Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Știință, politică pe pâine și dans în stiluri...

Economiștii ne-au oferit, vineri, la Balul bobocilor

Știință, politică pe pâine și dans în stiluri...

Fiind la început de post și în plină campanie electorală, economiștii orădeni ne-au oferit, vineri (14 noiembrie 2008), la sărbătoarea bobocilor, știința balului, cu Darienstain, politica lui pește, cu Băse și Becali, dans în stiluri, totul cumpătat și servit ca la carte de Adela și Cosmin, în regia unor îndrăgiți profesori: Alice Scarlat și Andreea Ciobanu, cu concursul Monicăi Naste și al lui Florin Kalmar, dar și cu un DJ de nota 10 la pupitru – DJ Dorin Pop.

Douăzeci și doi de boboci frumoși și orgolioși, un experiment în direct, circ politic privit prin gaura neagră a guvernului, premii-surpriză, totul condimentat după gust și administrat cumsecade. Balul a devenit regal, iar aleșii s-au numit Gabriela Ivan și Răzvan Copil - Miss și Mister boboc, Mădălina Lațcău și Andrei Coliban (premiul de popularitate), Ana Marian și George Suciu (premiul II), Violeta Gligan și Marius Bojani (premiul III)...
Un experiment eșuat
Distinsul cercetător prof. dr. Darienstain Particulus Negrus (alias Darie Gavriluț), ajutat de doi asistenți geniali, Dexterius Maleficus (în traducere liberă, George Lorin Burtă) și Dee Dee Minitehnicus (Iulia Sabău) a pus la cale un experiment din dorința de a crea particula lui Dumnezeu. În ciuda folosirii unei tehnologii avansate și a unor ustensile și aparate performante, de ultimă generație, experimentul a eșuat. Ba mai mult, în urma demersurilor, s-a creat o gaură neagră, din care au ieșit personaje ale istoriei, într-o manieră distorsionată: Adam și Eva (Răzvan Derșidan – Mirabela Hălmăjan), Cleopatra (Denisa Domocoș), Hercule (Sorin Ficuț), Prințesa și Dracula (Cristina Ciurba – Cristian Muțiu), Hitler (Mircea Pășcuț), Elvis (Alin Târb), Abba (Diana Mica – Roxana Demian), prințul Charles (George Birău) și Camila, iar în final... Adela Martin și Cosmin Cozma, prezentatorii balului, care au anunțat prezența la sărbătoarea bobocilor a conducerii colegiului (prof. Ioan Corba – director, Răzvan Vonea – director adjunct, Lavinia Koteles – consilier educativ) și componența juriului (prof. Aurica Cifor, președintele juriului, Pavel Ficuț, reprezentantul sponsorilor, Florin Pop, președintele comitetului de părinți, eleva Daniela Suciu, reprezentantul olimpicilor și șeful comitetului de organizare al claselor a XI-a, Roxana Iancu).
Miză mare: premii în bani și abonamente
Pentru a restabili ordinea în univers, au fost invitați în scenă 22 de boboci frumoși și orgolioși (reprezentanții claselor a IX-a A,B,C,D,E,F și G, plus a IX-a A,B,C și D – SAM - Școala de Arte și Meserii), care s-au luptat pentru cucerirea râvnitelor titluri (de Miss și Mister boboc) și pentru adjudecarea unor importante premii în bani (100 ron – premiul de popularitate, 100 ron, plus un abonament la sala de culturism și fitness – premiul III, 200 ron, plus un abonament la sală – premiul II, 300 ron și un abonament la sală pe două luni – pentru Miss și Mister boboc) și a unor premii-surpriză.
Lupta a fost strânsă și uneori dură, pentru că în caz de nerespectare a „clauzelor contractuale”, concurenții erau „biciuiți” de frumoasele asistente care nu i-au scăpat o clipă din ochi.
Fetele au dezbrăcat băieții cu dinții, iar băieții au pus-o de o ... căpățână
După o probă de cultură generală (desfășurată cu ușile închise, adică în scris), boboacele au trecut să-și dezbrace partenerii de halat, doar cu gura și dinții, fără a se ajuta de mâini (într-un minut și jumătate); băieții au scăpat ușor, doar cu o probă de dans; la următoarea rundă, bobocii au fost trimiși în sală să-și convingă diriginții (sau un alt profesor) să-i ajute să alcătuiască o frază despre un politician, folosindu-se de opt cuvinte de sprijin și încercând să surprindă schimbările care vor avea loc în viața politicianului după experimentul de la Geneva; situați de o parte și de alta a paravanului (creat de gaura neagră), băieții trebuiau să ghicească o particularitate a partenerei, indicată pe biletul extras, iar fetele urmau să-și identifice partenerul pipăindu-i pantofii și piciorul dezvelit până la genunchi, scos prin gaura neagră; ultimul „cuvânt” l-au avut tot băieții, care, la ultima probă, au devenit mari ospătari cu pantofi de damă în picioare. Vădit incomodați de tocuri, ei trebuiau să se miște cât mai repede urmând linia dreaptă trasată și transportând pe două tăvi câte o căpățână de varză. La nevoie, boboaca aflată în spatele partenerului trebuia să recupereze varza căzută.
Politicieni versa(n)ți, dansatori și soliști vocali titrați
Fără a-și face prea multe iluzii sau vreo aluzie la campania electorală deșănțată și la personajele emblematice de pe scena politică artistico-plastică, economiștii au adus pe platou figuri simpatice, îngrijorate de ziua de mâine și de soarta țărișoarei pe care o „mulg”, dar și de gaura neagră dată de iluștrii guvernanți care nu respectă legile, fiecare acționând în legea lui. Circul politic a fost întreținut de Băse (Dorin Pop), Becali (Mircea Almășan), Marko (Biro Zoltan) și Vadim (Alin Târb). Au avut intervenții salutare polițistul Cioacă (Alexandru Potra), Oana Z. (Florina Gug) și Elodia (Adrian Alb).
Dansul a stat cu regele la masă, variind în stiluri (și „parastiluri”), de la stilul sălbatic și tehno, la povestea de dragoste a Cezarei Pop ori la dansul irlandez (river step), de pe meleaguri scandinave, în coregrafiile semnate de Alexandra Cozma, Adrian Cojocariu și Vlad Popa.
Soliștii vocali și-au prezentat adevărata carte de vizită în evoluții aplaudate la scenă deschisă, de la micuța și talentata Lorena Șandro, la veterana și admirabila „Shakira” (ex-economista) - Anca Nicoleta Căuș, „Dan” (alias Florin Gherlea) ne-a oferit o piesă proprie, în premieră absolută, iar Megahertz ne-a surprins cu redarea vocală a unor instrumente (în stilul beatbox).
Zece milioane  - un gest de caritate
Chiar dacă nu i-a reușit experimentul, cercetătorul Darienstain a considerat că un gest de caritate înseamnă mult mai mult, așa încât a invitat președintele juriului (pe dna prof. Rodica Cifor) să preia de la organizatorii balului un plic cu zece milioane pentru cei ce vor avea nevoie de ajutorul economiștilor.
Și ca să fie originali și incitanți până la capăt, organizatorii au pus la cale o gală regească de premiere a bobocilor, în care am admirat 11 ținute originale de vestimentație confecționate de purtătorii lor: Georgiana Cristea, Carmina Hălmăgean, Renata Rotar, Kassai Renate, Diana Petrușan, Denisa Buta, Codruța Tivadar, Emilia Luncan, Daniela Cociuba, Paula Roșca și Adrian Cozac.
Să mai spunem că din uriașul detașament de organizare (de 73 de elevi și cinci profesori), orchestrat admirabil de maestrul de ceremonii Alice Scarlat, au făcut parte administratori și scenografi vestiți: Tania Nicola, Mădălina Ruje, Ioana Petruț, dar și sufletele negre, albe doar în cerul gurii: Ionuț Pop, Claudiu Bodea, Petru Jurău, Celestin Fălăuș...
Întreaga rețea de informatori și informaticieni, teroriști și contrabandiști a fost ținută sub observație de ing. Florin Kalmar.
Cât despre boboci, numai de bine. Fiecare a ajuns într-un fel sau altul la premii, așa după cum v-am prezentat la începutul reportajului, unii fiind răsplătiți cu premii-surpriză: „Cel mai explodat boboc” și „Devoratoarea de nasturi”.
Așadar, economiștii au confirmat din nou că sunt profesioniști și artiști neîntrecuți chiar și la distracție. Ei au transformat balul într-un regal! (Ovidiu DAN)   
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Știință, politică pe pâine și dans în stiluri...

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 04:25:07 Ora de vară a Europei de Est