Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Tamio Vesa Nakajima - tânărul beiuşean care oferă reţeta succesului

De la „Nicolae Bolcaş”, Beiuş

Tamio Vesa Nakajima - tânărul beiuşean care oferă reţeta succesului

L-am cunoscut pe Tamio la un eveniment organizat de Muzeul Municipal Beiuş, avea 14 ani şi interpreta la pian o compoziţie proprie. M-au impresionat atunci talentul, pasiunea sa pentru muzică, dar şi seriozitatea care i se citeau pe chip. Mai apoi am aflat că este pasionat şi de matematică, pasiune pe care mama lui, Adriana Vesa, i-a cultivat-o de mic susţinându-l şi încurajându-l.

Am avut surpriza plăcută să-l descopăr un an mai târziu pe Tamio Vesa Nakajima pe băncile şcolii, atunci când am avut norocul să-l am ca elev în clasa a IX-a cu profil matematică-informatică a Liceului Vocaţional Pedagogic „Nicoale Bolcaş" din Beiuş. S-a dovedit a fi un elev eminent,  un adolescent cu o cultură enciclopedică vastă, un cititor avid capabil să poarte dicuţii pe teme de literatură română sau universală, artă, istorie, politică, filozofie, economie.
Tamio a avut şansa de a se naşte într-o familie în care lectura, muzica, arta, studiul sunt un mod de viaţă (bunicii din partea mamei ambii fiind profesori, bunica artist plastic recunoscut la nivel internaţional, tatăl dirijor şi acustician), a crescut bilingv, având norocul să călătorească alături de părinţii lui prin marile muzee ale lumii, să cunoască diverse culturi, să crească într-un mediu cosmopolit.
Câştigase deja premii la concursuri de muzică şi matematică: în primii ani de liceu a luat pentru trei ani la rând premiul întâi la concursul de compoziţie proprie ProPiano Bucureşti, în 2015 a urcat pe scena festivalului internațional „George Enescu" unde a interpretat la pian o serie de compoziții proprii, iar în clasa a X-a obţine premiul III la Olimpiada Judeţeană de Matematică coordonat fiind de diriginta lui, profesor Ecaterina Domocoş.  După  ce în primul an de liceu şi-a descoperit adevărata dragoste, informatica, sub atenta îndrumare a profesorului Mircea Rotar,  a început să se dedice studiului şi să participe la concursurile importante.
,,Important este să faci ce-ți place"
Evoluţia lui Tamio a fost una firească, bazată pe o muncă asiduă,  pe hărnicie şi disciplină, pe o curiozitate şi o seriozitate ieşite din comun, pe dorinţa de a se autodepăşi şi de a reuşi în domeniul pe care l-a ales. Pentru că Însuşi Tamio spune că: „Cel mai important lucru, atunci când vine vorba despre compoziție, informatică, orice lucru academic, nu-i cantitatea de timp depusă ci eficiența cu care o studiezi. Important este să faci ce-ți place, din toată inima și să faci țintit exact la ce vrei."
Aşa cum mărturiseşte şi Adriana Vesa, mama lui Tamio: „Tamio a muncit foarte mult, a muncit cu plăcere, şi-a păstrat timp să citească mult de la Dostoievski până la Socrate de la sistemul politic britanic până la istoria Imperiului roman, Tamio citeşte orice. Are o fire curioasă, e un om căruia îi place să citească. Atunci când eşti un copil căruia i se pune de mic în mână o carte asta devine ceva firesc."
Informatica este un domeniu pe care l-a abordat în modul cel mai serios începând cu  clasa a IX-a.
„Ușurința cu care asimilează noile informații, modul în care reușește să le implementeze într-un timp foarte rapid sunt rodul unei munci susținute, al unei minți sclipitoare și al unei discipline demne de luat exemplu", afirmă domnul profesor Mircea Rotar cel care l-a îndrumat pe Tamio în anii de liceu.
Astfel Tamio a participat începând din clasa a IX-a la Olimpiada Naţională de Informatică, reuşind să câştige în clasa a IX-a şi a XII-a medalia de bronz, în clasa a X-a medalia de argint, în clasa a XI-a medalia de aur. Tot în clasa a XI-a a obţinut medalia de argint la Balcaniada de Informatică, iar în clasa a XII-a medalia de aur la Olimpiada Central Europeana de Informatică. De asemenea în 2015, Tamio a obţinut la USA Computing Olympiad 889 de puncte la ultimul nivel - platină şi 1.000 de puncte la celelalte niveluri (aur, argint, bronz) USACO sprijinind informatica în SUA şi în lumea întreagă prin formarea şi motivarea elevilor de liceu pe toate planurile acestei discipline.
Aşa cum era de aşteptat examenul de Bacalaureat nu a fost pentru Tamio un examen dificil, iar rezultatele dovedesc asta, Tamio obţinând note de 10 la matematică şi informatică şi o medie de 9.78 fiind admis la University College, Oxford.
Proaspătul absolvent de liceu şi viitorul student la Oxford vrea însă mai mult şi în perioada 28 iulie - 4 august reprezintă România la Olimpiada Internaţională de Informatică ce are loc în Iran.
Tamio este un elev eminent, este dovada că prin  muncă şi seriozitate îţi poţi atinge ţelurile, că având sprijinul familiei, al profesorilor, al colegilor elevii noştri pot ajunge să fie recunoscuţi la nivel internaţional, pot avea rezultate remarcabile, pot deveni oameni de succes.
Prof. Veronica Popa,
Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş", Beiuş

Trimite email

luni, 3 august 2020