Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Domnului profesor, cu drag!

Coruptia academică, în vizorul studenților...

Domnului profesor, cu drag!

Ţi-ai trimis vreodată copilul la şcoală, cu o ,,atenţie" pentru profesor? Ai fost vreodată necăjit că un coleg a luat, fără să se prezinte, examenul pentru care tu învăţaseși luni de zile? Atunci sigur ştii că învăţământul nu este sau n-ar trebui să fie de vânzare! Este ceea ce şi-au propus şi membrii Asociaţiei Pro Polis să le spună elevilor, studenţilor şi profesorilor, în cadrul proiectului ,,Domnului profesor, cu drag".

Potrivit unui raport internaţional, România se află în topul primelor trei state în care corupția în mediul academic este considerată ca fiind endemică în aproape toate domeniile majore. În universităţile din România, studenţii s-au confruntat cu minimum un caz de corupție academică în timpul studiilor în domenii majore cum ar fi admiterea, notarea, obținerea de diplome (inclusiv la nivel doctoral) și recrutarea staff-ului academic. ,,Universitatea din Oradea este percepută drept fieful unor ,,familii", iar nivelul academic al acesteia este perceput ca fiind destul de scăzut. Ce putem face noi, studenţii, să contribuim la eradicarea acestor practici, câtă vreme orice încercare de a dezvălui aceste lucruri dă naştere unor represalii ce ne pot afecta chiar absolvirea?", se întreabă un student orădean întâlnit în campus, care a preferat să rămână anonim.
,,Putem lucra la conştientizarea studenţilor şi profesorilor că orice decizie ce nu se bazează pe criterii academice, ci pe mită, cadouri, legături de familie, calitatea de membru de partid sau pe omisiuni intenționate la supravegherea examenelor poate fi definită drept corupţie academică. Putem să-i ajutăm pe colegii noştri să conştientizeze importanţa reducerii riscurilor de corupţie într-un mediu extrem de important pentru formarea tinerei generaţii, cel academic", spune Valeria Lungu, coordonatoare de proiect şi studentă la Relaţii Internaţionale.
Voluntarii Asociaţiei Pro Polis au mers astăzi la Salonta, Beiuş, Aleşd şi Oradea, pentru a distribui flyere, pliante şi afişe legate de proiectul ,,Creşterea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în mediul academic bihorean", derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor. Primăriile localităţilor vizate, precum şi principalele instituţii de învăţământ, au fost informate despre cauzele şi soluţiile acestui fenomen.
 ,,Din punctul meu de vedere, învăţământul nu este de vânzare! Împreună, studenţi şi profesori, vom reuşi să nu lăsăm spiritul academic să moară. Oamenii sunt mai importanţi decât titlurile!", crede şi Anastasia Arhirii, coordonatoare de proiect şi studentă la Ştiinţe Economice.
 În următoarea perioadă, voluntarii asociaţiei vor organiza seminarii cu studenţii din Universitatea Oradea, precum şi întâlniri de informare şi alte activităţi cu elevi şi cetăţeni din Salonta, Beiuş, Marghita, Săcueni sau Aleşd. 
Mircea Stroe
Pentru mai multe poze,accesați Galeria foto: Domnului profesor, cu drag!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:11:44 Ora de vară a Europei de Est