Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebri... de la „Traian Vuia”

Aseară, la „No Problem”

Îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebri... de la „Traian Vuia”

Joi seara (20 noiembrie 2008), elevii Colegiului Tehnic ”Traian Vuia” din Oradea au făcut show la discoteca „No Problem”, cu ocazia Balului bobocilor. Tot numărând și clasând boboci și vedete, organizatorii, orchestrați de prof. Voichița Darna și Luminița Ciugudean, ne-au oferit o seară autumnală încântătoare, cu perechi de îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebre, precum: Mutu și Consuelo, Antonio și Cleopatra, Romeo și Julieta, Majoreta și Vedeta liceului, Andreea Marin și Ștefan Bănică, Tarzan și Jane, Piranda și Vermorel, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana...

O lume pestriță, în prezentare funny
Mutu și Consuelo (alias Andrei Pater și Larisa Chipe) au făcut jocul perechilor celebre din postura de moderatori.
Fiecare pereche s-a străduit să șocheze, atât prin costumație, cât și prin modul de prezentare. Originali, spontani, dezinvolți, actorii s-au confundat adesea cu personajele pe care le-au interpretat, chiar dacă nu au avut parte de aceeași soartă, în toate cazurile, precum Cleopatra și Antonio (Georgiana Câmpan – Ionuț Rainer) care au deschis spectacolul. Julieta (Roxana Tăut), cu toată mândria sa, a ajuns să îngenuncheze în fața balconului la care se cocoțase Romeo (alde Cosmin Mihele). Anca Tabora și Cătălin Bucurean și-au onorat rolurile de mari vedete ale vuiștilor, majoreta numărul unu și baschetbalistul campion. Frumoși și norocoși, Andreea Marin și Ștefan Bănică Jr. (Anita Rogojan – Cătălin Suciu) ne-au arătat cum se manifestă dragostea lor... atunci când trece prin stomac. Din jungla- junglă, dintre fiarele sălbatice, ni s-au arătat în costumații provocatoare Tarzan și Jane (Vlăduț Ștrango – Andrada Juca). Tarzan ca Tarzan, dar Vermorel nu a fost ceea ce ați putea obține la o analiză „literară” școlărească, pentru că Vlad Pop a avut-o alături pe Piranda (Simona Avram) care i-a schimbat destinul și identitatea. Nici Făt-Frumos nu a fost cel pe care îl știți (Alin Andrei), iar Ileana Cosânzeana (Andreea Rogea) avea să rămână ca la dentist văzând cât e de „îndrăgostit” frumosul de o lighioană.
„Cățeluș cu părul creț” – un „șlagăr” de nota 10
Grație unor organizatori inspirați, care au strălucit la toate capitolele (Raluca Mihai, Ioana Caba, Laura Săsăran, Andrei Davidovici, Raul Berdea, Cristian Șuteu, Cezar Abrudan și Horațiu Bora), bobocii au avut parte de probe electrizante, de la dicție la poezie și cântec, exerciții pentru limbă și corzile vocale... Nici nu vă puteți închipui ce „șlagăr” cu lipici a ajuns banalul „Cățeluș cu părul creț”, interpretat în felurite maniere, în funcție de genul de muzică. Nu mai puțin gustate și antrenante au fost plimbatul oului fiert cu polonicul de către boboc și punerea oului decojit la „ghiozdan” de către boboacă ori proba de creație (de compus versuri, cu ajutorul unor cuvinte de sprijin).
Artiști de artiști... și 20 de milioane
De la un capăt la celălalt al balului, am văzut boboci artiști și artiști de artiști, din școală, trupa „All for dance” (Georgiana Meșter, Gabriela Popa și Andrei Davidovici, din a XII-a, cu patenerii lor de dans), gimnasta Andrada Popa, din a XII-a G (când gimnastă, când țigancă, Miss Highschool sau bebelușă a cârcotașilor), M & C și „Camuflații”...
La „Vuia”, balul e bal, iar premiile sunt de milioane, în bani și cadouri oferite de sponsori. Valoarea totală a premiilor se ridică, potrivit estimărilor făcute de consilierul educativ, la 20 de milioane de lei. Pentru eforturile depuse și reușita balului, toți cei care au contribuit la punerea în undă a întâmplării fericite de aseară de la „No Problem” vor beneficia de o excursie gratuită la Arieșeni.
Cei mai norocoși boboci
Așa după cum se obișnuiește la „Vuia”, la finalul întrecerii, dl director Dorel Șaitoș (președintele juriului) iese la înaintare pentru a face cunoscute numele câștigătorilor. Premierea reginei și regelui cade însă în sarcina celor care au purtat un an laurii pe fruntea lor, foștii Miss și Mister boboc – Denisa Comoți și Răzvan  Dume.
În această toamnă, înaltele titluri au fost cucerite de Andreea Marin (Anita) și Tarzan (Vlăduț); locul I a fost ocupat de Piranda și Vermorel (Simona și Vlad); pe locul II, s-au situat Romeo și Julieta (Cosmin și Roxana); pe III, s-au clasat Antonio și Cleopatra (Ionuț și Georgiana); premiul de popularitate a ajuns la cei mai frumoși și îndrăgiți boboci, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana (Alin și Andreea); cea mai potrivită pereche – Majoreta și Vedeta (Anca și Cătălin B.); perechea funny – Tarzan și Jane (Vlăduț și Andrada); un curs gratuit M&Q – Andreea Marin și Ștefan Bănică (Anita și Cătălin S.).
Dacă ei sunt cei mai norocoși boboci, noi (privitorii și co-beneficiarii) am fost „răsfățații” balului, drept pentru care mulțumim și felicităm organizatorii și bobocii! (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebri... de la „Traian Vuia”.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 20:40:34 Ora de vară a Europei de Est