Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul ,,Prietenie fără frontiere” (II)

Darurile a două școli surori, pentru frații noștri din Republica Moldova

Proiectul ,,Prietenie fără frontiere” (II)

Având în vedere lipsa cărții românești din Basarabia, la fiecare cititor român sunt 17 cărți în limba rusă și doar două în limba română, ,,Vatra Românească", Filiala Bihor, al cărei scop fundamental este apărarea valorilor românești și promovarea intereselor naționale, a inițiat din anul 2013 o acțiune de voluntariat (donații de cărți pentru frații noștri de peste Prut), transformând astfel ,,Podul de flori" în ,,Podul de cărți".

Au răspuns apelului de suflet intelectuali din județul Bihor, bihoreni patrioți și mai multe cadre didactice și elevi din Oradea. Toate cărțile adunate au ajuns în școlile și bibliotecile de peste Prut. Aceste ,,daruri" au construit ,,Podul de cărți" și au dovedit încă o dată dragostea lor față de neam și față de valorile naționale.
Dragostea și respectul față de frații din Basarabia au fost dovedite în mod strălucit de conducerea Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna", director, prof. Musca Florina, director adjunct, prof. dr. Bocoi Liliana și de prof. Ienei David Laura, care au mobilizat colectivul școlii, au adunat și au donat un număr impresionant de cărți. Mai mult, au inițiat și derulat, împreună cu conducerea Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu" din Oradea, director, prof. dr. Bîrlădeanu Gheorghina, director adjunct Velimirovici Cosmin, proiectul ,,Prietenie fără frontiere", proiect derulat în școlile orădene și în mai multe școli și universități din Chișinău și Sângerei, Republica Moldova. O contribuție deosebită au avut și bibliotecarii celor două școli, doamnele  prof. Teședan Dana și Delia Tipi.
Astfel, directorii, profesorii, elevii și părinții implicați se pot mândri cu faptul că pe rafturile bibliotecilor din Republica Moldova se găsesc cărți ce îmbogățesc patrimoniul cultural al țării. Cărțile donate reprezintă o deschidere spre noi orizonturi de cunoaștere, dar și speranța în reaprinderea dorinței de unitate națională.
Scrisoare de mulțumire
,,Pentru aceste minunate ,,daruri" (cărți), aducem calde mulțumiri conducerilor și colectivelor de elevi și profesori de la școlile gimnaziale ,,Oltea Doamna" și ,,Avram Iancu" pentru efortul depus și generozitatea de care au dat dovadă, pentru inițiativă și mobilizarea elevilor și a cadrelor didactice participante în proiect, exprimându-ne admirația și profunda recunoștință. Prin donațiile de cărți aduceți o mângâiere fraților noștri de peste Prut, ajutându-i ca, într-o zi sfântă și dreaptă, să devină ei înșiși stăpânii cerului albastru al Basarabiei, iar în casele lor să nu mai plângă de dor doinele și cântul românesc, împlinind astfel visul de veacuri al românilor".
Prof. David Teodor, vicepreședinte ,,Vatra Românească", Filiala Bihor, senator ales al Senatului Mișcării Unioniste - Sfatul Țării 2, Republica Moldova
Prof. Ienei David Laura
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul ,,Prietenie fără frontiere” (II).

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:43:01 Ora de vară a Europei de Est