Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Prosperitatea, miza planului de dezvoltare a Oradiei

Domnul primar, inginer Ilie Bolojan

Prosperitatea, miza planului de dezvoltare a Oradiei

Având în vedere faptul că în data de 22 iunie s-a împlinit un an de la investirea în funcție a actualului Consiliului Local, precum și a primarului, primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Florin Birta au prezentat în cadrul unei conferințe de presă o evaluare a modului în care proiectele municipalităţii sunt duse la îndeplinire, în ce stadiu au ajuns, respectiv dacă angajamentele au fost realizate sau sunt în curs de realizare.

Astfel, primarul Ilie Bolojan a anunțat că miza principală a planului de dezvoltare este prosperitatea municipiului Oradea, iar în acest proiect Primăria Oradea își asumă un rol important în dezvoltarea economică a orașului.
Principalele preocupări sunt: modul în care trăiesc oamenii, dacă au locuri de muncă, dacă au câștiguri mai bune, care este calitatea mediului și a serviciilor pe care le asigură Primăria Oradea, resursele financiare ale orașului, modul de gestionare a acestuia etc.
,,O miză importantă era ca orașul să cunoască o dezvoltare economică importantă, ne-am propus ca orașul să cunoască o creștere a PIB-ului de cel puțin 6% în euro în fiecare an. Dacă orașul are acest ritm de dezvoltare în următorii 10 ani, am ajunge la un nivel de câștiguri mediu față de Uniunea Europeană.
Indicatorii economici ai orașului astăzi arată conform evoluției cotelor defalcate din impozitul din salarii, care arată că avem o creștere de 10% net a fondului total de salarii în municipiu. De asemenea, în primele 6 luni ale anului 2017, Primăria Oradea a încasat mai mult decât jumătate din cât am estimat pentru acest an, ceea ce înseamnă că orașul se dezvoltă", a declarat Ilie Bolojan.
În ceea ce privește gradul de îndatorare a orașului, se poate observa că în momentul de față acesta e de 17-18%, faţă de maximum 30% cât permite legea, iar în anii următori acest grad de îndatorare are o evoluție de descreștere.
Stadiul proiectelor pentru perioada 2016-2020
Primarul Ilie Bolojan a prezentat și stadiul proiectelor propuse pentru mandatul 2016-2020.
Astfel, în ceea ce privește direcțiile de dezvoltare, primarul a menționat că există cinci direcții cheie pe care administrația locală le va urmări în acest mandat.
1.Orașul conectat - conectarea rutieră la autostrăzile europene
La finalul anului trecut, administrația locală a colaborat cu Ministerul Transporturilor și a reușit ca legătura rutieră dintre Oradea și autostrada Transilvania să fie cuprinsă în masterplan, să aibă finanțare europeană. A fost elaborat studiul de fezabilitate, iar anul acesta s-a colaborat cu Compania de Drumuri și Autostrăzi pentru a pregăti avizarea și aprobarea acestui studiu de fezabilitate. Astfel, anul viitor ar putea începe lucrările, în paralel cu lucrările la autostradă.
Realizarea terminalului intermodal
Terminalul va asigura conectarea rutier-feroviară a municipiului Oradea la sistemul internațional de transport. În ultimul an s-a colaborat cu Autoritatea de Management, deoarece și acest proiect este finanțat din bani europeni, și cu consultanții acesteia s-a definitivat partea de ghid care ține de municipiul Oradea. După publicarea acestui ghid pot fi demarate procedurile de licitație, în așa fel încât terminalul să fie terminat și să devină operațional în anul 2019.
Operarea mai bună a aeroportului
Primăria Oradea a înființat o linie de transport OTL care să preia călătorii, a oferit spații publicitare gratuite pe bannerele publicitare ale Primăriei și susține realizarea unei curse charter pentru turiști pe ruta București - Oradea, care ar veni vineri și ar pleca duminică.
Drumuri mai bune între Oradea și comunele din jur
La drumul ocolitor al cartierului Episcopia între Str. Bihorului și girația de la Real, licitația este în așteptarea validării, în prima săptămână din iulie se va publica, la sfârșitul lunii august s-ar putea avea o adjudecare, iar în toamna acestui an s-ar putea începe lucrările aferente. În ceea ce privește asfaltarea drumului dintre cartierul Podgoria și Oșorhei, studiul de fezabilitate este realizat, iar la drumul nou Oradea-Paleu din zona Str. Izvorului peste dealuri este realizat studiul de fezabilitate.
O circulație mai bună în oraș - extinderea liniei de tramvai
Licitația este în curs, în evaluare, iar dacă oferta nu va fi în regulă se va relua licitația.
În ceea ce privește pasajele subterane, este în lucru studiul de fezabilitate pentru pasajul din Centrul Civic, între zona Podului Dacia și Piața Cetății, iar pentru lărgirea podului Dacia partea de expertiză este în lucru. Cu privire la parcarea supraterană de la Baza Voința, aceasta are nevoie de avize din partea Comisiei Naționale pentru Monumente.
2. Orașul competitiv
Primăria Oradea va atrage în continuare companii și firme, va dezvolta alte parcuri industriale, iar după demolarea CET 2 se va înființa și pe această locație un nou parc industrial, Primăria Oradea având întenția de a construi hale pentru firmele din parc și să sprijine construcția de apartamente pentru muncitori.
Un alt proiect important este școala de meserii și școala internațională. La școala de meserii se vor concentra pe Colegiul Traian Vuia, unde momentan se lucrează la internat, în așa fel încât să existe pentru elevii care învață acolo condiții optime pentru elevi.
3.Orașul cu spații publice de calitate
Controlul extinderii urbane
Primăria Oradea va controla extinderea intravilanului eliminând astfel extinderea haotică a orașului. Totodată se are în vedere și reutilizarea terenurilor reconvertite. Punerea în valoare a acestor terenuri va conduce la renașterea urbană a zonelor limitrofe.
Centrul orașului distinctiv european
Pe Str. V. Alecsandri licitația pentru lucrări este în curs, s-a încheiat realizarea studiului de fezabilitate pentru a realiza proiectul de a transforma Str. Aurel Lazăr în pietonal, reabilitarea Colegiului Eminescu studiul de fezabilitate în lucru, se vor continua lucrările de reabilitare a Cetății etc.
Spații verzi în fiecare cartier
Din această toamnă, Primăria Oradea va prelua terenuri pentru parcuri în cartierele unde orașul nu mai dispune de terenuri.
4.Orașul inteligent
Orașul universitar
A fost semnat contractul cu firma care va realiza masterplanul, iar anul viitor se vor începe lucrările la prima clădire finanțată de orașul Oradea pentru Campusul Universitar.
Infrastructura digitală și programul de trafic și mobilitate
Vor începe lucrările de pregătire, Primăria Oradea susținând infrastructura digitală a asociațiilor de proprietari și ceea individuală în vederea reducerii costurilor administrării blocurilor.
5. Orașul turistic
Reamenajarea zonei Crișului Repede
Se lucrează în zona Sinagogii Zion, iar împreună cu Apele Române  se va reabilita malul stâng al Crișului în zona Primăriei.
Reabilitarea Casei Darvas din fonduri europene
 Urmează să se publice licitația pentru lucrările de reabilitare, sinagoga din Str. Primăriei va deveni muzeu, pentru care s-a semnat protocolul.
Noua sală de sport polivalentă
Licitația este în curs, cel mai probabil la primăvară pot fi începute lucrările propriu-zise.
,,În urma realizării acestor proiecte sunt convins că orașul Oradea va fi un oraș prosper și european", a declarat primarul Ilie Bolojan. (B.P.)

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 14:40:42 Ora de vară a Europei de Est