Menu

Arhiva

Din:

Pana in:


Din cele 10 clase de școală profesională, opt sunt în sistem dual

La Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia” din Oradea

Din cele 10 clase de școală profesională, opt sunt în sistem dual

,,Învățământul dual înseamnă colaborare între școală, autoritățile locale și agenții economici", susține doamna profesor Daniela Vîlceanu, directorul Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea, colegiu în a cărui ofertă educațională figurează opt clase de învățământ dual, din cele 10 clase de școală profesională.

La sfârșitul lunii noiembrie 2015, o delegație a Primăriei Oradea s-a deplasat în Germania, la Școala Tehnică ,,Christian Schmidt" din Neckarsulm și la firma ,,Audi" pentru a descifra tainele învățământului profesional dual german. Din delegație au făcut parte reprezentanți ai Primăriei Oradea (Liana Boangiu și Florina Fofiu, de la Agenția de Dezvoltare Locală Oradea),  reprezentanți ai Parcurilor Industriale orădene (d-na Carmen Popa, de la fosta companie Emerson, devenită Nidec și Ana Blaga, de la Celestica), prof. ing. Nicolae Moț (de la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" și președinte al Federației Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret", Filiala Bihor, prieten vechi al partenerilor germani), prof. Daniela Vîlceanu, actualmente director al Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia", Greta Postole și ing.Petre Popa, de la același colegiu (,,Traian Vuia").
,,De patru ani, au fost clase în Șaguna, Vuia și Brâncuși care pregăteau elevi pentru agenții economici din Parcurile Industriale orădene în specializările cerute de ei pe piața muncii, dar se pare că elevii și părinții nu sunt receptivi la oferta noastră. Promovare am făcut în fiecare an, inclusiv pe tramvaie, la posturile de TV și la radio. Am mers în școli, am vorbit cu elevii de clasa a VIII-a și cu părinții la Săbolciu și Săcădat..., am mers după ei, unii au venit cu mijloacele lor de transport, au mers firmele după ei cu mijloacele lor de transport. Copiii au descoperit ce înseamnă lucrul într-o companie; au văzut baza materială a școlii. La Târgul de ofertă școlară pe care l-am găzduit au participat, alături de elevi de gimnaziu din Oradea și elevi din Nojorid, Sînmartin, Sîntandrei, Leș, Livada și Sânnicolau Român... Firmele au spus că din acest an, din toamnă, vor acorda masă și cazare gratuite pentru cei de la învățământul dual. La ,,Traian Vuia", din cele 10 clase de școală profesională, opt sunt la învățământul dual. Firmele doresc să se implice, iar Primăria ne va reabilita internatul", ne-a asigurat doamna director Daniela Vîlceanu.
,,În Germania, atelierele-școală arată ca o fabrică în miniatură"
Am întrebat-o pe doamna director ce a impresionat-o și ce a învățat la Școala Tehnică ,,Christian Schmidt" din Germania; ne-a răspuns categoric, punând punctul pe i: ,,Ce am învățat de la ei nu se poate aplica la noi. E vorba de conștiința cetățenilor. Acolo copilul se bucură de ceea ce face. Copilul dacă va deveni strungar  este bucuria, este plăcerea și dorința lui. Pentru aceasta se pregătește. Are o meserie respectată pe care și-a ales-o singur. În Germania, sistemul îi pregătește din clasele mici, îi orientează în funcție de aptitudini. Și la noi se fac testări (evaluări) la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, dar nu li se spune că ar fi bine să se orienteze într-o anumită direcție. În Germania este corect delimitată direcția copilului, care sunt pentru liceu și care pentru meserii. Un tehnician care trebuie să opereze la o mașină cu comandă numerică, trebuie să aibă anumite calități, să aibă cunoștințe la calculator și desen tehnic... La noi, în clasa a IX-a, când el vine cu medii de 2 și 3 la evaluarea națională, nimeni nu se uită în urmă?! Înseamnă că acel copil nu a făcut (nu a învățat) nimic în clasele I-VIII?! Chiar nu ne pasă ce știe și cât știe copilul la absolvire?
Ce am văzut în Germania mi-ar plăcea să se întâmple și la noi!
La învățământul profesional, copiii fac patru materii: o limbă străină, educația antreprenorială, finanțe și ceva istorie/drept, lucruri de care se vor folosi ca cetățeni.  În Germania, atelierele-școală arată ca o fabrică în miniatură, având aceeași dotare, chiar dacă nu la același nivel de performanță. Tutorele de practică  are o sală de unde îl poate urmări video pe fiecare ce face la postul lui de lucru. Chiar dacă sunt în fabrică, ei nu au acces în hala de producție, dar nici nu au nevoie pentru că toate operațiile care se fac în hală le fac sau le pot face și ei în atelierele-școală din fabrică. Școala îi pregătește pentru meserie, iar firmele îi iau să-i pregătească pentru firma lor", a conchis doamna director Daniela Vîlceanu.
Ovidiu Dan
 
Oferta educațională a Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea
10 clase la școala profesională; două clase la școala profesională: o clasă în domeniile electric/estetică și igiena corpului omenesc, având calificările: electrician exploatare joasă tensiune (14 locuri) și frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist (14 locuri), ambele în lb. maghiară; o clasă în domeniile comerț/turism și alimentație, calificările: comerciant-vânzător (14 locuri) și bucătar (14 locuri); opt clase la învățământ dual: patru clase de mecanică, având calificări diferite: o clasă (de 28) - calificarea operator la mașini cu comandă numerică; 14 locuri - lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic și tot 14 locuri - sculer matrițer; 42 locuri - mecanic auto; 14 locuri - tinichigiu vopsitor auto; o clasă de electromecanică, în calificarea electromecanic și instalații industriale (28 locuri); o clasă în domeniile electronică automatizări, respectiv electric, având calificările electronist aparate și echipamente (14 locuri), respectiv electrician exploatare joasă tensiune (14 locuri); încă o clasă de mecanică, dar în limba maghiară: 14 locuri mecanic auto și 14 locuri tinichigiu vopsitor auto; o clasă în domeniile fabricarea produselor din lemn, respectiv industrie textilă și pielărie, cu două calificări: tâmplar universal (14 locuri) și confecționer produse textile (14 locuri).   
La clasa a IX-a curs de zi, șase clase
O clasă de electronică automatizări, calificarea tehnician electronist (28 locuri); o clasă în domeniul electric, calificarea tehnician electrician electronist auto (28); o clasă de electromecanică, având calificarea tehnician electromecanic (28); o clasă de mecanică, având calificarea tehnician mecatronist (28); o clasă de industrie textilă și pielărie - tehnician designer vestimentar (28); o clasă de turism și alimentație - tehnician în hotelărie - intensiv lb. engleză (28 locuri).
La clasa a IX-a - seral, două clase
O clasă în domeniul electric, calificarea  tehnician în instalații electrice (28 locuri) și o clasă în domeniul economic - tehnician în administrație (28 locuri).
La clasa a XI-a - seral, semestrul II, trei clase
O clasă în domeniile mecanică, respectiv fabricarea produselor din lemn, în calificările tehnician mecatronist (14 locuri), respectiv tehnician în prelucrarea lemnului (14 locuri); o clasă în domeniile electronică automatizări, respectiv electric, având calificările tehnician electronist (14 locuri), respectiv tehnician electrotehnist (14 locuri); o clasă în limba maghiară în domeniile mecanică, respectiv electric, având calificările tehnician transporturi (14 locuri), respectiv tehnician electrotehnist (14 locuri).
Școală postliceală - anul I, cinci clase
O clasă de informatică - tehnician infrastructură rețele telecomunicații (28); o clasă textile-pielărie - creator-proiectant îmbrăcăminte (28); o clasă estetica și igiena corpului omenesc - stilist (28); două clase de turism și alimentație: o clasă având calificarea agent de turism - ghid (28) și o clasă - organizator de conferințe, congrese, târguri și expoziții (28 de locuri).
Școală de maiștri - o clasă
În domeniul fabricarea produselor din lemn, în calificarea maistru tâmplar mobile și binale (28 de locuri).
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Din cele 10 clase de școală profesională, opt sunt în sistem dual.
 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 24 septembrie 2017