Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cetatea Oradea găzduiește Zilele Sfântului Ladislau

Începând de astăzi, luni,

Cetatea Oradea găzduiește Zilele Sfântului Ladislau

Viceprimarul Municipiului Oradea, Florin Birta, alături de viceprimarul orașului Debrecen din Ungaria, dl. Komolay Szabolcs, au susținut miercuri, 14 iunie, o conferință de presă cu privire la ,,Zilele Sfântului Ladislau - ediția 2017", eveniment cultural important care urmează să se desfășoare în perioada 19-25 iunie, în Cetatea Oradea.

Evenimentul a fost moderat de dl. Zatyko Gyula - președintele Asociației Sfântul Ladislau din Oradea.
,,Noi, ca administrație publică, îi considerăm orădeni pe toți locuitorii acestui oraș, indiferent de etnia pe care o au. Pentru că suntem un oraș multietnic și pentru că mai mult de 20% din populația orașului o reprezintă etnia maghiară, noi susținem orice eveniment cultural important pentru etnicii maghiari. De activitatea Sfântului Ladislau se leagă multe lucruri din istoria orașului nostru, prin urmare este de datoria noastră de a susține organizarea acestui eveniment, aceasta fiind o formă de respect față de cetățenii orașului nostru, indiferent de etnie", a spus în deschiderea conferinței viceprimarul Florin Birta.
Anul 2017 este declarat an jubiliar Sf. Ladislau, deoarece se împlinesc 940 de ani de la urcarea sa pe tron și 825 de ani de la canonizarea sa.
Viceprimarul Florin Birta a purtat cu omologul său din Debrețin mai multe discuții privind evenimentele care vor avea loc săptămâna viitoare în Cetatea Oradea, privind proiectul ,,Debrecen - capitală culturală europeană", pe care și Oradea îl va susține, dar și aspecte ce țin de organizarea Festivalului ,,Carnavalul florilor", care a devenit deja o tradiție în Oradea și Debrecen și care va avea loc în luna august.
Viceprimarul orașului Debrecen, dl. Komolay Szabolcs, a mulțumit gazdelor orădene pentru invitație, precizând că trecutul și viitorul celor două orașe, Oradea și Debrecen, care sunt și orașe înfrățite din anul 1991, se leagă strâns unul de celălalt.
,,Personalitatea Sfântului Ladislau, care a luptat în permanență pentru unitatea în jurul creștinismului, leagă și mai mult trecutul celor două orașe, iar în viitor ne dorim ca aceste legături să devină și mai strânse. La evenimentul de săptămâna viitoare, Debrecen va fi prezent cu opt manifestări, dorindu-ne să prezentăm o mostră din cultura orașului nostru. Astfel, în Cetatea Oradea va fi prezent săptămâna viitoare cel mai valoros ansamblu folcloric din Ungaria - Ansamblul Haidu. Totodată, în cetate se vor putea degusta celebrii cârnați, specifici zonei Debrecen, aceștia având o vechime în istoria gastronomiei maghiare de 300 de ani", a spus viceprimarul orașului Debrecen, dl. Komolay Szabolcs.
În final, dl. Zatyko Gyula - președinele Asociației Sfântul Ladislau din Oradea a definit evenimentul cultural ,,Zilele Sfântului Ladislau": ,,Acesta este evenimentul care ne leagă indiferent de opțiunile religioase sau politice, fiind o punte culturală care îi leagă pe maghiari cu maghiari, dar și pe maghiari cu concetățenii lor de etnie română. Evenimentul Zilele Sfântului Ladislau va include cca 100 de programe. Deși acesta este un eveniment maghiar, organizatorii au pregătit programe care sunt destinate tuturor celor care vor trece pragul Cetății Oradea". (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:23:00 Ora de vară a Europei de Est