Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

„Alege viaţa. Vacanţă în siguranţă”

Campanie de educaţie rutieră pentru copii şi părinţi

„Alege viaţa. Vacanţă în siguranţă”

Polițiștii rutieri şi de prevenire bihoreni au susținut ore de educație rutieră în cadrul campaniei „Alege viața. Vacanță în siguranță".

Atât copiilor, cât și părinților, le-au fost oferite sfaturi și recomandări pentru un plus de siguranță, în vacanța care urmează.
Campania „Alege viața. Vacanță în siguranță", implementată la nivel naţional de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu United Way România, a fost derulată la nivelul judeţului Bihor de poliţiştii Serviciului Rutier împreună cu cei ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
Campania a fost desfăşurată în perioada 7 - 10 iunie 2017, în trei instituţii de învăţământ din municipiul Oradea, respectiv la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Liceul Teoretic „Lucian Blaga" şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu" Oradea.
Proiectul, în care au fost implicaţi elevi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, a vizat conştientizarea celor mai mici participanţi la trafic cu privire la necesitarea cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie în ansamblu, precum şi cunoaşterea semnificaţiei indicatoarelor rutiere.  Poliţiştii bihoreni au desfăşurat în cadrul proiectului activităţi educative şi practice, investindu-i pe elevi cu calitatea de „mini-poliţişti", care să transmită prietenilor mesaje privind importanţa respectării regulilor de circulaţie.
La nivelul celor trei instituţii de învăţământ implicate în campania preventivă au fost constituite patrule şcolare formate din şase elevi. După o instruire temeinică, realizată de poliţişti, patrulele şcolare au acţionat în trafic, în zona unităţilor şcolare, sub atenta supraveghere a poliţiştilor rutieri şi de prevenire bihoreni.
În acelaşi context, sâmbătă, 10 iunie a.c., polițiștii rutieri şi de prevenire bihoreni, sub coordonarea Direcției Rutiere a Poliției Române, au desfăşurat ore de educaţie rutieră în parcările celor trei magazine Kaufland din municipiul Oradea.
 
Copiii nu au fost singurii cărora polițiștii le-au adresat sfaturi și recomandări. Părinților, polițiștii le-au oferit sfaturi și bune practici pentru a conștientiza pericolele la care sunt expuși copiii lor.
La finalul activităților, cei mici au primit cadouri de la partenerii de campanie preventivă.
Dragi părinți, Poliția Română vă recomandă
Respectați toate regulile de circulație, dar și politețea în trafic! Copiii învață cel mai bine prin imitație, deci și aceștia vor adopta același comportament rutier.
Este important să le explicăm copiilor să fie atenți când sunt în apropierea carosabilului, să nu traverseze prin locuri nepermise și să se asigure că șoferul mașinii a observat intenția lor de traversare.
Copiii sub 14 ani nu pot circula cu bicicleta pe drumurile publice, deci nu-i lăsați nesupravegheați când se plimbă cu bicicleta!
Este interzis să transportați copii cu vârsta până la 12 ani pe scaunul din față în timpul deplasării pe drumurile publice, chiar dacă sunt ținuți în brațe de adulți.
De la părinți pentru copii
Ne ținem de mână! Chiar dacă cei mici își doresc independența încă de la vârste fragede, când vă apropiați de trecere, roagă-l să-ți dea mâna și să fie atent la mașinile care vin din ambele direcții.
 Observăm cu toate simțurile! Privește și ascultă traficul tot timpul, nu doar atunci când se aude un claxon.
Nu te grăbi! Recomandă-i să se asigure de două ori înainte să se apropie de carosabil pentru a traversa. De asemenea, să se asigure și că mașinile au oprit pentru a-i acorda prioritate.
Amintește-ți regulile de circulație pentru pietoni și respectă culorile semaforului!
Deplasează-te numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, cu fața spre direcția de mers a mașinilor.
Traversează perpendicular pe axul drumului, în pas vioi și nu alerga niciodată spre/pe trecerea pentru pietoni.
Nu traversa prin spatele autovehiculelor oprite/staționate sau prin spatele autobuzului din care ai coborât. Dă șoferilor suficient timp pentru a opri înainte de a te angaja în traversare, e posibil ca vehiculele din spate să nu frâneze la timp.
Evită să traversezi drumul prin locuri cu vizibilitate redusă (curbe, vârfuri de pantă).
Nu privi în telefon când traversezi pe trecerea pentru pietoni, chiar dacă este trecere semaforizată.
Cere ajutor! Dacă nu ești sigur că poți traversa, așteaptă alți oameni și traversează împreună cu aceștia.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Alege viaţa. Vacanţă în siguranţă”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."