Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna Științei, sub semnul excelenței și al tinerilor cercetători

La Universitatea din Oradea

Săptămâna Științei, sub semnul excelenței și al tinerilor cercetători

,,Astăzi (joi, 25 mai 2017 - n.n.) este ziua în care sărbătorim Știința la Oradea. A devenit o tradiție ca la sfârșitul lunii mai să existe o Săptămână științifică a Universității din Oradea", a spus în deschiderea evenimentului dl prorector Eugen-Victor Macocian (responsabil cu Managementul Cercetării și Rel. Internaționale), moderatorul manifestării.

Ediția din acest an, însă, stă sub semnul excelenței și al tinereții, având ceva special și măreț, invitați dragi de dincolo de Prut, pe distinsul academician Nicolae Dabija, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea și pe rectorul Universității ,,Constantin Stere" din Chișinău,președinte al Uniunii Juriștilor din Republica Moldova, vicepreședinte al Uniunii Mondiale a Juriștilor, reprezentantul Republicii Moldova la CEDO, ,,omul ordinii de fier", cum l-a prezentat un ziarist cândva. Astfel ni l-a prezentat președintele Senatului Sorin Curilă pe înaltul oaspete, rectorul Universității din Chișinău.
,,Trebuie să creștem prestigiul învățământului superior prin rezultate ale cercetării"
Iar rectorul Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, avea să ne spună de ce se sărbătorește Știința la Oradea, ce înseamnă Știința în viața noastră și a comunității, și care sunt cele cinci domenii în care trebuie să se facă performanță la Universitatea orădeană, așa cum spune și strategia europeană. Tot domnia sa avea să sublinieze, că la această ediție se vor premia în primul rând tinerii cercetători, până în 35 de ani, care trebuie încurajați și stimulați și și-a încheiat alocuțiunea concluzionând: ,,Trebuie să creștem prestigiul învățământului superior prin rezultate ale cercetării. La mulți ani, Universitatea din Oradea!"
,,Universitatea trebuie să vină (...) cu soluții și inovații pentru viitor"
,,Într-o societate a cunoașterii, Universitatea trebuie să vină mai mult ca oricând cu soluții și inovații pentru viitor. Cercetarea trebuie să îmbogățească cunoașterea, să asigure  o bază solidă pentru dezvoltarea tehnologică. Bogăția este creată acolo unde se aplică în forță noile tehnologii. Universitatea este chemată în mod legitim să producă și să prezinte cercetare științifică dacă dorește să rămână competitivă", a punctat președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, care i-a salutat apoi și ni i-a prezentat pe distinșii oaspeți, pe frații noștri dragi de peste Prut, academicianul și scriitorul Nicolae Dabija și rectorul Gheorghe Avornic, drept ,,două personalități academice care cred în capacitatea schimbării într-un viitor comun".
Președinte Senatului ne-a prezentat ziarul (săptămânalul) ,,Literatura și Arta", care apare la Chișinău, numărul în care a fost dedicată o pagină întreagă evenimentul din 18 noiembrie 2016, petrecut în Aula Magna a Universității din Oradea, decernarea înaltului titlu academic Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea distinsului academician și prieten drag al orădenilor, fratelui nostru Nicolae Dabija.
,,Noi, dincolo de Prut, pentru limba română, am plătit cu viața!"
Orice întâlnire cu distinsul academician și scriitor Nicolae Dabija este o sărbătoare. Am mai spus-o (am mai scris, recent). Domnia sa ne-a oferit și de data aceasta informații inedite, domnia sa deținând date și informații de la sursă, din documente arhivate. Pentru frații noștri e foarte importantă cartea românească, cea care le hrănește, le mângâie și le îmbogățește sufletul (,,Noi nu suntem săraci de avere, da săraci de mângâiere"), în condițiile în care ,,din fondul total de carte din Republica Moldova, de 19 milioane de cărți, niciun milion nu este în limba română".
Pentru ca limba română să ajungă limbă de stat în Republica Moldova, în 89, frații noștri au îngenunchiat în fața tancurilor. ,,Dacă comunicam cu copiii noștri în limba română încălcam Constituția. Dacă vorbeam cu fratele meu în limba română încălcam Constituția, eram în afara legii și uite, noi am obținut ca limba română să fie recunoscută ca limbă de stat în Republica Moldova. Este o mare victorie! Aș mai spune un lucru care se cunoaște puțin în România. Noi, dincolo de Prut, pentru limba română, am plătit cu viața. Foarte mulți  au fost pedepsiți numai pentru că vorbeau corect limba română. În 1940, când au venit sovieticii în Basarabia, limba literară a fost făcută pe baza dialectului transnistrean al limbii române. Dacă scriai corect erai sancționat. În 1938, toți scriitorii din Moldova și toți lingviștii au fost împușcați pentru că au îngunuioșat limba moldovenească cu cuvinte românești! Pentru că au scris zăpadă în loc de omăt, pentru că au scris stradă în loc de uliță, pentru că au scris atențiune în loc de băgare de seamă, pentru că au scris timp în loc de vreme, pentru că au scris elev în loc de școlar, pentru că au folosit alte sinonime au fost împușcați. Noi am plătit cu viața dreptul de a vorbi dincolo de Prut limba română. Vreau să menționez că limba română în continuare este amenințată dincolo de Prut. De aceea, eu vă mulțumesc acelora care ne susțineți. Când vin aici, mă energizez într-un fel. Noi în Basarabia avem un cântec care spune așa: ,,Noi nu suntem săraci de avere, da săraci de mângâiere". Să ne mai spuneți din când în când că nu v-am uitat, că suntem ai voștri, că suntem împreună. De ce Sfatul țării (2) și-a pus scopul unirii noastre, dar în primul rând al schimbării de mentalități; noi avem o istorie comună: Nu există doi Eminescu, doi Ștefan cel Mare, doi Mihai Viteazul... Avem o literatură comună. Este foarte importantă pentru noi cartea românească! Nu mă simt la Oradea ca acasă, ci acasă. Câteodată mă simt mai acasă aici la Oradea și vă spun de ce. Vă dau un singur exemplu. La fiecare locuitor îi revin 17 cărți în limba rusă și doar două în limba română. În fondul total de carte de 19 milioane de cărți, niciun milion nu este în limba română. Dacă nu găsesc cărți în română deschid cărți în rusă, enciclopedii. V-am mai spus. Eu m-am născut într-o bibliotecă. Când am deschis ochii i-am deschis pe niște cărți. Când m-am dus la Universitate, m-am dus cu geamantanul cu cărți, cu cărți interzise. Cărțile interzise erau Eminescu, Alecsandri, Ion Creangă. Adică noi am plătit și pentru dreptul de a avea carte românească. Am ajuns ca în anul trei să mă dea afară de la Universitate pentru că citeam cărți interzise. România s-a oferit să fie avocatul Republicii Moldova de integrare europeană. Eu vă mulțumesc. Pentru că dacă noi intrăm în uniunea euroasiatică, unde vrea să ne ducă acel care are un dodon jumătate, noi dispărem ca popor român și ca popor european. Noi trebuie să revenim acasă! Cu ajutorul Dumneavoastră, cu ajutorul fraților. Noi suntem pe drumul nostru spre casă. Casa noastră se cheamă România. Dorința: să ne vedem mai des", a conchis distinsul academician Nicolae Dabija.
Tot în acest cadru festiv, dl academician i-a înmânat domnului profesor Teodor David (,,fratele nostru din Oradea") diploma de excelență, de senator al Senatului mișcării unioniste Sfatul țării 2. Iar dl profesor i-a replicat: ,,Noi vrem să aducem Basarabia acasă. Fratele Nicolae Dabija este cel mai bun frate al meu din lume. Trebuie să ne ajutați și voi", a mai spus noul senator, adresându-se asistenței din Aula Magna și tuturor românilor!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Săptămâna Științei, sub semnul excelenței și al tinerilor cercetători.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:59:15 Ora de vară a Europei de Est