Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Alege viaţa. Vacanţă în siguranţă”

Campanie de educaţie rutieră pentru copii şi părinţi

„Alege viaţa. Vacanţă în siguranţă”

Polițiștii rutieri şi de prevenire bihoreni au susținut ore de educație rutieră în cadrul campaniei „Alege viața. Vacanță în siguranță".

Atât copiilor, cât și părinților, le-au fost oferite sfaturi și recomandări pentru un plus de siguranță, în vacanța care urmează.
Campania „Alege viața. Vacanță în siguranță", implementată la nivel naţional de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu United Way România, a fost derulată la nivelul judeţului Bihor de poliţiştii Serviciului Rutier împreună cu cei ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
Campania a fost desfăşurată în perioada 7 - 10 iunie 2017, în trei instituţii de învăţământ din municipiul Oradea, respectiv la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Liceul Teoretic „Lucian Blaga" şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu" Oradea.
Proiectul, în care au fost implicaţi elevi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, a vizat conştientizarea celor mai mici participanţi la trafic cu privire la necesitarea cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie în ansamblu, precum şi cunoaşterea semnificaţiei indicatoarelor rutiere.  Poliţiştii bihoreni au desfăşurat în cadrul proiectului activităţi educative şi practice, investindu-i pe elevi cu calitatea de „mini-poliţişti", care să transmită prietenilor mesaje privind importanţa respectării regulilor de circulaţie.
La nivelul celor trei instituţii de învăţământ implicate în campania preventivă au fost constituite patrule şcolare formate din şase elevi. După o instruire temeinică, realizată de poliţişti, patrulele şcolare au acţionat în trafic, în zona unităţilor şcolare, sub atenta supraveghere a poliţiştilor rutieri şi de prevenire bihoreni.
În acelaşi context, sâmbătă, 10 iunie a.c., polițiștii rutieri şi de prevenire bihoreni, sub coordonarea Direcției Rutiere a Poliției Române, au desfăşurat ore de educaţie rutieră în parcările celor trei magazine Kaufland din municipiul Oradea.
 
Copiii nu au fost singurii cărora polițiștii le-au adresat sfaturi și recomandări. Părinților, polițiștii le-au oferit sfaturi și bune practici pentru a conștientiza pericolele la care sunt expuși copiii lor.
La finalul activităților, cei mici au primit cadouri de la partenerii de campanie preventivă.
Dragi părinți, Poliția Română vă recomandă
Respectați toate regulile de circulație, dar și politețea în trafic! Copiii învață cel mai bine prin imitație, deci și aceștia vor adopta același comportament rutier.
Este important să le explicăm copiilor să fie atenți când sunt în apropierea carosabilului, să nu traverseze prin locuri nepermise și să se asigure că șoferul mașinii a observat intenția lor de traversare.
Copiii sub 14 ani nu pot circula cu bicicleta pe drumurile publice, deci nu-i lăsați nesupravegheați când se plimbă cu bicicleta!
Este interzis să transportați copii cu vârsta până la 12 ani pe scaunul din față în timpul deplasării pe drumurile publice, chiar dacă sunt ținuți în brațe de adulți.
De la părinți pentru copii
Ne ținem de mână! Chiar dacă cei mici își doresc independența încă de la vârste fragede, când vă apropiați de trecere, roagă-l să-ți dea mâna și să fie atent la mașinile care vin din ambele direcții.
 Observăm cu toate simțurile! Privește și ascultă traficul tot timpul, nu doar atunci când se aude un claxon.
Nu te grăbi! Recomandă-i să se asigure de două ori înainte să se apropie de carosabil pentru a traversa. De asemenea, să se asigure și că mașinile au oprit pentru a-i acorda prioritate.
Amintește-ți regulile de circulație pentru pietoni și respectă culorile semaforului!
Deplasează-te numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, cu fața spre direcția de mers a mașinilor.
Traversează perpendicular pe axul drumului, în pas vioi și nu alerga niciodată spre/pe trecerea pentru pietoni.
Nu traversa prin spatele autovehiculelor oprite/staționate sau prin spatele autobuzului din care ai coborât. Dă șoferilor suficient timp pentru a opri înainte de a te angaja în traversare, e posibil ca vehiculele din spate să nu frâneze la timp.
Evită să traversezi drumul prin locuri cu vizibilitate redusă (curbe, vârfuri de pantă).
Nu privi în telefon când traversezi pe trecerea pentru pietoni, chiar dacă este trecere semaforizată.
Cere ajutor! Dacă nu ești sigur că poți traversa, așteaptă alți oameni și traversează împreună cu aceștia.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Alege viaţa. Vacanţă în siguranţă”.

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 04:51:47 Ora de vară a Europei de Est