Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Fiecare întâlnire a primei promoții de absolvenți ai Școlii Medii Nr. 5 este o sărbătoare”

Arc peste timp, la a IV-a întâlnire

,,Fiecare întâlnire a primei promoții de absolvenți ai Școlii Medii Nr. 5 este o sărbătoare”

Marți, 30 mai 2017, la ,,Hanul cu noroc" a fost mare sărbătoare!
De ce?

Pentru că ,,fiecare întâlnire a primei promoții de absolvenți ai Școlii Medii Nr. 5 este o sărbătoare, ține să ne asigure dl economist Ioan Chivari, din partea organizatorilor.
Ne-am întâlnit la 45 de ani, la 50, la 51 și astăzi (marți - n.n.), la 52 de ani de la absolvire. Mă bucur că toți cei care au promis au venit. Am reușit să-l aducem în mijlocul nostru și pe fostul prefect al județului, dl Dan Bălaș. Ne-au onorat cu prezența trei dintre foștii noștri profesori: doamna Ana Săndulescu, pe atunci director adjunct, distinsa noastră profesoară de română doamna Otilia Bălaș, precum și teribilul nostru profesor de sport, ,,veșnic tânăr și ferice", Kolumban Ștefan, care a venit tocmai din Germania. Și alți colegi au venit din străinătate, din cele două clase de la secția maghiară, tocmai din California, Austria, Ungaria... Trebuie să precizăm că noi am absolvit cinci clase, trei de la secția română și două de la secția maghiară.
Doresc să mulțumesc, prin intermediul presei, distinșilor profesori prezenți, colegilor din cele cinci clase care au dorit să vină la întâlnire, bunului meu prieten Ioan Cărăman, pentru sprijinul imens acordat în organizarea evenimentului. Știm că nu-i place să fie evidențiat, dar totul are o limită, până și omenia! Lăsați să se supere pe mine, dacă îndrăznește. El știe că eu sunt mai slobod la gură, doar am fost primar mai bine de 15 ani. Țin apoi să le mulțumesc, în egală măsură", celor doi Ioni, Ioan Corba și Ioan Șereș; după cum puteți constata, până la urmă suntem patru Ioni, unu și unu", a conchis dl ec. Ioan Chivari, omul cu idei și surprize...
Din partea profesorilor am rugat-o pe doamna profesor Otilia Bălaș să încredințeze hârtiei o mărturisire la ,,cald" din mijlocul evenimentului.
(Ovi Dan)
 
După 50 de ani...
Revăd întâlnirea de acum câteva zile, la 50 de ani, cu prima promoţie de absolvenţi ai  fostului ,,Liceu nr. 5" din Oradea, liceu a cărui profesoară am fost un timp... Este firesc să retrăiesc şi astăzi  bucuria, tot ce a fost înainte cu câteva  zile  este încă atât de proaspăt.
Cu certitudine ştiu însă că ceea ce în mod obişnuit  numim ,,întâlnire" la un număr de ani de la absolvire, de data aceasta nu va rămâne în ,,sertarul amintirilor", ceva cu totul distinct a făcut din ,,întâlnire" o  ,,sărbătoare" a bucuriei. Desigur, ,,o sărbătoare"  fundamentată pe legături temeinice, încercate de timp, de apropieri sincere şi profunde. Și această ,,sărbătoare" ne va însoţi prin ani.
În pragul pensionării sau deja pensionari, ,,elevii şi elevele mele de atunci, de acum şi de totdeauna", s-au dovedit  în plenitudinea puterilor intelectuale, cu o personalitate în contururi definitive, frumoase, cu o sensibilitate  mai rafinată, şi toate acestea s-au reflectat în modul în care a fost gândită întâlnirea noastră şi în toată desfăşurarea ei.
A fost lăsat deoparte obişnuitul acestor evenimente, nu eram nişte străini, direct sau indirect ştiam unii de alţii.
Totul a început în miezul unei zile de mai...
În miezul unei zile de mai, într-o grădină de vară cu copaci bătrâni şi grei de frunze, printre care soarele abia îşi furişa strălucirea, ne-am regăsit cei de altădată, profesori şi ,,elevi" de la clasele de limbă română şi limbă maghiară, în fireasca noastră prietenie.
Cu inima strânsă, am privit imaginea elevilor  rămasă în memorie, imaginea celor prea devreme ,,plecaţi"... şi a colegilor... Regretul se învăluia în suflet cu un gând-rugăciune... Din zecile de cadre didactice ale ,,Liceului nr.5", eram acolo doar trei, două profesoare şi un profesor...
Și totuşi, a fost firesc să trecem peste impas, sentimentul că eram împreună la ,,ceasul" unei bucurii a fost foarte puternic. Priveam  frumuseţea, minunea, bucuria şi fericirea din jurul nostru şi din suflet... Am înţeles că elevii mei, ştiind sau nu povestea rabinului Eisik din Cracovia, i-au preluat însă înţelepciunea cuprinsă în puţine cuvinte: ,,Există ceva care nu e de găsit nicăieri în lume, dar există în lumea ta, în casa ta, în interiorul sufletului tău: FERICIREA. Ea se învaţă, se construieşte şi capacitatea de a o construi implică voinţa".
Adevărul îl citim şi în cuvintele Ecleziastului: ,,Du-te şi mănâncă pâinea ta cu bucurie şi bea cu bucurie vinul tău!"
 Cunoscând pe părinţii elevilor mei, ştiu că i-au îndemnat să fie atenţi la momentele de fericire simple, pentru că din ele, din fărâme, se ţese o viaţă fericită.
În după-amiaza aceea de mai, până spre seară, au fost momente de graţie, s-au înşirat poveşti de viaţă...
Aveam pe soţul meu lângă mine şi amândoi îi priveam pe cei pe care îi ştiam de copii, îi priveam fericiţi, preţuindu-i pentru prietenia pe care n-au lăsat-o să se piardă, pentru solidaritatea dintre ei, pentru sentimentele profunde ce le trăiau. Numai aşa se înţelege răspunsul tuturor la ,,chemarea" pentru întâlnirea, după zecile de ani, a unuia dintre ei, a lui I. Chivari, căruia i s-au alăturat imediat câţiva colegi. Buna-credinţă şi entuziasmul au făcut să li se asocieze dl. Ovi Dan şi ,,întâlnirea aniversară" să devină ,,o sărbătoare" a sufletului...
Valoarea umană a acestor elevi este evidentă, m-a făcut să şterg distanţa dintre catedră şi bancă şi să am, astăzi,  prietene adevărate, pe Victoria Negrea şi pe Maria Chişbora.
În ziua aceea neuitată de mai... am retrăit bucuria de a fi profesoară... Dar şi bucuria izvorâtă din certitudinea că ,,elevele şi elevii" mei au deschiderea şi disponibilitatea de a nu ceda, de a merge înainte şi de a trăi frumos viaţa.
Otilia Bălaş    
 
      -Vă mai amintiți?
Cântam pe sub castani
Cei optsprezece ani
Și ne credeam
      Titani ai viselor!
 
Eram pe val,
Nu bănuiam
Că eram beți de ideal!
 
      -Vă mai amintiți?
 
De noaptea caldă a serenadelor,
Când ne-am trezit
Tineri cuminți
Cu ochi fierbinți?
          Clipă de dor...
Victoria Mocanu
Pentru mai multe poze (120 de poze), accesați Galeria foto: ,,Fiecare întâlnire a primei promoții de absolvenți ai Școlii Medii Nr. 5 este o sărbătoare".

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 13:25:27 Ora de vară a Europei de Est