarabia acasă. Fratele Nicolae Dabija este cel mai bun frate al meu din lume. Trebuie să ne ajutați și voi", a mai spus noul senator, adresându-se asistenței din Aula Magna și tuturor românilor!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Săptămâna Științei, sub semnul excelenței și al tinerilor cercetători.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 22:12:10 Ora de vară a Europei de Est