Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătoarea “astronomică” a bobocilor pedagogiști

Vineri, la “No Problem”,

Sărbătoarea “astronomică” a bobocilor pedagogiști

La Balul bobocilor, desfășurat vineri seara, la discoteca “No Problem”, CameliaTrușmei, președintele Consiliului elevilor și echipa sa de organizatori, au spart toate tiparele, au bătut toate recordurile de audiență și participare în cetatea pedagogiștilor orădeni, dorind să ne demonstreze că pedagogiștii sunt artiști de artiști, cu cei mai frumoși și mai isteți boboci, iar consilierul educativ, prof. Adriana Metea, i-a acordat tot sprijinul.

 Pedagogiștii orădeni au avut de când lumea boboci frumoși și curajoși, deștepți și creativi, dar parcă nu ca cei pe care i-au aliniat la balul de vineri (21 noiembrie 2008). Fiecare din cele nouă perechi putea câștiga titlurile supreme. Șansa le-a surâs de această dată Sânzianei Morar și lui Vlad Breb, care au reușit să acumuleze cele mai multe puncte (peste 700).
Fiecare cu povestea sa
Patru moderatori (Alexandrina Chelu și  Călin Bodog, Camelia Trușmei și Mihai Trifa) au ținut totul sub control, administrând balul ca la carte, iar bobocii s-au comportat ca niște prieteni și nu ca niște concurenți înrăiți.
Ioana Holt și Florin Lăcătuș ne-au surprins plăcut cu basmul lor – “Frumoasa și bestia”; Maria Gabor – Palfi Akos și Nemes Tunde - Torok Tamas (perechile 2 și 3) au prezentat în stil original povestea de dragoste a lui Romeo și Julieta; Valentina Rebaciuc și George Onea (perechea nr. 4) au venit cu o variantă plină de mister în cunoașterea lui Dracula și a contesei; Patricia Ganea și Andrei Demeter (5) au adus pe scenă lumea Cenușăresei; Georgiana Filip și Lucian Merca (6) s-au prezentat drept Scufița și Lupu; perechea nr. 7 (Sânziana Morar și Vlad Breb) a optat pentru “Frumoasa din pădurea adormită”; Carla Pop și Cătălin Maior (8) s-au oprit la “Albă-ca-zăpada”, iar Andrada Onaca și Mihai Andronache (perechea nr. 9) l-au abordat pe “Spărgătorul de nuci”.
De la varză la cravată, de la ruj la dovleac
Probele sunt pentru bal ca și muzica la o nuntă, ori-ori! Cine pune preț pe probe are toate șansele să reușească să țină totul sub control (și să câștige): bobocii și publicul. Lecția pedagogiștilor a fost eficientă, fiecare moment însemnând un bun câștigat la capitolul imagine și dăruire. Cu ditamai flaconul cu apă atârnat la gât, băieții trebuiau să plimbe căpățâna de varză până la picioarele partenerei; fetelor le-a fost rezervată proba acvariilor, ele trebuind să identifice, doar prin pipăit, conținutul din acvarii; Bogdan Opriș (dansatorul campion) i-a îngenuncheat pe boboci, doar de dragul unei bomboane care trebuia luată de jos cu gura; după zece ture în jurul măturii, băieții trebuiau să o țină pe-aia dreaptă, fără a o lua pe miriște; o probă de “capă și spadă”, cu servicii (și deservicii) reciproce: fetele aveau de făcut nod la cravată, iar băieții să le rujeze, ținând rujul între dinți...
Una peste alta, organizatorii (inventivi) au avut parte de concurenți meseriași, care au făcut față cu brio celor 11 probe.
Magie, dans și prezentare de modă
Magicianul Eduard Malița ne-a lăsat muți, așijderea, campionii dansatori (Bogdan Opriș - Bianca Ghiță, Kenderesi Gergo – Iulia Blage), dar și soliștii vocali: Alexandrina Chelu, Amina Shammat, Anda Sava și Dana Jurjuț, copii talentați, deținători a numeroase premii județene, interjudețene și naționale. Fetele din a XI-a C ne-au încântat cu ținutele lor de vestimentație provocatoare, iar cele din X A, cu un dans popular; X B și IX C, cu două showuri (cel de-al doilea în spaniolă); X A și X D, cu dans modern, iar X D și cu un dans țigănesc.
Artiști de artiști, ce mai!
Diplome și premii pentru prestații de excepție
Organizatorii, conducerea liceului (director, prof. Simona Martin) și profesorii coordonatori au ținut ca fiecare boboc concurent (dar și regizorii) să rămână cu amintiri plăcute de la sărbătoarea bobocilor, pregătind pentru fiecare diplome și premii.
Sânziana Morar și Vlad Breb – Miss și Mister boboc; Torok Tamas și Nemes Timea – premiul II; George Onea și Valentina Rebaciuc – premiul III, Carla Pop și Cătălin Major – premiul de popularitate; Patricia Ganea și Andrei Demeter – premiu pentru originalitate; Georgiana Filip și Lucian Merca – premiu pentru eleganță; Palfi Akos și Maria Gabor – premiu pentru sensibilitate artistică; Andrada Onaca și Mihai Andronache – premiu pentru creativitate; Ioana Holt și Florin Lăcătuș – mențiune I; Bogdan Opriș și Kenderesi Gergo – diplome de onoare pentru regie.
Noi acordăm organizatorilor, bobocilor și profesorilor coordonatori o diplomă de excelență și un FB cu felicitări pentru balul de pomină pe care ni l-au oferit vineri seara, la “No Problem”! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoarea “astronomică” a bobocilor pedagogiști.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:26:12 Ora de vară a Europei de Est