Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul meşterilor populari, ediția a XXIV-a

Timp de trei zile, în Parcul ,,Nicolae Bălcescu

Târgul meşterilor populari, ediția a XXIV-a

Vineri, sâmbătă și duminică (21-23 iulie 2017), Muzeul Ţării Crişurilor a organizat în Parcul ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor", Murray Press, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul" și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", cea de-a XXIV-a ediţie a Târgului meşterilor populari din România.

Ediția  a reunit la Oradea, potrivit organizatorilor, cca 130 de meşteri populari din zone geografice şi etnografice cunoscute ale ţării (Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Bihor etc.), precum și meşteri populari din Ungaria, Serbia şi Camerun, cu obiecte create de aceştia: ceramică, obiecte de fier, lemn, papură şi împletituri din nuiele, piese textile, port popular tradiţional şi vestimentaţie inspirată din acesta, podoabe, pictură naivă, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, sticlă, turtă dulce, plăcinte, colac secuiesc etc. Au fost invitate să-şi expună creaţiile asociaţii în care activează copii cu dizabilităţi: Asociaţia „Down" Oradea, Centrul cu Profil Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi „Wilhelmina", Asociaţia Deficienţilor Locomotori Bihor și Asociaţia Alsterdorf Oradea. Pe scena Târgului au evoluat interpreți și ansambluri artistice îndrăgite; programul complet l-ați putut afla la vremea potrivită din anunțul organizatorilor.
Dispozitivul de țesut - atracția celor mici
Participând pentru prima oară, doamna Katalin Kovacs și fiica Iulia (care sâmbătă a împlinit 25 de ani) ne-au surprins plăcut cu țesături din bumbac sută la sută, din bumbac combinat cu in, cu prosoape și traverse (fețe de masă mai înguste), cu covoare din lână, preșuri și textile... Totul făcut de mâna domniei sale, după cum a ținut să sublinieze doamna Katalin. Dispozitivul special pentru țesut brâuri, la care lucra doamna Katalin, a atras atenția celor mici. La revenire, aveam să o surprindem la ,,războiul de țesut" (la dispozitivul de țesut) pe Maria Aurelia Farcaș, o fetiță de 8 anișori pe care doamna Katalin avea să o laude pentru istețimea și hărnicia sa. ,,Maria este deosebit de isteață și de hărnicuță. M-a văzut cum țes și de câteva minute a țesut fără greșeală 30-35 de centimetri de brâu"... Eleva doamnei prof. Rodica Panti, de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" mânuia cu pricepere și atenție suveica și cartelele de țesut de parcă se născuse cu ele în brațe.
În cântecele sale, Ileana Grațiana Pop, din Ciumărna, își astâmpără dorul
La standul sălăjencei din Ciumărna (comuna Românași), am descoperit câteva CD-uri (șase) și o carte, iar pe sus avea expuse, costume populare din zona Sălajului. Zăbovind câteva minute și întrebând-o cum și când s-au născut acele cântece, aveam să aflăm povestea vieții sale, care nu este zugrăvită deloc în culori pastelate. A cântat în corul satului de la 12 ani, la 16 ani s-a căsătorit, iar după 10 ani, soțul a murit într-un accident de motocicletă. A rămas cu doi copii mici. De aici, toată durerea și tristețea din cântecele în care s-a refugiat de la 26 de ani, în floarea vârstei. ,,Picături de lacrimi stă să cadă/ Și-am rămas doar cu tristețea mea/ Nimeni din această lume n-are să-nțeleagă/ Inima mea ce vrea./ Nicio rază caldă de lumină/ N-a căzut din sufletu-mi stingher/ Azi, vieții îi cer o zi senină/ Și un colț la margine de cer/ O zi senină, atât doresc/ O zi  cu soare vreau să mai trăiesc./ Viața-mi se pare precum o floare/ Iar eu am să rămân credincioasă amintirilor tale". Mai târziu, la patru ani și o lună, Grațiana cânta astfel: ,,Dorule, pasăre mândră/ Du-te în pădure și cântă/ Cântă-mi mie de jele/ Să-mi alin a mea durere/ Că de patru ani și-o lună/ Mare dor am la inimă/ Și nu mă pot împăca/ Că mă voi mai vindeca/ Văzându-mi copiii mari/ Numai ei tată nu au./ Tatăl lor departe-i dus/ Nu ne dă niciun răspuns/ Nu mai vine niciodată/ Să le țină loc de tată/ Foaie verde de salcâm/ Loc de tată, am să le țân/ Devotată mamă-așa/ S-o dus tinerețea mea". Doamna Grațiana coase costume populare, a scris o carte despre satul natal, iar acum are în lucru un nou CD și o monografie. În casa părintească (construită în 1920) a organizat o expoziție de artă populară care a cunoscut un succes internațional...
Tu ești Mircea? ,,Da, dar marfa este a maestrului Ovi Pop"!
Cunoscutul și prolificul artist fotograf și editor Ovi Pop a adus, pentru prima oară la Târg, după cum aveam să aflăm de la Mircea, albumele foto cu Bihorul și Oradea (Mea), Monografia Bihorului și cea mai recentă publicație a Editurii Durans, Revista de istorie locală, care cuprinde istoria locală a Oradiei, ultimii 150-200 de ani, autori, Doru Sicoe și Ovi Pop (fotografii). Alături de aceste lucrări cu greutate, pe stand, am mai reperat ghid turistic, hărți de buzunar și vederi, cărticele cu vederi aeriene, monumente și biserici de lemn. De pe stand, marfa a luat drumul inclusiv în Belgia, după cum ne-a povestit Mircea, un meseriaș într-ale prezentărilor și un magnet pentru tinerii orădeni care îl înconjurau cu simpatie. Felicitări, maestre Ovi Pop!
Radu Tîrnovean - artist, ca un fagure de miere!
Ne obișnuisem să primim aproape săptămânal (uneori), cronici și anunțuri despre expozițiile artiștilor plastici orădeni, dar nu numai. Acum aflăm cu tristețe că a demisionat, înainte sau împreună cu șeful, domnul director Aurel Chiriac (???!!!). Nu suntem publicație de scandal, să punem de un... senzațional (de dragul rimei)! Prietenul nostru a adus la târg medalioane din lemn de măr cu cupru metaloplastiat, cu tot felul de forme, simboluri populare, vechi, ancestrale și minimaliste într-un spirit modern, dar tot în tehnici arhaice, bătute cu ciocanul; pandantive, cupru pe lemn, cu simboluri solare, inspirate din sigla Târgului. ,,Am ținut ca modul nostru de prezentare a lucrărilor să fie în ton cu natura, pe fagure de miere". La urma urmei, zicem noi, creația albinelor este perfecțiunea întruchipată, căreia artiștii i se închină. ,,Nu încercăm să o imităm (perfecțiunea), chiar dacă ne-am dori-o, noi ne subsumăm oarecum, ne închinăm albinelor și încercăm să le punem astfel în valoare munca, prezentându-ne și noi lucrările în chip original". Dacă pe alocuri veți sesiza unele imperfecțiuni (anomalii) în faguri, să știți că aceea este lucrătura (răzbunarea) trântorilor supărați la culme pentru că au fost înlăturați (dați afară), ne explică Radu! Mihaela a adus o altă recoltă arhaică de valoare: o rochie și multe lucrări de pictură, compoziții pe geamuri originale vechi aduse de-acasă, din Vâlcea, de lângă Horezu, ferestre vechi de peste 100 de ani, de la locuințe țărănești; alte lucrări și forme arhaice în metaloplastie, tot în cupru, o tehnică cu acul de gravură, înconjurate, ambientate de hârtie manuală, făcută de mâna artistului; ramele sunt tot așa, adică foarte vechi, care în mod normal au fost salvate de la a fi puse pe foc.
Meșterul argintar din Ialomița via București
Pe cartea de vizită a meșterului argintar Cornel Crăciun scrie președinte, iar mai sus: Asociația meșteșugarilor și comercianților tradiționali romi. Cornel face parte din familia meșterilor argintari, meserie moștenită din tată-n fiu. ,,Cu asta ne-am născut. Asta facem. Ne tragem din Ialomița, dar ne-am așezat în București pentru că acolo avem piața de desfacere. Chipurile vin bani de la Uniunea Europeană ca să ne integreze, dar noi suntem integrați. Anumiți mafioți caută să zică că integrează romii, dar de fapt ei își fac salarii. De ce să mă integreze și să fiu frizer sau altceva, când eu am meseria mea și familia mea, fierar, bijutier... La ce mai trebuie să ne integrăm dacă și așa suntem integrați de sute de ani! Ieri am avut o comandă, am făcut un ghiul personalizat în care i-am trecut inițialele. Mi-a dat modelul de pe o revistă. I l-am făcut identic din argint 925. L-am topit înaintea dânsului, l-am bătut cu ciocanul și nicovala, l-am întins, i-am dat formă, l-am lipit, l-am șlefuit și l-am lustruit și i-am luat banii. A ieșit de 12 grame jumate".
În raidul nostru prin Târg, am cunoscut și alți meșteri, pe unii i-am revăzut pentru a câta oară, veterani și abonați ai Târgului orădean, de loc din Timiș(oara), Buzău, Argeș, Suceava, Oradea, Sînmartin... Ne-am bucurat de Carmen și de dl director Dan Matei, de tineri și artiști îndrăgiți, copii și părinți, o lume colorată în miez de vară fierbinte, la ora la care arta și meșteșugul, frumosul artistic te îmbie să le savurezi și să le iei acasă.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (105 poze), accesați Galeria foto: Târgul meşterilor populari, ediția a XXIV-a.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:45:39 Ora de vară a Europei de Est