Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Orădenii sunt așteptați la Festivalul Medieval al Cetății Oradea

Vineri, sâmbătă și duminică

Orădenii sunt așteptați la Festivalul Medieval al Cetății Oradea

Directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, dl Mihai Jurca, împreună cu directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, doamna Angela Lupșea au susținut marți, 4 iulie 2017, o conferință de presă în care au anunțat și au prezentat în detaliu evenimentul care va avea loc în acest weekend în Cetatea Oradea, respectiv ,,Festivalul Medieval al Cetății Oradea" - ediția 2017.

,,Timp de trei zile, curtea Palatului Princiar va oferi vizitatorului o adevărată călătorie în timp. Aici vor fi întâlniți meșteșugarii îmbrăcați în costume medievale: armurieri, dresori de păsări de pradă, fierari, olari, cioplitori în lemn etc. Îi așteptăm  pe toți orădenii, și nu numai, să treacă pragul Cetății în acest weekend, pentru a se bucura de atmosfera de sărbătoare medievală. După deschiderea oficială a festivalului, care va avea loc vineri, 7 iulie, de la ora 14.00, va urma Parada Medievală, care va putea fi admirată, începând cu ora 17.00, pe traseul: platoul din fața Magazinului Crișul - Str. Republicii - Piața Unirii -Str. Independenței - Parcul 1 Decembrie - Cetatea Oradea", a spus în deschiderea conferinței de presă directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, dl Mihai Jurca.
În fiecare seară a Festivalului Medieval al Cetății Oradea vor avea loc concerte pe scena din interiorul cetății. Astfel, vineri, 7 iulie, va concerta Phoenix și invitații Călin Pop și Dan Andrei Aldea, sâmbătă vor putea fi ascultați Ada Milea și Alex Bălănescu, dar și trupa Vama, iar duminică, în ultima zi a festivalului, vor concerta cei de la trupa ,,Subcarpați".
Ca elemente inedite ale festivalului amintim simularea în curtea Cetății a unor bătălii medievale, în fiecare seară, de la ora 19.00, dar și spectacolele cu jonglerii de foc care vor fi executate de trupa Hypnosis, vineri și sâmbătă seara, după terminarea concertelor. Zona cu jocuri dedicată copiilor va fi amenajată în prima curte a Cetății, în fața Corpului I.
Referitor la noua denumire a acestui eveniment, Angela Lupșea, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, a precizat: ,,De anul acesta, intrăm pe o linie de promovare a Cetății Oradea. Astfel, acest eveniment nu se mai numește ,,Zilele Cetății Oradea", stabilind că el trebuie să fie unul definitoriu pentru acest spațiu și să apară sub genericul ,,Festivalul Medieval al Cetății Oradea".
Totodată, Angela Lupșea a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea atelierelor meșteșugărești de pe Str. Breslelor din interiorul Cetății Oradea.
În final, directorul Angela Lupșea a făcut un apel către părinții care vor veni însoțiți de copii, să fie atenți la supravegherea acestora, întrucât zona va fi foarte aglomerată. În cazul unor incidente, aceștia sunt rugați să apeleze la personalul din Cetatea Oradea, care va fi ușor de identificat, deoarece va purta tricou alb și ecuson.
Programul festivalului
În fiecare an, în luna iulie Cetatea Oradea vă invită într-o călătorie în timp, tocmai până în timpuri medievale!
Trei zile de festival ne vor readuce în fața noastră obiceiuri, cavaleri și oșteni care te vor face să călătorești în timp, atât prin atmosferă cât și prin demonstrații de luptă. Curtea palatului princiar va deveni un mic sat medieval unde meșteri, cavaleri și simpli locuitori liberi. Festivalul va găzdui de asemenea și multe activități interactive, de la ateliere organizate de meșteșugarii până la demonstrații de luptă sau activități de distracție, specifice epocii medievale (concerte, jonglerii cu foc etc.).
Tabere Medievale
200 de actori costumați în straie medievale  vor umple curtea Palatului Princiar cu corturi, iurte, ateliere de fierărie, și alte activități care erau specifice unui târg în evul mediu. Toate trupele care vor fi în curtea palatului vor avea zilnic momente dedicate interacțiunii cu publicul, de la dresură cu păsări de pradă până la expoziții de arme sau meșteșuguri medieval (armurier, turnatorie, etc). Curtea Palatului Princiar va fi o atracție atât pentru copii cât și pentru adulți sau pasionații de armuri și arme medievale.
Artizani și meșteșugari
35 de artizani și meșteri populari vor aduce în fața vizitatorilor tradiții și obiceiurile specifice acestor zone umplând Strada Breslelor: cioplit în lemn, modelare în lut, croșetat, pielărie, olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit, opincar, iconar, artizan și atelier de săpunuri naturale etc. Vom avea demonstrații de meșteșuguri și un mic târg de meșteșuguri populare, unde vizitatorii vor putea să vadă confecționarea produselor artizanale putând chiar să le achiziționeze. Tot aici se vor desfășura Ateliere pentru copii, unde cei mici vor putea învăța diferite meșteșuguri: cioplit în lemn, modelare în lut, croșetat, pielărie, olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit sau atelierul florarului.
Bătălii - trei mari bătălii în cadrul ediție 2017
Cavaleri, arcași, spadasini sau cavalerii călare se vor întrece în cele trei bătălii medievale:
1. ,,Șarjă în parc''- Parcul Cetății Poarta de Est - călăreți, arcași vor face un spectacol medieval în Parcul Cetății, podul va servi ca și gradenă naturală pentru publicul prezent.
2. „Asediul porților" - Poarta de Est (gang biserica) - a doua bătălie se va da în fața Hotelului din Cetate.
3. „Apărarea Cetății"- Curtea Cetății - exact ca și anul trecut ultima bătălie se duce în curtea principală a Cetății.
Muzică și distracție - concerte, jonglerii cu foc sau concerte stradale medievale
Pentru a intra cât mai bine în atmosfera medievală, vizitatorii vor avea parte zilnic de concerte medievale stradale, Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores, Lupus Dacus sau Pelegrinii fiind trupele de muzică medievală care vor cânta anul acesta.
Vineri și sâmbătă, jonglerii cu foc vor încânta spectatorii cu două momente inedite realizate de trupa Hypnosis.
Trei zile cu concerte de excepție: Cobzality, Phoenix și invitații (Dan Andrei Aldea și Călin Pop),  Vama și trupa Subcarpați. Tot în cadrul festivalului, pe teatrul de vară, în 8 iulie, s-a mutat din parcul cetății și programul sesiunii Backyard Acoustic, cu concertul Ada Milea și Alex Bălănescu.
Zona de copii
Pentru cei mici a fost amenajată o zonă specială, unde se pot distra în voie pe tobogane, trambulină sau în cadrul unor activități educative cum ar fi tras cu arcul, ateliere de luterie, pictură pe ipsos, expoziții sau jocuri de strategie.
Expoziții de reproduceri arheologice din cultura autohtonă, greacă, egipteană, precolumbiană și indiană vor fi oferite de către Asociația Noua Acropolă zilnic, între orele 18.00 - 23.00. Tot în acest program intră și pictură pe față pentru cei mici. Lecții de tir cu arcul vor fi oferite gratuit de Asociația Red Point din Oradea.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor va oferi zilnic un program dedicat copiilor. Ateliere de creație, ateliere de modelat baloane, jocuri cu parașuta, cu baloane de spumă, uriași și pictură pe față, oferite zilnic între 17.00 - 20.00.
Cutia cu figurine pe ipsos, Atelierul de pictură pe ceramică Lutierul vor fi prezenți la această ediție, alături de Atelierul educativ Happy Color cu jocuri de strategie, memorie, logică, fantezie etc.
Amenajare
Curtea Cetății va duce vizitatorii într-o călătorie în timp, curtea Palatului Princiar se va transforma într-o tabără medievală, Strada Breslelor va găzdui meșterii populari. Vom avea și o zonă de mâncare, cu bucate tradiționale sau street food, dulciuri, înghețată sau vin.
Program zilnic în Festivalul Medieval al Cetății Oradea, ediția 2017
10.00-20.00    Tabere medievale de cavaleri și luptători în Curtea Palatului Princiar
10.00-20.00    Dresură cu păsări de pradă în Curtea Palatului Princiar
10.00-20.00    Descoperă vestigiile Cetății Oradea la Muzeul din Palat
10.00 - 20.00  Târgul Meșterilor Populari pe  Strada Breslelor
10.00-22.00 Atelier Fierar /Armurier Medieval în Curtea Palatului Princiar
10.00-22.00 Ateliere și zona de joacă pentru  copii în Curtea exterioară Bastionul Roșu
11.00-19.00 Arte și meșteșuguri tradiționale pe Str. Breslelor
12.00-22.00 Expoziție de arme medievale în  Curtea Palatului Princiar
14.00-15.00    Atelier de scrimă în Curtea Palatului Princiar
15.00-17.00 Ateliere meșteșugărești pentru copii: olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit pe Str. Breslelor
17.00-19.00 Ateliere meșteșugărești pentru copii: cioplit în lemn, modelare în lut, croșetat, pielărie pe  Str. Breslelor
17.00-20.00 Ateliere de creație pentru copii și tineri, activități organizate de Centrul de Tineret Oradea, în Bastionul Crăișor
19.00-20.00 Bătălii medievale          
Vineri, 7 iulie
14.00 Deschidere festival     
17.00 - 18.00 Parada medievală, pe traseul: platoul din fața Magazinului Crișul - Str. Republicii, Piața Unirii - Str. Independenței - Parcul 1 Decembrie - Cetatea Oradea
15.00 -17.00 Ateliere meșteșugărești pentru copii: olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit Str. Breslelor
17.00-19.00 Ateliere meșteșugărești pentru copii: cioplit în lemn, modelare în lut, croșetat, pielărie Str. Breslelor
18.00-19.00    Concert de muzică medievală și tradițională: Huniadi Cantores și Peregrinii în Curtea Palatului Princiar
19.00-20.00    Bătălie: Șarjă în parc Parcul Cetății Poarta de Est
20.00 - 21.00  Concert Cobzality pe scena din curtea Cetății
21.00 - 22.00 Concert Phoenix și invitații: Călin Pop și Dan Andrei Aldea pe  scena din curtea Cetății
22.30-23.00    Jonglerii cu foc: spectacolul Equilibrium - trupa Hypnosis în curtea Cetății (intrarea în Palatul Princiar)
22.30 - 23.00 Observații astronomice - Astroclub Meridian 0 în Teatrul de vară
Sâmbătă, 8 iunie
10.00-12.00    Tir cu arcul - Deus Vult  spate Corpul H
16.00- 18.30   Concurs de lupte medievale full-contact  Curtea Cetății
18.30-19.00    Concert muzică medievală - Lupus Dacus  pe scena din curtea Cetății
19.00-20.00    Bătălie - „Asediul porților" Poarta de Est (gang biserică)
19.30- 21.00 Backyard Acoustic Season: Ada Milea și Alex Bălănescu în Teatrul de vară
21.00- 22.00   Concert Vama pe scena din curtea Cetății
22.00-22.30    Jonglerii cu foc: spectacolul Notre Dame - trupa Hypnosis în curtea Cetății
Duminică, 9 iunie
10.00-12.00    Tir cu arcul - Deus Vult spate Corpul H
11.00 - 13.00 Casa cu povești tradiționale pentru copii pe Str. Breslelor
15.30 - 16.00 Concert stradal muzică medievală - Cimpoierii din Transilvania  în curtea Palatului Princiar
18.00-19.00  Concert de muzică medievală - trupa Huniadi Cantores în curtea Palatului Princiar
19.00-20.00  Bătălie „Apărarea Cetății" în curtea Cetății
21.00-22.00 Concert Subcarpați pe scena curtea Cetății
Eveniment organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune cu sprijinul Primăriei Oradea și a Administrației Cetății Oradea. (B.P.)

Trimite email

joi, 20 februarie 2020