Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Proiectul ,,Prietenie fără frontiere” (II)

Darurile a două școli surori, pentru frații noștri din Republica Moldova

Proiectul ,,Prietenie fără frontiere” (II)

Având în vedere lipsa cărții românești din Basarabia, la fiecare cititor român sunt 17 cărți în limba rusă și doar două în limba română, ,,Vatra Românească", Filiala Bihor, al cărei scop fundamental este apărarea valorilor românești și promovarea intereselor naționale, a inițiat din anul 2013 o acțiune de voluntariat (donații de cărți pentru frații noștri de peste Prut), transformând astfel ,,Podul de flori" în ,,Podul de cărți".

Au răspuns apelului de suflet intelectuali din județul Bihor, bihoreni patrioți și mai multe cadre didactice și elevi din Oradea. Toate cărțile adunate au ajuns în școlile și bibliotecile de peste Prut. Aceste ,,daruri" au construit ,,Podul de cărți" și au dovedit încă o dată dragostea lor față de neam și față de valorile naționale.
Dragostea și respectul față de frații din Basarabia au fost dovedite în mod strălucit de conducerea Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna", director, prof. Musca Florina, director adjunct, prof. dr. Bocoi Liliana și de prof. Ienei David Laura, care au mobilizat colectivul școlii, au adunat și au donat un număr impresionant de cărți. Mai mult, au inițiat și derulat, împreună cu conducerea Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu" din Oradea, director, prof. dr. Bîrlădeanu Gheorghina, director adjunct Velimirovici Cosmin, proiectul ,,Prietenie fără frontiere", proiect derulat în școlile orădene și în mai multe școli și universități din Chișinău și Sângerei, Republica Moldova. O contribuție deosebită au avut și bibliotecarii celor două școli, doamnele  prof. Teședan Dana și Delia Tipi.
Astfel, directorii, profesorii, elevii și părinții implicați se pot mândri cu faptul că pe rafturile bibliotecilor din Republica Moldova se găsesc cărți ce îmbogățesc patrimoniul cultural al țării. Cărțile donate reprezintă o deschidere spre noi orizonturi de cunoaștere, dar și speranța în reaprinderea dorinței de unitate națională.
Scrisoare de mulțumire
,,Pentru aceste minunate ,,daruri" (cărți), aducem calde mulțumiri conducerilor și colectivelor de elevi și profesori de la școlile gimnaziale ,,Oltea Doamna" și ,,Avram Iancu" pentru efortul depus și generozitatea de care au dat dovadă, pentru inițiativă și mobilizarea elevilor și a cadrelor didactice participante în proiect, exprimându-ne admirația și profunda recunoștință. Prin donațiile de cărți aduceți o mângâiere fraților noștri de peste Prut, ajutându-i ca, într-o zi sfântă și dreaptă, să devină ei înșiși stăpânii cerului albastru al Basarabiei, iar în casele lor să nu mai plângă de dor doinele și cântul românesc, împlinind astfel visul de veacuri al românilor".
Prof. David Teodor, vicepreședinte ,,Vatra Românească", Filiala Bihor, senator ales al Senatului Mișcării Unioniste - Sfatul Țării 2, Republica Moldova
Prof. Ienei David Laura
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul ,,Prietenie fără frontiere” (II).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019