Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Interculturalitate și spiritualitate

Ieri, în cadrul “Săptămânii educației globale”

Interculturalitate și spiritualitate

Profesor Gheorghina Lemnian, noul consilier educativ al Școlii cu clasele I-VIII “Alexandru Roman” din Oradea, a mobilizat, ieri (joi, 20 noiembrie 2008), în sala de sport a școlii, artiști de artiști, și mai mari și mai mici, într-o horă a prieteniei, fără bariere de vârstă, etnie, religie și sex...

“În locul unui discurs care se putea susține pe tema “Săptămânii educației globale”, intitulată “Interculturalitate și spiritualitate”, am preferat  să conștientizăm faptul că aspectele global și spiritual (în educație) sunt urmărite sistematic pe toată durata școlarității, la toate disciplinele de învățământ. În cadrul manifestării de astăzi (ieri, joi – n.n.), prin bogatul și variatul program artistic, concursuri și expoziție, vom ilustra doar aspectul interculturalității etnice”, a spus consilierul educativ, în deschiderea evenimentului.
Basme, doine și mai cu seamă dansuri populare
Cunoscutul basm “Sarea în bucate” a fost “tradus” în trei limbi, fiind povestit de un grup de elevi în română, maghiară și țigănește. În orice limbă l-ai povesti, însă, tâlcul e același: dragostea este ca sarea în bucate; fără ea, viața nu are gust. S-a doinit apoi, atât în românește, cât și în ungurește. Au făcut-o Cristina Bucurean și grupul vocal al claselor a VI-a și a VIII-a B, pregătind astfel publicul pentru ceea ce avea să urmeze, un regal al dansurilor populare românești, maghiare și țigănești, cel mai gustat moment artistic. Protagoniștii regalului au fost elevi din clasele a VII-a A și C, a VIII-a A, precum și dansatorii (“țiganii”) instruiți de Vincze Melinda.
Bucate tradiționale în concurs
Un punct distinct în frumosul lor program l-a constituit prezentarea unor mâncăruri tradiționale gătite în familie, după rețete culinare ale unor popoare, cu largul concurs al părinților și bunicilor. Juriul a gustat din fiecare și a premiat toate bucatele.
Până jurații (prof. Ecaterina Moga –director adjunct al școlii, prof. Voichița Moș, de la Palatul Copiilor și Elevilor, Cristina Bucurean, Rita Șaron și George Popa, precum și un reprezentant din partea părinților ) au reușit să deguste din toate, pe scenă au evoluat alți și alți artiști (dansatori) elevi din ciclul primar (îndrumați de înv. Melinda Stanca și Diana Vidican, Lavinia C., Marta D. și Dana L.), cu dansuri populare maghiare, românești și țigănești. După înmânarea premiilor (diplomelor), dansatorii înscriși la concursul de dans au invadat scena (perechi-perechi), pornind a valsa și a dansa în fel și chip.
Mâncărurile și premianții
*marele premiu – gulaș, varză a la Cluj și kurtos (trei mâncăruri prezentate de elevi din a VI-a B)
*premiul I – cordon bleu (Daniela Bereș, a VII-a A)
*premiul II – sarmale țigănești (Marinela Sabău, a VI-a A)
*premiul III - paste carbonarra (Denisa Ciorba, a VII-a A)
*mențiuni – ouă umplute (Florin Pantiș, a VII-a C), cartofi britanici (Andrei Gavriluț, a VII-a C), ragu unguresc (Bianca Lantoș, a VII-a A)
*premiul presei – gogoși (Adelina Checiu, a VI-a A).
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Interculturalitate și spiritualitate.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Monday, 5 June 2023