Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Rigurozitate, seriozitate, responsabilitate, dar o atmosferă caldă, plăcută de examen, nu cu teroare”

Cuvântul de ordine:

,,Rigurozitate, seriozitate, responsabilitate, dar o atmosferă caldă, plăcută de examen, nu cu teroare”

Chiar dacă Biroul de comunicare al Inspectoratului Școlar Județean Bihor a dat publicității, la timp, rezultatele obținute la examenele naționale: Evaluarea națională și Bacalaureat, dl inspector școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas a ținut să se întâlnească cu reprezentanții presei pentru a analiza rezultatele, oferind explicațiile de rigoare.

,,Fără muncă și fără studiu, nu putem face pași înainte!"
Cu o disimulată mândrie și satisfacție, am zice noi, dl inspector școlar general s-a arătat mulțumit de rezultatele obținute la ambele examene naționale. La Evaluarea națională, Bihorul a obținut un procent puțin mai mare decât anul trecut: 72,3 (față de 72,0 în 2016), dar sub media națională; puncte forte: fără eliminați și peste 100 de note de 10 (25 la română, 77 la matematică și un 10 la limba maternă). Generalul însă dorește atingerea și chiar depășirea mediei naționale, creșterea procentului de promovare și a nivelului de performanță.
La Bacalaureat, Bihorul a înregistrat cel mai ridicat procent din ultimii cinci ani
Cu cele 69 de procente (înainte de contestații), Bihorul se situează în frunte cu cea mai mare creștere la nivel de țară (10 la sută), în timp ce alte județe au crescut cu patru procente: Argeș și Sibiu (Sibiul fiind deținătorul locului I cu 84 la sută promovabilitate), Alba - șase procente, Mehedinți - două, în timp ce altele au scăzut cu un procent, Clujul și Maramureșul. În schimb, am dat-o în bară cu eliminații: 10!!! Un eliminat la competențe, patru în timpul probelor scrise și cinci după vizionarea înregistrărilor audio-video (o adevărată premieră națională!!!). ,,Dar faptul că am obținut foarte multe note bune, asta înseamnă că învățământul bihorean este de calitate", apreciază dl inspector general...
Catalogul electronic - un câștig
Întrebat cum își explică acea creștere spectaculoasă (cu 10 la sută) a procentului de promovabilitate, domnia sa a răspuns cu seninătate: ,,O baghetă magică nu am. Vreau să cred că munca pe care am depus-o alături de colegii mei, din Inspectorat, alături de colegii noștri care se află la conducerea școlilor, împreună cu cei care i-au pregătit pe elevi. Îmi place să cred că ne-am făcut datoria! Încă o dată spun: cred că toți au înțeles că fără muncă și implicare, fără responsabilitate, nu mai putem continua. Iată că rezultatele sunt vizibile". Domnul inspector general mai dă vina pentru rezultatele bune pe catalogul electronic, implementat în cele mai multe licee orădene. Se pare că lucrurile au fost luate în serios de către toți: elevi, profesori și părinți încă de la simulări. ,,Cu toții am înțeles că fără muncă și fără studiu nu putem face pași înainte. De aceea, le mulțumesc încă o dată tuturor pentru implicarea pe care au avut-o!"
Chiar dacă unii au obținut rezultate strălucite și în lipsa catalogului electronic (vezi colegiile naționale ,,Mihai Eminescu" și ,,Emanuil Gojdu", precum și Colegiul Economic ,,Partenie Cosma"), generalul îi ,,amenință" cu catalogul electronic și pe gimnaziști; mai întâi pe cei din a VIII-a (din septembrie).
Bacalaureatul diferențiat - o măsură bună
Întrebat dacă este de acord cu un Bacalaureat diferențiat, dl inspector școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas a și motivat dreptatea care li s-ar face celor ce urmează liceele tehnologice și colegiile tehnice: ,,Ei patru ani se pregătesc pentru meserie și nu pot să valorifice cunoștințele pe care le-au dobândit de-a lungul anilor de liceu, vizavi de specializarea pe care au urmat-o. De aceea cred că va fi o măsură bună", a conchis generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Ovidiu Dan     

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:23:25 Ora de vară a Europei de Est