Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Rigurozitate, seriozitate, responsabilitate, dar o atmosferă caldă, plăcută de examen, nu cu teroare”

Cuvântul de ordine:

,,Rigurozitate, seriozitate, responsabilitate, dar o atmosferă caldă, plăcută de examen, nu cu teroare”

Chiar dacă Biroul de comunicare al Inspectoratului Școlar Județean Bihor a dat publicității, la timp, rezultatele obținute la examenele naționale: Evaluarea națională și Bacalaureat, dl inspector școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas a ținut să se întâlnească cu reprezentanții presei pentru a analiza rezultatele, oferind explicațiile de rigoare.

,,Fără muncă și fără studiu, nu putem face pași înainte!"
Cu o disimulată mândrie și satisfacție, am zice noi, dl inspector școlar general s-a arătat mulțumit de rezultatele obținute la ambele examene naționale. La Evaluarea națională, Bihorul a obținut un procent puțin mai mare decât anul trecut: 72,3 (față de 72,0 în 2016), dar sub media națională; puncte forte: fără eliminați și peste 100 de note de 10 (25 la română, 77 la matematică și un 10 la limba maternă). Generalul însă dorește atingerea și chiar depășirea mediei naționale, creșterea procentului de promovare și a nivelului de performanță.
La Bacalaureat, Bihorul a înregistrat cel mai ridicat procent din ultimii cinci ani
Cu cele 69 de procente (înainte de contestații), Bihorul se situează în frunte cu cea mai mare creștere la nivel de țară (10 la sută), în timp ce alte județe au crescut cu patru procente: Argeș și Sibiu (Sibiul fiind deținătorul locului I cu 84 la sută promovabilitate), Alba - șase procente, Mehedinți - două, în timp ce altele au scăzut cu un procent, Clujul și Maramureșul. În schimb, am dat-o în bară cu eliminații: 10!!! Un eliminat la competențe, patru în timpul probelor scrise și cinci după vizionarea înregistrărilor audio-video (o adevărată premieră națională!!!). ,,Dar faptul că am obținut foarte multe note bune, asta înseamnă că învățământul bihorean este de calitate", apreciază dl inspector general...
Catalogul electronic - un câștig
Întrebat cum își explică acea creștere spectaculoasă (cu 10 la sută) a procentului de promovabilitate, domnia sa a răspuns cu seninătate: ,,O baghetă magică nu am. Vreau să cred că munca pe care am depus-o alături de colegii mei, din Inspectorat, alături de colegii noștri care se află la conducerea școlilor, împreună cu cei care i-au pregătit pe elevi. Îmi place să cred că ne-am făcut datoria! Încă o dată spun: cred că toți au înțeles că fără muncă și implicare, fără responsabilitate, nu mai putem continua. Iată că rezultatele sunt vizibile". Domnul inspector general mai dă vina pentru rezultatele bune pe catalogul electronic, implementat în cele mai multe licee orădene. Se pare că lucrurile au fost luate în serios de către toți: elevi, profesori și părinți încă de la simulări. ,,Cu toții am înțeles că fără muncă și fără studiu nu putem face pași înainte. De aceea, le mulțumesc încă o dată tuturor pentru implicarea pe care au avut-o!"
Chiar dacă unii au obținut rezultate strălucite și în lipsa catalogului electronic (vezi colegiile naționale ,,Mihai Eminescu" și ,,Emanuil Gojdu", precum și Colegiul Economic ,,Partenie Cosma"), generalul îi ,,amenință" cu catalogul electronic și pe gimnaziști; mai întâi pe cei din a VIII-a (din septembrie).
Bacalaureatul diferențiat - o măsură bună
Întrebat dacă este de acord cu un Bacalaureat diferențiat, dl inspector școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas a și motivat dreptatea care li s-ar face celor ce urmează liceele tehnologice și colegiile tehnice: ,,Ei patru ani se pregătesc pentru meserie și nu pot să valorifice cunoștințele pe care le-au dobândit de-a lungul anilor de liceu, vizavi de specializarea pe care au urmat-o. De aceea cred că va fi o măsură bună", a conchis generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Ovidiu Dan     

Trimite email

mari, 16 iulie 2019